Fietsend, rennend en wandelend door de coronatijd heen

Ik ben Matthias Koudys en werk als Retailmanager voor Intersport Nederland, ik ben de schakel tussen de ondernemer en de Intersport organisatie. Een baan waarin ik normaal gesproken dagelijks veel onderweg ben in de auto om door het hele land winkels en ondernemers te bezoeken. Sinds begin maart werk ik veel vanuit huis en gaan veel afspraken via Teams of de telefoon. Inmiddels kan ik weer wat meer de weg op en winkels bezoeken, uiteraard met de gepaste maatregelen.

Door het thuiswerken in combinatie met het vele zittende werk achter een computerscherm, kan te weinig bewegen er snel in sluipen, een ontwikkeling die mijn sporthorloge ook geregeld aan mij heeft gemeld gedurende de afgelopen maanden. Tijd om aan te pakken!

Waar ik normaal gesproken mijn belrondje deed vanuit de auto, is de term belrondje tegenwoordig wel heel letterlijk geworden. Ik plan meestal één of twee keer per week een uur in waarin ik een wandeling maak en ondertussen al mijn telefoongesprekken voer die nog gevoerd moeten worden. Voor mij een ideale combinatie van werken en in beweging blijven! Uiteraard trek ik tijdens de wandeling een paar comfortabele schoenen aan. Zo voorkom ik blaren en irritaties en blijf ik in beweging.

 
 

Ik ben een fanatiek fietser op de racefiets. Ik fiets gemiddeld drie keer in de week: twee keer doordeweeks een kortere training waar ik herstel en interval afwissel en in het weekend een lange rit op de zondagochtend met een groepje fietsvrienden. Als het weer heel erg tegenvalt, train ik binnen op mijn thuistrainer en rijd ik virtueel in Zwift mijn ritjes met en tegen anderen, een erg leuk alternatief en goed middel om toch te kunnen trainen op de fiets in de wintertijd.

Ik kijk iedere week weer uit naar de zondagochtenden. Vaak rijden we een rit van 100+ km in onze directe omgeving, een koffiestop met appeltaart maakt deze rit compleet! Een aantal keer per jaar plan ik een rit in de heuvels van Limburg of België. Klimmen op de racefiets vind ik één van de mooiste ervaringen die er is: Een strijd tegen jezelf en de klim in vaak hele mooie gebieden. Daar zijn in deze gebieden genoeg mogelijkheden voor, denk aan de Oude Kwaremont, Muur van Geraardsbergen of de Cauberg.

 
 

Als we op zomervakantie gaan, probeer ik minimaal één lange bergrit te plannen. Zo heb ik vorig jaar de Großglockner Hochalpenstraße beklommen op de fiets. Dit is een bergpas in Oostenrijk waar de top ligt op 2504 m. Dit was een fantastische ervaring die veel voldoening geeft als je eenmaal de top hebt bereikt, al geeft het afdalen met hoge snelheid daarna ook een enorme kick! Voor dit soort ritten heb je diverse kledingstukken nodig omdat je vaak warm in een dal begint en eindigt op een bergpas, waar het in de zomer zomaar om kan slaan naar winters weer. Ik werk dan met verschillende lagen zodat ik mijn outfit gedurende de rit kan aanpassen. Ook moet je voldoende sportdrank en voeding bij je hebben om zo’n lange inspanning vol te houden, al blijft de basis natuurlijk altijd een goede voorbereiding door voldoende training.

Deze zomer ziet er wat anders uit vanwege corona en vanwege de geboorte van ons tweede kindje in juli zal er geen of een korte vakantie in Nederland in zitten. Ook de lange tochten op de fiets zullen na de geboorte even op een laag pitje staan. Om toch fit te blijven, ga ik het hardlopen weer oppakken. Normaal gesproken train ik in het najaar, na het fietsseizoen, altijd voor een event in december. Maar met alle onzekerheden over het wel of niet doorgaan van events, zal het voor nu vooral trainen worden om fit te blijven, wat al een heel mooi doel is met alle korte nachten in het vooruitzicht 😉.

 
 

In mijn directe omgeving heb ik een vast trainingsrondje waar ik met mijn New Balance Solvi prima uit de voeten kan. Ik vind het ook tof om zo af en toe een trail te pakken in de duinen of in het bos, hiervoor gebruik ik dan mijn Salomon trailrunschoenen en om goed gehydrateerd te blijven neem ik altijd mijn Salomon runningbelt mee.

Sporten gaat voor mij niet per se om het winnen, maar om het fit blijven, genieten van de omgeving en je eigen prestaties verbeteren. Het mooie daarvan is dat je iedere keer weer een ander tof doel kan stellen!

Gerelateerde blogs Alle blogs