Algemeen sportadvies

De invloed van je menstruatiecyclus op je sportprestaties

Dat de menstruatiecyclus invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen wist je waarschijnlijk al. Dit in gedachte houdend is het niet gek dat de cyclus ook in meer of mindere mate een invloed heeft op de sportprestaties die vrouwen leveren.

Het verloop van je menstruatiecyclus

Om meer te weten te komen over hoe je cyclus je prestaties beïnvloed zullen we eerst het verloop van de menstruatiecyclus onder de loep nemen. De cyclus bestaat uit verschillende fasen die bij elkaar zo’n 28 dagen in beslag nemen en welke start op de eerste dag van je menstruatie.

De eerste helft van de cyclus wordt de folliculaire fase genoemd. In deze fase stijgt het niveau van oestrogeen en wordt het baarmoeder slijmvlies dikker. In de luteale fase, de tweede helft van je cyclus, stijgt juist het progesteron niveau, waarbij het slijmvlies nog dikker wordt. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, zal in de laatste fase, de menstruatie zelf, het baarmoederslijmvlies worden afgestoten.

Welke invloed heeft het verloop van je cyclus op je sportprestaties?

Nu we weten hoe de menstruatiecyclus precies verloopt, kunnen we ook zien wat de invloed hiervan is op de sportprestaties. Nu lijkt het erop dat het effect van de cyclus op je sportprestaties niet al te groot is. Toch kun je wel met een aantal dingen rekening houden.

  1. Het kan zijn dat je meer vermoeid bent tijdens je menstruatie en dat je hierdoor minder of geen zin hebt om te gaan sporten. We raden je daarom aan om in deze periode meer rust te nemen en voldoende te slapen.
  2. Tijdens je menstruatie kun je ook last hebben van bijvoorbeeld krampen en/of hoofdpijn. Probeer in deze fase activiteiten te vermijden die de pijn erger maken en neem pijnstilling wanneer dit nodig is.
  3. Tijdens de hele cyclus kun je door hormonale schommelingen last hebben van een wat verhoogde lichaamstemperatuur. Wanneer je activiteiten onderneemt waarbij de lichaamstemperatuur nog verder omhoog gaat, zoals hardlopen of een HIIT training, of in een warmere omgeving, kan dit invloed hebben op je prestaties. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft en om naar je lichaam te luisteren zodat je niet oververhit raakt.
  4. Als laatste kan het zijn dat je tijdens de ovulatiefase een piek in je energie en uithoudingsvermogen ervaart. Hierdoor kan het zijn dat je beter presteert tijdens je workout. Belangrijk is wel om in je achterhoofd te houden dat dit niet voor alle vrouwen geld en dat deze piek in energie kan variëren van persoon tot persoon.

Conclusie

Onthoud goed dat iedere vrouw anders in elkaar zit en haar menstruatiecyclus anders ervaart. Luister daarom naar je lichaam en experimenteer wat voor jou het beste werkt tijdens de verschillende fasen van jouw cyclus. Merk je dat je tijdens een fase van je menstruatiecyclus meer pijn hebt of minder energie kan opbrengen, pas dan je workout of training aan en neem voldoende rust zodat je nog optimaal kunt presteren, zelfs tijdens je menstruatie.

Gerelateerde blogs Alle blogs