Sporten met koud weer en in het donker

Nu de winter er weer aan komt, wordt het buiten een stuk kouder en is het een stuk langer donker dan in de zomer. Veel mensen stoppen dan met buiten sporten, maar waarom? De natuur kan hartstikke mooi zijn en het kan bevorderlijk zijn voor jouw immuunsysteem. Het is echter wel van groot belang om rekening te houden met het weer en het licht als je in deze omstandigheden buiten gaat sporten.

 
 

Kleding en schoenen

Om voor extra warmte te zorgen, is het verstandig om laagjes kleding te dragen. Doordat de verschillende laagjes voor isolatie zorgt, warmt de lucht tussen de laagjes op en zul je langer warm blijven. Daarnaast kun je een laagje uit (of juist aan) doen afhankelijk van het weer tijdens jouw activiteit. Zorg er echter wel voor dat je goede sportkleding draagt die zweet afvoert zodat de kleding niet nat wordt. Natte kleding zorgt er namelijk voor dat warmte verdwijnt en je dus sneller afkoelt.

De kans bestaat dat er specifieke plekken op jouw lichaam, zoals jouw tenen of vingers, meer last hebben van het weer dan andere plekken. Dit komt doordat het lichaam probeert de kerntemperatuur op peil te houden. Dit kan ten koste gaan van bijvoorbeeld de tenen of vingers doordat daar dan minder bloed heen stroomt. Dit probleem is makkelijker te voorkomen door je warm aan te kleden, met dikke sokken, handschoenen en muts, en vooral door die plekken in beweging te houden zodat er bloed heen blijft stromen. Voor hardlopers zijn er speciale hardloop handschoenen en mutsen. Deze zijn dun, maar wel warm.

Zorg er altijd voor dat je warm genoeg aangekleed bent. Ben je te koel gekleed, dan neemt de kans op onderkoeling sterk toe. Je bent onderkoeld zodra jouw lichaamstemperatuur onder de 35 graden uitkomt. Zorg dus voor laagjes zodat je altijd op temperatuur bent.

Ook de schoenenkeuze is belangrijk voor het sporten in de nattere en koude maanden. De grond kan namelijk een stuk natter en/of gladder zijn dan in de zomermaanden waardoor je schoenen met voldoende grip nodig hebt om niet constant uit te glijden of de kans op blessures te vergroten. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw schoenen goed de verzorgen.

Blessures

Met koud weer is de kans op het oplopen van blessures een stuk groter dan met warm weer. Het is daarom van groot belang om een goede warming-up te doen voordat je begint zodat jouw spieren warm en soepel zijn. Luister daarnaast altijd naar jouw lichaam en stop zodra het lichaam aangeeft dat hij ongemakkelijkheden ervaart of zodra jij ergens last van begint te krijgen.

Door het koude weer reageren de spieren ook minder snel op de seintjes vanuit jouw hersenen. Hierdoor kan het zijn dat jij sneller last krijgt van spierpijn dan in de zomer. Ook hierom is het belangrijk dat je voor de training/aan het begin van de training een goede warming-up doet. Een vermoeid of pijnlijk lichaam heeft namelijk ook meer moeite met jouw lichaam op temperatuur houden waardoor je sneller onderkoeld kunt raken.

Eten en drinken

Koude lucht is vaak een stuk droger dan warme lucht, waardoor vooral mensen met astma last kunnen krijgen van sporten in koude lucht. Dit probleem is heel makkelijk te verhelpen: Genoeg drinken en ademen door de neus in plaats van mond. Niet alleen voor astmapatiënten, maar voor iedereen!

Zowel voor als tijdens de training is het essentieel dat je voldoende drinkt. Na de training is het verstandig om iets warms te drinken om weer lekker op te warmen (geen alcohol, dat zorgt er juist voor dat je warmte verliest!), want je kunt je heel goed aankleden, jouw lichaamstemperatuur zal altijd wat lager zijn dan voordat je vertrok.

Qua eten hoef je niet zo heel veel te veranderen ten opzichte van jouw eetpatroon in de zomer. Wel kun je voordat je begint aan jouw training iets meer calorieën eten, aangezien je met kouder weer meer calorieën verbrandt en je die wel weer moet aanvullen. Jouw lichaam moet harder werken om de temperatuur goed vast te houden en daardoor verbrandt je meer calorieën.

 
 

Zichtbaarheid

Doordat het in deze tijd van het jaar langer donker is dan in de zomer, is het van groot belang dat jij goed zichtbaar bent als je buiten gaat sporten, bijvoorbeeld als je gaat wandelen, hardlopen of wielrennen. Verschillende merken hebben kleding en schoenen met reflecterende elementen erin zodat jij ook veilig in minder goed licht kunt gaan sporten. Heb jij geen kleding of schoenen met reflecterende elementen? Kies dan voor lichtgekleurde kleding, die zijn namelijk sneller zichtbaar dan donkere kleding.

Er zijn daarnaast ook genoeg accessoires die jouw zichtbaarheid vergroten. Denk hierbij aan reflecterende hesjes of armbanden, reflectoren en aan verlichting. Kijk goed naar wat er bij jouw sport nodig is en welke accessoires nodig zijn zodat jij kunt gaan sporten zonder een gevaar te zijn voor jezelf of voor anderen op de weg.

Gerelateerde blogs Alle blogs