Functionele en outdoorkleding correct wassen - onze tips

Als je je functionele hardloopshirt en wandel jack samen met de handdoeken en lakens in de wasmachine gooit, is het tijd om opnieuw na te denken over hoe je je kleding moet wassen. Het verzorgen van de speciale stoffen die worden gebruikt voor outdoor- en trainingskleding is niet ingewikkeld, maar het heeft wel wat extra aandacht nodig als je geurtjes wilt verwijderen en de vorm, kleur en functionaliteit van je sportkleding na het wassen wilt behouden.

Voorbereiding wassen

Trainings- en outdoorkleding zijn vaak vochtig van het zweet en kunnen een voedingsbodem zijn voor bacteriën.

Volg deze eenvoudige stappen om je functionele kleding op de juiste manier te wassen:

• Als je iets niet meteen kunt wassen, laat het dan buiten luchten in plaats van het lang in een sporttas te laten liggen.
• Maak je zakken leeg, doe de ritsen dicht en draai alles binnenstebuiten (dit zorgt ervoor dat de kleuren levendig blijven).
• Overweeg om erg vuile kleding voor te weken in water vermengd met een halve kop witte azijn.

Dagelijkse wasbasis

Zodra je een heleboel functionele kleding in de machine hebt zitten, kun je het volgende doen:

• Was altijd in koud water. Heet water zal rekbare stoffen beschadigen. Controleer of je machine een speciaal programma voor buitenkleding heeft, deze instellingen zijn ideaal.
• Gebruik een mild, dagelijks reinigingsmiddel, maar gebruik minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel afwasmiddel betekent onreine kleding, omdat een opeenhoping van afwasmiddel bacteriën voedt.
• Voeg een halve kop witte azijn toe aan de spoelcyclus. Het is goedkoop en zorgt ervoor dat eventuele aanhoudende geuren verdwijnen.
• Laat het natuurlijk opdrogen of selecteer een goed programma op je droger zodat je kleding niet beschadigt.

Hightech-zorg: hoe was je een waterdichte jas?

Er zit veel innovatie achter de stof van outdoorkleding en er zijn meer mogelijkheden dan ooit om ze gemakkelijker te reinigen:

• Als je er 100% zeker van wilt zijn dat je de vezels van je favoriete spullen niet beschadigt, gebruik dan een speciaal geformuleerd reinigingsmiddel voor sport- of outdoorkleding.
• Wasverzachter lijkt een geweldige uitvinding om kleding fris te houden, maar het is NIET geschikt voor buitenkleding. Gebruik het nooit, want het voorkomt een goede reiniging van elastische en waterdichte stoffen.
• Na verloop van tijd is de waterdichtheid verdwenen. Je weet dat dit is gebeurd als je water in je jasje ziet absorberen in plaats van dat het eraf gaat. Je kunt jacks en bovenkleding opnieuw waterdicht maken met een waterdichtmakende spray; of zoek een afwasmiddel dat zowel de buitenkant van de jas reinigt als opnieuw waterdicht maakt.

Lees bij twijfel het etiket om ervoor te zorgen dat je buitenkleding goed wast, vooral als ze waterdicht zijn.

Gerelateerde blogs Alle blogs