Buiten versus binnen sporten

Door het weer in Nederland is het niet altijd mogelijk om buiten te sporten. In de regen hardlopen is lang niet zo lekker als met een mooi zonnetje, dan is het wellicht fijner om naar de sportschool te gaan. Verschillende sporten houden ook rekening met het weer. Zo worden sporten als voetbal en hockey buiten beoefent maar tijdens de winterstop is er vaak een indoortoernooi. Maar wat is nu eigenlijk beter: buiten of binnen sporten?

 
 

Voordelen buiten sporten

Sporten in de buitenlucht heeft veel verschillende voordelen. Door het vele zonlicht, maak je vitamine D aan, wat goed is voor jouw botten en slaapritme. Zonlicht zorgt ook voor het verhogen van jouw serotonineniveau, waardoor je beter in jouw vel zit en jouw seksuele activiteit verhoogt. In de zomer is het gemakkelijk om aan genoeg vitamine D te komen, in de winter echter niet. Ga dus ook in de winter lekker buiten sporten om aan de vitamines te komen.

Daarnaast blijkt dat wanneer je in de natuur bent, je creativiteit en probleemoplossend vermogen gestimuleerd wordt en dat het goed is voor de ontspannen en het verminderen van stress. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die buiten sporten zich vitaler voelen dan mensen die dezelfde sport binnen beoefenen.

Er zijn ook genoeg voordelen naast bovengenoemde fysieke en mentale. Zo kun je genieten van alles wat er in de omgeving te zien is, waardoor geen enkele training hetzelfde hoeft te zijn. Ook blijkt dat wanneer je buiten sport, de tijd gevoelsmatig sneller voorbijvliegt dan wanneer je binnen sport. Dit komt door de vele zintuiglijke prikkels buiten waardoor je minder vaak naar de tijd kijkt.

Een ander voordeel is dat je kunt sporten wanneer het jou uitkomt. Je hebt niet te maken met trainings- en/of openingstijden en kunt dus gaan sporten wanneer je wilt. Ga je op vakantie? Geen probleem, dan neem je jouw spullen mee en ga je daar aan de slag. Een bijkomend voordeel is dat het grotendeel gratis is als je buiten sport en dat je meer privacy hebt. Afhankelijk van de tijd en locatie, kun je helemaal alleen zijn als je buiten sport. Ook heb je minder last van anderen, waardoor je helemaal je eigen gang kunt gaan zonder dat je je hoeft te schamen.

Nadelen buiten sporten

Helaas zijn er ook nadelen wanneer je buiten gaat sporten. Het grootste nadeel voor ons Nederlanders is het weer, die is namelijk niet altijd even prettig. Sporten in de regen, sneeuw, kou of juist in het benauwde, warme weer is toch niet zo prettig. Dit kan ook tot gevolg hebben dat je minder snel gemotiveerd bent om te gaan sporten. Juist de vaste trainingstijden of kosten verbonden aan binnen sporten zijn vaak genoeg motivatie om te gaan sporten. Daarnaast kun je door de grote hoeveelheid mensen en activiteiten op straat ook sneller afgeleid zijn.

Daarnaast kan buiten sporten ook ongezond zijn. De lucht in Nederland is namelijk niet overal even schoon door bijvoorbeeld uitlaatgassen. Tijdens het sporten adem je vaak in door de mond waardoor de lucht minder gezuiverd wordt dan wanneer je door de neus ademt. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Ook het verkeer kan voor een groot gevaar zorgen. Je moet altijd zorgen dat jij genoeg opvalt voor anderen op straat, zeker als je in het donker traint, en je moet goed uitkijken.

 
 

Voordelen binnen sporten

Een groot voordeel van binnen sporten is dat het altijd warm en droog is en dat je eigenlijk nooit alleen bent. Vaak ben je ofwel in een groep actief ofwel met anderen om je heen als je voor jezelf aan het sporten bent. Daarnaast is er vaak wel een trainer in de buurt om ervoor te zorgen dat je goed bezig bent, hierdoor kunnen blessures voorkomen worden.

Daarnaast heb je voor verschillende sporten spullen nodig die niet overal beschikbaar zijn en jou beperken om buiten te gaan sporten, denk aan een basket om te basketballen. Binnen is dit vaak niet het geval. Daarbij kan je als je binnen sport ook meer variëren doordat er veel materialen aanwezig zijn.

Het is bovendien een stuk makkelijker om je vooruitgang bij te houden. In sportscholen worden jouw statistieken vaak bijgehouden en je hebt niet met externe factoren te maken zoals een verkeerslicht die op rood springt of mensen die in de weg lopen.

Nadelen binnen sporten

Binnen sporten brengt echter ook nadelen met zich mee. Zo is er geen frisse lucht en blijven geurtjes sneller hanger dan wanneer je buiten sport. Hierdoor is het echter ook een broedplaats voor bacteriën. Ook heb je vrijwel altijd te maken met een abonnement of lidmaatschap, waar je dat buiten niet altijd hoeft te hebben.

Hoewel je geen last hebt van externe omstandigheden, kan dit ook saai zijn. Je kunt niet echt genieten van wat er om je heen gebeurt, wat in sommige gevallen erg saai kan zijn. Bovendien kan je niet volledig je eigen ding doen. Apparaten kunnen bezet zijn waardoor je moet wachten, wat jouw hele schema overhoop kan gooien. Door de grote hoeveelheid mensen om je heen, heb je echter ook sneller te maken met een ongemakkelijk gevoel.

Zowel binnen als buiten sporten hebben voor- en nadelen. Bepaal voor jezelf wat voor sport je wilt doen om vervolgens te kijken waar en op welke manieren je dat kunt doen. Wil je graag buiten sporten maar denk je dat dat niet gaat met jouw sport, probeer dan veel te wandelen en fietsen. Dit is hartstikke gezond en is ook al een hele workout op zich. Daarnaast kan je met een beetje onderzoek ook genoeg ‘binnen’ sporten vinden die je ook buiten kunt doen. INTERSPORT helpt je hier graag mee met verschillende workout video's.

Gerelateerde blogs Alle blogs