Tips voor veilig sporten in de hitte

In de zomer hebben we vaak te maken met hitte, wat een uitdaging kan vormen tijdens het sporten. Tijdens het sporten krijg je het automatisch warmer en in combinatie met de zomerse temperaturen kan dit onder andere leiden tot uitdroging en verminderde prestaties. Gelukkig kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen die ervoor zorgen dat je alsnog veilig kunt sporten, ook tijdens de heetste zomerdagen. In deze blog delen we een aantal waardevolle tips over hoe jij jezelf koel kunt houden tijdens het sporten en toch optimaal kan blijven presteren tijdens de hitte.

1. Kies het juiste tijdstip
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het tijdstip waarop je gaat sporten. Zo kun je het beste in de vroege ochtenden of late avonden fysieke activiteiten ondernemen. De temperaturen zijn op deze momenten van de dag namelijk over het algemeen een stuk later dan midden op de dag. Probeer daarom het heetste deel van de dag, vaak tussen 10:00 uur en 16:00 uur, te vermijden.

2. Zorg voor voldoende hydratatie
Hydrateren is essentieel tijdens de warme dagen, al helemaal wanneer je gaat sporten. Zorg ervoor dat je voor je training al water drinkt, zodat je lichaam al gehydrateerd is. Blijf tijdens de training regelmatig kleine hoeveelheden drinken, zodat de hydratatie van je lichaam op pijl blijft. Let er daarbij op dat je tijdens je training ook niet te veel drinkt, want dit kan je prestaties ook gaan tegenwerken. We adviseren je om tijdens het trainen vooral water te drinken. Mocht je intensief trainen of een lange training op de planning hebben staan, dan zijn sportdranken met elektrolyten aanbevolen, deze vullen je mineralen aan. Omdat alcohol en cafeïne uitdroging kunnen bevorderen, raden we je aan om dit soort dranken te vermijden tijdens het sporten.

3. Draag geschikte kleding
Tijdens de hitte is het van belang dat je ademende en loszittende kleding draagt. Het helpt hierbij ook als je kiest voor een lichte kleur. Kies voor kleding die zweet af kan voeren en je lichaam helpt om koel te blijven. Sport je buiten, dan is het ook altijd verstandig om een pet of zonnehoed te dragen. Uiteraard is het daarbij ook van belang dat je jezelf goed insmeert met zonnebrand.

4. Luister naar je lichaam
Je lichaam geeft het altijd aan als er iets aan de hand is, let daarom goed op tekenen van oververhitting of uitdroging. Als onderstaande symptomen optreden, stop dan meteen met sporten, zoek schaduw op en zorg dat je jezelf goed hydrateert. Blijven de symptomen aanhouden? Raadpleeg dan een medische professional.

  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Snelle hartslag
  • Spierkrampen

5. Pas je intensiteit aan
Trainen in de hitte is nou eenmaal zwaarder dan normaal, pas daarom de intensiteit van je training aan. Wees niet teleurgesteld als je prestaties lager zijn dan normaal. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je niks forceert.

6. Sport op een koele locatie
Sport je binnen? Zorg er dan voor dat je in een ruimte met airconditioning sport. Mocht je buiten sporten, dan is het goed om te kijken naar een plek met schaduw. Blootstelling aan de hete zon zorgt voor oververhitting en daarom is het van belang om niet vol in de zon te trainen.

7. Train samen met iemand
Naast dat samen sporten leuk is, is het ook een stuk veiliger dan wanneer je alleen sport. Je kunt elkaar in de gaten houden en elkaar helpen wanneer het toch niet goed lijkt te gaan.

Al met al kan sporten tijdens de hitte uitdagend zijn, maar zijn er ook genoeg tips om het toch nog aangenaam te maken. Het belangrijkste is dat je jezelf goed hydrateert en jezelf koel genoeg houdt om oververhitting en uitdroging te voorkomen. Geniet van sporten tijdens de zomer, maar let goed op jezelf!

Shop fitness materiaal en kleding Gerelateerde blogs Alle blogs