Algemeen sportadvies

Welke winterjas past bij jou?

De winter komt eraan, een mooie, warme winterjas kan dan natuurlijk niet ontbreken. Een winterjas kopen is voor veel mensen een hele opgave, omdat het toch vaak een lastige beslissing is. Ga je voor mooi of praktisch? Sportief of elegant? En zijn er nog andere dingen waar je op moet letten? INTERSPORT helpt jou graag op weg.

In tegenstelling tot vroeger heb je nu veel meer keuze bij het kopen van een winterjas. Vroeger kon je kiezen tussen een mooie, stijlvolle jas die niet warm genoeg was en een warme, effectieve jas die niet zo stijlvol was. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om een stijlvolle jas te vinden die ook nog eens heel warm is. Gewatteerde jassen zijn nog steeds de beste optie om je warm te houden wanneer het vriest, deze waren vroeger alleen te verkrijgen in vormloze ski-jassen, maar nu zijn ze in verschillende, stijlvolle modellen te koop.

 
 

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van een winterjas let men vooral op hoe de jas zit en staat, maar er zijn nog meer aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een jas.

Wind- en waterdicht
In de herfst en winter is het lekker om een jas te hebben die wind- en waterdicht is, zeker als je in een land woont waar het vaak regent. Om zo'n jas te kopen moet je kijken naar de stof. Een stof als polyester en nylon is waterafstotend en soms hebben jassen ook nog een waterafstotende finish gekregen.

Zoek jij een jas waarmee jouw kind lekker in de sneeuw mee kan spelen of waarmee je ook mee op wintersport kan, dan moet je ook rekening houden met de waterkolom.

De waterkolom geeft aan in hoeverre het materiaal waterdicht is. Hierbij geldt dat hoe hoger het getal dat wordt weergegeven is, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal is en dus hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.
Uitleg waterkolom:
0 mm: Niet waterdicht.
0 - 1.000 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht.
1.000 mm - 5.000 mm: Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
5.000 mm - 15.000 mm: Compleet waterdicht in de sneeuw/regen en bestand tegen veel vormen van druk van jouw lichaam. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.
15.000 mm - 30.000 mm: Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk.
Meer dan 30.000 mm: Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Warm
Een warme jas is wel nodig tijdens de koude wintermaanden. Hoe warm een jas is, wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid wol dat in de voering verwerkt is. Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol.

Afwerking
De afwerking helpt ook in grote mate hoe warm jij het hebt in jouw jas. Een goede sluiting, bijvoorbeeld een dubbele rits, voorkomt dat er wind door de rits onder de jas komt. Ook zijn er verschillende jassen met een wind- en/of sneeuwvanger onderaan waardoor wind en sneeuw lastig onder de jas kunnen komen. Let er echter wel op dat de jas wel goed kan ademen, anders kan je namelijk snel gaan zweten. Daarnaast geven veel mensen de voorkeur aan een jas met capuchon. Een capuchon geeft net wat extra warmte, maar houdt je ook droog tijdens een regen- of sneeuwbui.

Prijs
Winterjassen kunnen aardig aan de prijs zijn. Laat je hierdoor echt niet beperken. Een duurdere winterjas betekent dat hij vaak ook warmer is, maar ook dat hij een stuk langer meegaat. Een jas waar jij enkele jaren mee kan doen mag wel wat meer kosten dan een jas die je aan het einde van de winter weg moet doen. Houd dit dus ook in gedachten.

Speciaal voor vrouwen

Veel vrouwen zijn geen fan van winterjassen, omdat ze vinden dat een winterjas hun dikker laat lijken. Er zijn echter genoeg jassen die het tegendeel bewijzen, daarom is het is belangrijk om een jas te kiezen die past bij jou en jouw lengte. Bij langere vrouwen staan jassen die tot de knie of lager vallen over het algemeen het mooist, dit biedt ook de meeste warmte in de kou. Bij kleinere vrouwen staan wat kortere jassen die tot hun dijen komen beter, hierdoor lijk je namelijk langer en slanker. Ook kunnen kleine vrouwen een jas met een riem kiezen waardoor de taille meer benadrukt wordt.

Vrouwen kunnen ook door het kiezen van de juiste jas hun rondingen beter naar voren laten komen of juist verhullen. Heb je een buikje? Ga dan voor een recht model. Kleine borsten kunnen benadrukt worden door details als zakjes en brede kragen, waar grote borsten juist gecamoufleerd kunnen worden met een licht getailleerd jas met een diepere V-hals.

Speciaal voor mannen

Ook bij mannen kan het dragen van de juiste jas een effect hebben. Bij mannen die nog geen buikje hebben, past een getailleerde winterjas goed.

Trends

Ga jij dit jaar voor een puffer jacket met een stoere print of voor een elegante manteljas? Of je nu op wintersport gaat of gewoon lekker door de stad loopt, een warme pufferjacket komt altijd goed van pas. Het puffer jacket is eigenlijk gewoon een trendy naam voor een donsjas, die in dit seizoen erg populair is. De oversized jas is ook altijd een modebewuste keuze. Naast het feit dat het een grote trend is, is de kans om het koud te krijgen in zo’n jas erg klein. Je kunt jouw jas een maatje groter kopen waardoor hij lekker groot valt, of je kiest voor een jas die speciaal is gemaakt als een oversized jas. Daarnaast zou je ook kunnen nadenken over een parka. Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.

Shop winterjassen Gerelateerde blogs Alle blogs