Skeeleren, een leuke en goede workout voor iedereen

Niets is er leuker en fijner dan buiten sporten zodra het mooi weer is. Velen zullen dan gaan hardlopen, fietsen of wandelen, maar ook skeeleren is een hele goede optie. Skeeleren is namelijk niet alleen leuk, maar het is ook een hele goede workout. Zo verbeter je jouw conditie ermee en is het goed voor de vetverbanding. Daarnaast is het 50% minder belastend voor jouw gewrichten dan hardlopen en worden er veel spiergroepen getraind. Je traint vooral de spieren in de benen en billen, maar voor balans moeten ook de rug- en buikspieren aangespannen worden.

 
 

Aanschaf van skeelers
Bij de aanschaf van skates moet je vooral letten op de maat en pasvorm. Aangezien de maten van skates vaak afwijken van schoenmaten, is het aan te raden om ze goed te passen. Koop je de skates online, let dan goed op de maattabel. De skates moeten lekker zitten, voldoende steun geven en niet te groot zijn. Hierbij moet in gedachten gehouden worden dat de hiel op de plek moet blijven zodra je beweegt en dat jouw tenen ongeveer 0,5 cm ruimte hebben voorin de skates.

Daarnaast zijn de wieltjes ook niet geheel onbelangrijk. Bij sommige skates is het namelijk mogelijk om zelf wieltjes in het frame te doen. De keuze van wieltjes beïnvloeden het comfort, de wendbaarheid en stabiliteit. Hierbij geldt over het algemeen dat hoe groter de wieltjes zijn, hoe sneller je gaat. Je belast er echter wel sneller je enkels mee.

Maattabel volwassenen Rollerblade: Wanneer je voor een optimale pasvorm gaat, raden wij aan het Mondo Point maatsysteem te volgen (Bijvoorbeeld: Heb je maat 26,5 dan kun je het beste gaan voor een 27). Kies je voor de Twister of Maxxum skates ga dan voor een hele maat groter dan de andere Rollerblade skates voor een perfecte pasvorm.
Mondo Point/Centimeters 22,5 23 23,5 24 24,5 25 25,5 26 26,5 27 27,5 28 28,5 29 29,5 30 30,5 31
Europese maat 36 36,5 37 38 38,5 39 40 40,5 41 42 42,5 43 44 44,5 45 45,5 46 47

Maattabel kinderen Rollerblade: Alle kinderskates bevatten een verstelbare buitenschoen en zijn verstelbaar in circa 4 maten.
Mondo Point/Centimenters 17,5 21 23
Europese maat 28 - 32 33 - 36,5 36,5 - 40

Maattabel kinderen Roces: Alle kinderskates bevatten een verstelbare buitenschoen en zijn verstelbaar in circa 4 maten.
Mondo Point/Centimenters 17,0 - 18,5 19,0 - 21,0 21,5 - 23,5 24,5 - 26,0
Europese maat 27 - 29 30 - 33 34 - 37 38 - 41

Beginnen met skeeleren
Hoewel skeeleren erg leuk is, is het niet voor iedereen even gemakkelijk om te beginnen. Daarom heeft INTERSPORT enkele belangrijke tips voor jou onder elkaar gezet.

Kleding: Draag tijdens het skeeleren comfortabele kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen. Daarnaast is het aan te raden om te allen tijde bescherming te dragen, hoe goed jijzelf ook kan skeeleren. Denk hierbij aan pols-, knie- en elleboogbescherming en een helm.

Strikken van de skeelers: Bij het strikken van jouw skeelers is het van belang dat je jouw voeten niet afknelt. Ze moeten comfortabel blijven zitten. Bij de tenen moeten de veters niet te strak gestrikt worden, bij de enkel moeten de veters juist wel strak zitten. Doe een dubbele knoop in de veters om te voorkomen dat ze losraken en stop ze goed weg zodat ze tijdens het skeeleren niet in de weg zitten.

Houding: De juiste houding is van belang om te voorkomen dat je valt. Wat is dan de juiste houding? Doe je billen omlaag, maak je rug bol, laat je schouders wat hangen en buig je knieën naar voren. Vervolgens zet je jouw skeelers in een V-stand en zet je zijwaarts af om in beweging te komen, niet voorwaarts!

Remmen: Er zijn verschillende remtechnieken die afhangen van de skates die jij hebt. Je hebt ze namelijk met én zonder een remblokje op één van de twee skates. De basis is echter hetzelfde voor beide technieken: Doe je billen omlaag, steek je handen naar voren en rem zover mogelijk voor je uit. Hiermee voorkom je namelijk dat je voorover valt. Heb je een remblokje? Dan zet je het laatste wiel én het remblokje zo ver mogelijk voor je op de weg. Heb je geen remblokje? Dan kan je pasjes maken met jouw tenen naar binnen, zoals een pizzapunt. Let er hier wel bij op dat je jouw voeten breed neerzet om niet te vallen.

Shop skeelers Gerelateerde blogs Alle blogs