Het beste tijdstip om te trainen

Vaak wordt het tijdstip van je training bepaald door je agenda. Indien je wel keuze hebt in het kiezen van je tijdstip, is het goed om te weten wat het beste tijdstip voor jou is om te gaan trainen. Dit is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, doelen en fysiologie. Sommige mensen worden wakker, trekken hun sportschoenen aan en beginnen hun dag met een training. Anderen kunnen hier veel moeite mee hebben en zijn ’s avonds pas opgeladen om te trainen. Het is belangrijk om erachter te komen op welk tijdstip een training goed voelt voor jou. ’s Ochtends kunnen je spieren bijvoorbeeld nog stijf aanvoelen, maar een avondtraining kan er weer voor zorgen dat je moeite ervaart met in slaap komen.

Voordelen van trainen in de middag/avond
Ben jij in de ochtend nog niet gereed om te trainen, is trainen in de middag ook goed en effectief. Uit onderzoek blijkt dat je lichaam zich aanpast aan de tijd dat je gaat trainen. Het is dus wel belangrijk om ongeveer op dezelfde tijden blijft trainen. Als je elke dag rond 14:00 gaat trainen dan went je lichaam hieraan. Dit leidt tot betere prestaties, een hoger zuurstofverbruik en je raakt er minder uitgeput van.

Je lichaamstemperatuur is tijdens het sporten ook een zeer belangrijke factor. Een lage lichaamstemperatuur leidt tot stijve spieren, terwijl een hoge lichaamstemperatuur spieren soepel maken waardoor bewegen gemakkelijker gaat. Aan het eind van de middag is je lichaamstemperatuur het hoogst en is je kracht en uithoudingsvermogen op het hoogste niveau. Hartslag en bloeddruk zijn het laagst in de middag en je reactietijd is het snelst. Al deze factoren zorgen voor optimale prestaties en de kans op blessures is vele malen kleiner.

Voordelen van trainen in de ochtend
De routine van je trainingen in de ochtend vasthouden is vaak makkelijker dan ’s middags en ’s avonds. Later op de dag hebben veel mensen meer verantwoordelijkheden. In de ochtend is het vaak rustiger dan op andere dagdelen en kan je je training uitvoeren zoals jij dat in gedachte had.

Veel mensen ervaren dat ze moeite hebben om in slaap te komen als ze vlak daarvoor hebben getraind. Dit komt doordat je hartslag en lichaamstemperatuur verhoogt wordt tijdens het trainen en dit kan enige tijd aanhouden, waardoor je moeite kan ervaren met slapen. Een training in de ochtend voorkomt dit probleem.

Conclusie over het beste tijdstip om te trainen
De conclusie is dat het niet veel uitmaakt of je je training in de ochtend of middag/avond uitvoert. Onderzoeken zeggen dat je later op de dag iets meer kracht hebt, maar zolang je blijft trainen op een vast tijdstip past je lichaam het krachtniveau aan. Pas het tijdstip aan op basis van je agenda en probeer consistent op hetzelfde tijdstip te trainen. Als ’s ochtends trainen het beste voor jou uitkomt, zorg dan dat je je spieren goed opwarmt om de verstijving van spieren tegen te gaan.

Gerelateerde blogs Alle blogs