Algemeen sportadvies

Coronakilo's? Bij mij vliegen ze er nu juist vanaf!

Ik ben Mitchel Dijkstra, Marketing & Communicatie Coördinator van Intersport Nederland en lid van het Global Marketing Team IIC (Intersport International Corporation). Binnen mijn rol ben ik in Nederland verantwoordelijk voor alle landelijke communicatie naar de consument. Internationaal draag ik bij aan de nieuwe brandpositionering ‘WHEREVER YOU TAKE SPORT’, vanuit onze nieuwe claim ‘THE HEART OF SPORT’.

Ik ben sinds jong een groot voetbalfan en ik droomde van een leven als profvoetballer. Ik had alleen één groot probleem: ik kon helemaal niet goed voetballen. Wat ga je dan doen? Keepen! Onze vaste keeper stopte ermee en het leek mij wel wat. Al snel bleek dat er wat talent in mij schuilde. Na opgeroepen te worden door de KNVB voor regionale jeugdelftallen, heb ik gevoetbald in de jeugd van AFC Amsterdam en FC Utrecht. Na enkele jaren bij de senioren in de Topklasse en Hoofdklasse ben ik nu in de Zondag Tweede Klasse neergestreken bij IVV Landsmeer om mijn passie voor voetbal te kunnen combineren met mijn werkzaamheden bij INTERSPORT. Twee avonden in de week trainen en een wedstrijd in het weekend is nog goed in te delen, om vervolgens naast mijn werk ook nog ruimte over te hebben voor familie en vrienden.

Het seizoen 2019/2020 begon voorspoedig. Spelend op m’n adidas Predator voetbalschoenen en met de bijpassende Predator Pro keepershandschoenen, wonnen wij veel wedstrijden en deden we bovenin mee voor het kampioenschap. Helaas ging het na de winterstop iets minder en waren wij na 17 wedstrijden terug te vinden op de zesde plaats. Op 15 maart stond de belangrijke thuiswedstrijd tegen VIOS-W op het programma, de nummer 2 van de competitie. Een wedstrijd die, door de komst van COVID-19 pandemie, niet meer gespeeld zal worden. Net als in de Eredivisie zijn alle uitslagen nietig verklaard en zal er geen degradatie plaatsvinden. Alleen de nummer 1 is gepromoveerd naar de eerste klasse omdat daar een plek vrij kwam, enigszins in vergelijking met Ajax die Champions League gaat spelen.

Toen brak er een periode aan zonder voetbaltraining, zonder wedstrijden en zonder enige vorm van sporten in teamverband. Dit in combinatie met thuiswerken, en het daardoor binnen handbereik hebben van veel eten en drinken of een gemakkelijke loop naar de supermarkt bij mij om de hoek, maakte het voor mij zeer uitdagend om fit te blijven. En niet alleen om fit te blijven, want eerlijkheidshalve was ik de laatste jaren al minder fit geworden en wat kilo’s aangekomen. Ik ben met mijzelf een challenge aangegaan en ben juist in deze periode zeer gedisciplineerd gaan leven. Coronakilo’s? Bij mij vliegen ze er juist vanaf! Op 17 maart 2020 woog ik 87,3 KG en nu enkele maanden later weeg ik 77,5 KG. Wil je weten wat voor mij werkte? Zie onderstaande tips.

 
 

1. Creëer je eigen ‘besefmoment’

Iets wat ik echt nodig had, was een ‘besefmoment’. Het zien van oude foto’s en het aantrekken, of eerlijk gezegd niet meer kunnen aantrekken, van een overhemd van zo’n vier jaar geleden leidde ertoe dat de knop bij mij echt om ging. Ik ben nog geen dertig jaar en dit is niet het lichaam die ik de komende jaren wil meesleuren. Dit besefmoment kan voor iedereen anders zijn. Vind die van jou en haal daar je motivatie uit!

2. Gebruik voedingsapplicaties

Download een voedings-app. Het gezegde ‘elk pondje gaat door het mondje’ is echt van toepassing hier. Hiervoor dacht ik steeds: ‘nou ik snap er niks van, ik eet amper wat’. Tot ik met de app realiseerde dat ik voor mijn doel een dagelijks caloriebehoefte heb van ongeveer 1.800 calorieën en ik een derde daarvan alleen al opdronk aan cappuccino’s.

3. Pas realistisch je eetgedrag aan

In mijn geval was het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten van belang. Stoppen met eten kan niet zomaar, maar vervang het voor andere ‘lekkere dingen’. Ik houd van lekker eten en houd al helemaal van brood. Funest in mijn reis naar een betere versie van mijzelf. Het weglaten kan niet zomaar, dat houd je dan niet vol, maar het vervangen voor ander smaakvol voedsel als magere kwark met aardbei, kiwi en een halve banaan maakt het dat ik heerlijk lunch en veel lager zit in mijn koolhydraten inname.

4. Sporten, sporten en nog eens sporten

Ga sporten! Het klinkt zeer cliché, maar het is naast voeding gewoon de enige remedie. Zeker binnen mijn beroep zit ik veelal stil achter mijn laptop. Het thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat ik mijn tijden op een dag beter zelf kon indelen. Ik tracht minstens drie keer per week tussen 12:00 uur en 13:00 uur te sporten en vul dit aan met minstens één keer in het weekend sporten.

Het is zwaar, zeker in het begin, maar geef niet op en voel dat je fitter en sterker wordt. In mijn eerste run moest ik al na 1,5KM stoppen (hé niet lachen, ik blijf een keeper!). Nu ren ik standaard zo’n 7,5KM hard op mijn ASICS Cumulus 22 hardloopschoenen en moet ik vooral stoppen omdat om 13:00 uur mijn volgende call weer begint. In het weekend maak ik er geregeld 10KM van (in een tijd onder de 5 minuten per kilometer).

Door de thuisfitness video’s van Ingrid en Boy werd ik gedurende de lockdown ook fitter door middel van krachttraining. Gelukkig is het nu weer mogelijk om echt in de gewichten te hangen in de gym van onze partner Basic-Fit.

5. ‘Reis’ samen met anderen

Je bent vast niet alleen in je reis. Kijk om je heen, er zijn genoeg mensen in jouw omgeving die ook gezonder willen leven of willen afvallen. In mijn geval waren het drie vrienden waar ik ook nog eens mee voetbal. Na de competitiestop zaten we alle vier in dubio hoe we fit konden blijven voor het nieuwe seizoen. Iedereen had daarin zijn eigen doelen, maar wij motiveren elkaar constant in, zoals wij het noemen, ‘onze reis’. Het helpt echt als je bijvoorbeeld ’s middags een foto in de groepsapp stuurt met de kwark die je hebt gemaakt als vervanging voor een afbakbroodje of het delen van jouw tijden als je weer net even wat harder hebt gerend dan de dag ervoor. Jezelf wegen en ook dit delen om niet alleen jezelf, maar ook de anderen weer te motiveren om een stapje extra te zetten helpt ook. Als iedereen dat binnen jouw groepje doet en je voelt dat je niet alleen aan het strijden bent, dan stimuleert dit enorm en houd je het veel langer vol.

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het lezen van fitnessboeken en blogs of het beluisteren van Podcast kunnen ook stimuleren, met name om erachter te komen wat voor type lichaam jij hebt en wat wel en niet werkt. Hetzelfde geldt voor regelmatig wegen, niet alleen van je kilo’s maar ook van je BMI, lichaamsvet en spiermassa. Er is te veel om op te noemen. Juist daarom is het zo belangrijk om te beginnen bij de basis: mijn 5 tips. Dit heeft mij echt enorm geholpen en het allerbelangrijkste: ik ben er een gelukkiger mens door geworden! Nu jij nog! Kijk in de spiegel en zeg gewoon tegen jezelf: ‘challenge accepted!’

Gerelateerde blogs Alle blogs