Algemeen sportadvies

De winter komt er weer aan, stap voorbereid het ijs op om te schaatsen

Het is alweer even geleden dat we het ijs op konden, maar zoals het eruit ziet kunnen we binnenkort schaatsen. Ga jij voorbereid het ijs op?

Schaatsen is goed voor jou

Nederland is een echt schaatsland en velen vinden het een erg leuke activiteit. Daarnaast is schaatsen ook nog eens goed voor je. Zo worden zowel jouw coördinatie als bewegelijkheid verbeterd, maar is schaatsen ook goed om spieren en conditie op te bouwen. Hierdoor krijg je onder andere sterke benen en strakke, stevige billen.

 
 

Schaatsen kopen

Er zijn veel verschillende schaatsen te koop, van Noren tot klapschaatsen en kunstschaatsen tot ijshockeyschaatsen, waardoor het lastig kan zijn om te beslissen welke schaats jij het best kunt kiezen.

In alle gevallen is het belangrijk om goed op te maat te letten. Koop de schaatsen niet de groot, want dan heb je te weinig steun en gevoel als je op het ijs staat en heb je sneller kans op koude voeten. Te klein is echter ook niet prettig.

Omdat jouw voet niet hoeft af te wikkelen, je hebt dus ook geen steunzolen nodig in schaatsen, heb je minder ruimte in de schaats nodig waardoor je vaak met 1 maat kleiner dan jouw normale schoenmaat voldoet. Let dus bij de aanschaf van een schaats goed op de maat en de maattabel of laat je adviseren in een INTERSPORT-winkel en/of koop een verstelbare schaats.

Bij het bepalen welke schaats voor jou geschikt is, is het goed om te bepalen wat jij wil, wat jouw doel is en wat je al kan.

Noren
Noren zijn schaatsen om lange afstanden mee te schaatsen en bestaan meestal uit een ijzer met een leren schoen. Het is bij verschillende Noren ook mogelijk om ze op maat te laten maken en/of om, door de schoen te verwarmen, ze beter om de voet te laten passen.

Vaak gebruiken afstandsschaatsers en schaatsers op de baan Noren. Ben jij een beginnende of gevorderde schaatser, kies dan voor een lage Noor. Als je een getrainde afstandsschaatser bent, kun je voor een hoge Noor kiezen. Met deze Noren sta je zo’n 3 cm hoger op het ijs dan met de lage.

Een variant op deze Noren zijn Noren die uitgerust zijn met een klapschaats en Noren met een semi softboot. Bij een klapschaats zit niet het hele ijzer aan de schoen vast en een Noor met een semi softboot heeft een zachtere schoen binnenin een kuip waardoor je meer stabiliteit hebt.

Combi Noren
Combi Noren zijn schaatsen die tussen een skischoen en Noor inzitten. Hierdoor hebben ze vaak een harde schoen, vaak van stevig kunststof, tot boven de enkels waardoor de kans op verzwikkingen wordt verminderd. Daarnaast zitten de schoen en het ijzer vaak aan elkaar vast.

Deze schaatsen zijn geschikt voor beginnende schaatsers die veel stabiliteit zoeken.

Kunstschaats
Kunstschaatsen worden vooral gebruikt tijdens het kunstschaatsen, maar ze kunnen ook voor recreatief schaatsen gebruikt worden. De kunstschaats wordt gekenmerkt door een hol geslepen ijzer met een aantal zaagvormige tanden bij de punt en met een bovenwerk van leer of synthetisch materiaal.

IJshockeyschaats
Een vergelijkbare schaats met de Combi Noor, alleen hebben ijshockeyschaatsen een korter ijzer met een sterke ronding zodat je wendbaarder bent. Een ijshockeyschaats is een goede keuze als jij maar sporadisch op het ijs staat en/of als je een beginner bent.

Binnen de ijshockeyschaatsen zijn er verschillende type schaatsen. Desalniettemin zijn ze alle drie heel comfortabel en bieden ze veel ondersteuning aan jouw enkels en voeten.

De Semi Softboot ijshockeyschaats biedt meer comfort en vrijheid en is daarnaast makkelijk aan te trekken. Je hebt echter wel minder controle en grip als je op het ijs staat. Deze schaats is geschikt voor recreatieve schaatsers die snel en gemakkelijk op het ijs willen staan.

Daarnaast heb je de Hardboot ijshockeyschaats. Dit zijn ijshockeyschaatsen met een hard schalen schoen met buckels bestaande uit 1 stuk. Deze schaatsen zijn gemakkelijk aan te doen en zijn vaak wat goedkoper.

Tot slot heb je de ijshockeyschaats met veterschoen. Deze zijn gemakkelijk aan te trekken en je kunt ze strakker, of juist losser, aantrekken waardoor de pasvorm beter is dan bij de overige twee ijshockeyschaatsen. Deze schaatsen zijn geschikt voor jonge, recreatieve schaatsers maar ook voor wedstrijdschaatsers.

Verstelbare schaatsen
Naast bovenstaande schaatsen zijn er ook schaatsen verkrijgbaar die verstelbaar zijn. Dit soort schaatsen zijn perfect voor kinderen wiens schoenmaat na 1 jaar niet meer hetzelfde is. Dit soort schaatsen bevatten vaak 3 tot 4 maten.

Naast het kopen van schaatsen kun je bij veel schaatsbanen en -hallen ook schaatsen huren. Let er bij deze schaatsen op dat ze goed zitten (pasvorm en maat) en dat je stabiel staat.

Heb je schaatsen gekocht? Let er dan op dat je ze altijd opbergt en vervoert met de beschermers om de ijzers heen zodat de ijzers langer goed blijven. Vervoer schaatsen altijd in een goede tas en berg ze, nadat je ze helemaal droog hebt gemaakt, op in de oorspronkelijke doos of in een tas waar de schaatsen niet vochtig kunnen worden.

Overige benodigdheden

Naast schaatsen is het ook belangrijk dat je let op in welke kleding jij wilt gaan schaatsen.

Draag warme maar ventilerende kleding zodat jij warm blijft zonder dat je helemaal nat wordt door het zweet. Daarnaast is het ook goed om kleding te kiezen die comfortabel zit en waar je veel bewegingsvrijheid in hebt.

Zowel op natuurbanen als in ijshallen is het vaak koel en hoewel je in beweging blijft, koel je snel af. Dit kun je voorkomen door handschoenen, een muts en een sjaal of buff te dragen. Naast dat ze jouw handen warm houden, voorkomen handschoenen ook snijwonden als je valt. Kies dus voor goede handschoenen die snijbestendig zijn.

Daarnaast is het sterk aan te raden om tijdens het schaatsen warme sokken te dragen omdat het in de open lucht en op ijsbanen vaak kouder is. Skisokken zijn hier perfect voor. Houd hier wel rekening mee als je schaatsen gaat kopen, want skisokken zijn namelijk dikker dan normale sokken.

Ben je een beginnend schaatser of erg onzeker op het ijs, dan is het wellicht handig om extra bescherming te dragen. Zo helpt een helm tegen hoofdwonden of hersenschuddingen als je valt, en voorkomen knie-, ellenboog- en polsbeschermers gewrichtsblessures.

En dan het ijs op

Heb je goede schaatsen en ben je goed aangekleed? Dan kun je eindelijk het ijs op.

Let er bij schaatsbanen op dat jij niet op het ijs komt als de dweilmachine de baan glad en egaal maakt. Op natuurbanen moet je goed opletten dat het ijs wel dik genoeg is. Ga bijvoorbeeld nooit op plekken schaatsen waar het ijs donker is (dit betekent dat het ijs dun is) en let op bij de zijkanten van een meer/sloot, bij bruggen/stijgers/overlopen en daar waar sneeuw op het ijs ligt. Ga daarnaast nooit alleen het ijs op!

Ben je een beginnende, onzekere of onervaren schaatser, houd je dan nooit aan iemand anders vast (dit is overigens ook af te raden voor ervaren schaatsers). Als jij valt, neem je de andere persoon ook mee in jouw val. Houd je in plaats daarvan vast aan de reling, een rekje of stoel. Daarnaast is het goed om zachtjes te beginnen. Pas wanneer je meer gevoel begint te krijgen en je veiliger voelt, is het verstandig om echt te gaan schaatsen.

Totdat je echt met vertrouwen op het ijs staat, is het aan te raden om in de buurt van de reling te blijven. Zo heb je het minst last van mensen die al een stuk sneller gaan én kun je makkelijk de reling vastpakken.

Schaatsbeweging
Om in beweging te komen moet je met 1 voet afzetten naar de zijkant. Trek na het afzetten de andere voet erbij om je met die voet af te zetten. Doe dit telkens om en om. Let hierbij goed op jouw houding. Je moet een beetje door de knieën buigen en het bovenlichaam licht naar voren houden. Kijk daarnaast altijd naar voren en niet naar jouw voeten.

Kom je bij een bocht aan en ben je nog wat onzeker? Glijd dan langzaam door de bocht heen of maak op een iets lager tempo bovenstaande schaatsbeweging.

Vallen
Ga nooit met jouw armen of benen slaan als je denkt dat je gaat vallen. Probeer echter rustig jouw evenwicht terug te vinden door de reling vast te pakken. Lukt dat niet en val je dus toch, probeer dan naar achteren te vallen. Maak je echter wel eerst klein om te klap te verminderen.

Val je toch? Maak je dan meteen zo klein mogelijk zodat zo min mogelijk mensen last kunnen hebben van jouw val of jou kunnen blesseren. Ga daarna zo snel mogelijk weer overeind staan. Dit kan door de reling vast te pakken of door op de knieën te gaan zitten, dan 1 schaats goed te zetten en vervolgens de ander.

Stoppen
Stoppen met schaatsen kan op verschillende manieren. De makkelijkste is om richting de reling te schaatsen en die vast te pakken. Het is af te raden om je tegen de reling te laten knallen, dit is namelijk niet gezond voor jou knieën.

Een andere manier is door de punten vooraan de schaatsen naar elkaar toe te brengen (de pizzapunt). Je zult merken dat de snelheid dan langzaamaan afneemt. Ook is het mogelijk om twee voeten parallel naast elkaar te zetten en schuin te remmen.

Gerelateerde blogs Alle blogs