De bijzonderste fietsroutes in Nederland

Fietsen is in Nederland doodnormaal. We pakken gemakkelijk de fiets om naar school, werk of de sportvereniging te gaan en doen op de fiets de boodschappen. Omdat het voor ons zo normaal is om te fietsen, zullen wij misschien niet zo heel snel de fiets pakken om een lekker stuk te gaan fietsen. Dit zouden we echter wel moeten doen, ook al ben je geen wielrenner, want Nederland heeft een heel goed fietsnetwerk en hele mooie fietsroutes.

Voor de liefhebbers van bier

Voor liefhebbers van een trappistenbiertje en het bourgondische Brabant is de La Trappe-fietsroute de perfecte keuze. Er zijn drie verschillende routes variërend tussen de 33 km en 37 km. Alle routes beginnen bij het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven, waar La Trappe wordt gebrouwen binnen de kloostermuren van de gelijknamige abdij. Als je vervolgens op de fiets stapt, kom je langs meerdere locaties waar een trappistenbiertje wordt getapt en fiets je door een prachtige omgeving, waaronder het Groene Woud.

Oudhollandse Pontjes fietsroute

Deze fietsroute is iets minder dan 50 km lang, begint in Castricum en met behulp van verschillende pontjes over diverse watertjes en meertjes maak je een mooi tocht langs vissersdorp De Rijp en verschillende historische molens en gemalen. Extra leuk is dat je twee van de pontjes op de route zelf, met de hand bedient.

Houd je wel van molens maar niet zo van pontjes? Kies dan voor de 42 km lange route in de buurt van Roermond. Deze route loopt deels door natuurreservaat Leudal en komt langs veel, schilderachtige molens. Daarnaast fiets je ook langs en door charmante en monumentale dorpjes.

 
 

Natuur- en historische routes

Nederland is rijk aan mooie natuur. De Nederlandse Kustroute is één van de populairste routes van Nederland. De volledige route is 570 km lang en loopt van Groningen tot en met Zeeland, maar een deel ervan fietsen is natuurlijk ook mogelijk. Stap op de fiets en geniet van duinen, wadden, vissersdorpjes en het uitzicht op zee.

Ook Drenthe staat bekend om zijn mooie natuur en historie. Een fietstocht van 49 km brengt je langs verschillende hunebedden, prachtige dorpjes en door natuurgebieden Holtingerveld en Dwingelderbossen.

De Romeinen zijn langgeleden in Nederland geweest, een fietsroute van 200 km tussen Katwijk aan Zee en Nijmegen laat je die tijden herbeleven. De route, die ook opgedeeld is in zes kortere routes, loopt langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk en komt langs veel Romeinse monumenten, musea en parken waar je meer te weten kunt komen over deze tijd.

Ook buiten het vaste land zijn bijzondere fietstochten te maken. Pak de veerboot naar Texel en maak vervolgens een fietstocht van 36 km waarin je door natuurgebied De Slufter gaat. In dit natuurgebied kun je tijdens de tocht het kustleven bekijken, maar ook de vuurtorens in het noorden van het eiland zijn zeker het bekijken waard.

Sportievere tochten

Vind jij Nederland te vlak en wil je je meer uitdaging. Kies er dan eens voor om te gaan fietsen in Limburg. Door de vele heuvels wordt je fietstocht opeens van een heel ander niveau. Fietsen door Limburg is niet alleen zwaar, maar ook mooi. De provincie heeft namelijk een aantal prachtige kastelen die je onderweg tegen kunt komen.

Een route langs mooie kastelen hoeft niet plaats te vinden in Limburg. Een ietwat minder zware route is te vinden in Gelderland. De Kastelen- en landgoederenroute loopt langs verschillende charmante dorpjes en statige gebouwen.

Een andere uitdaging is de Elfstedenfietstocht in Friesland. Waar jaarlijks met spanning wordt gekeken of het gaat vriezen en of het ijs dik genoeg is voor de Elfstedentocht (de vraag is of die er ooit nog gaat komen), kan hij op de fiets altijd afgelegd worden. Begin in Leeuwarden en fiets via de elf dorpen een route van 254 kilometer weer terug naar Leeuwarden, of wijk af van de officiële route en kies voor een ander begin punt.

Naast bovenstaande, bijzondere fietsroutes, heeft Nederland natuurlijk ook een heleboel natuurparken waar je een mooie fietstocht kunt maken. Je hoeft hier zelfs niet eens ver de deur voor uit, want vrijwel elke provincie heeft wel een natuurpark in de buurt. Daarnaast kun je aan de hand van de fietsknooppunten eigen routes uitstippelen en nieuwe dorpjes of gebieden bij jou in de buurt ontdekken.

Shop fietsproducten Gerelateerde blogs Alle blogs