Algemeen sportadvies

Niet alle zaalschoenen zijn geschikt voor elke indoor sport

Net zoals sporten die buiten plaats vinden, hebben de schoenen van indoor sporten eigenschappen die erg van belang zijn voor die sport. Hoewel de verschillen over het algemeen niet heel groot zijn, is het wel belangrijk om te zorgen dat je de juiste schoenen draagt. Er zijn enkele kenmerken waarin zaalschoenen te onderscheiden zijn.

Tussenzool

Indoorschoenen kunnen een dunne of dikke tussenzool hebben. Bij een dunne tussenzool blijft de voet relatief laag bij de grond en heb je beter grondcontact. Deze tussenzolen zijn vooral gewenst wanneer je veel explosieve acties moet maken. Je hebt echter wel minder demping. Dikke tussenzolen bieden meer demping, al mag dat niet ten koste gaan van de stabiliteit. Een breder zooloppervlak, een kuipvormige bodem en een verstevigd bovenwerk kan voor extra stabiliteit zorgen.

Hoogte van de schoen

De hoogte van de schoen heeft invloed op de stabiliteit die de schoen biedt. Hogere modellen bieden zowel direct als indirect stabiliteit aan de enkel. Dit is handig voor mensen met zwakke enkels en bij sporten waar veel, snelle bewegingen gemaakt worden.

Zool

Betere indoorschoenen beschikken vaak over een slijtzool in de vorm van een kuip. Dit soort zolen bieden meer zijwaartse stabiliteit en zijn daardoor erg geschikt voor sporten met veel zijwaartse bewegingen.

 
 

Doordat er een verschil zit in de soorten bewegingen en acties die bij verschillende sporten gemaakt worden, zit er ook een verschil in de schoenen die geschikt zijn voor die sport. Daarnaast heb je vaak ook nog te maken met voorkeuren bij de verschillende sporten.

Volleybal

Bij volleybal maak je veel verschillende bewegingen (voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts) en spring en land je veel. Goede schoenen zijn nodig om blessures te voorkomen. Goede volleybalschoenen beschikken over voldoende demping of schokbestendige capaciteiten en een dunne zool. Daarnaast helpt het wanneer de schoenen verstevigde zijkanten hebben en afgeronde buitenzolen. Omdat er veel sprongen worden gemaakt, is het fijn als de schoenen licht zijn.

Handbal

Bij handbal gaat het spel erg snel en is er lichaamscontact. Handbalschoenen hebben daardoor een hele dunne en harde demping in de hiel en een erg stug bovenwerk. Door deze combinatie sta je stevig in je schoenen en heb je veel grip.

Zaalvoetbal

Bij zaalvoetbal maak je veel snelle bewegingen, heb je te maken met tempowisselingen en met lichaamscontact. Goede zaalvoetbalschoenen moeten een stevige hielkap hebben en een goede verbinding tussen de voor- en achtervoet om meer stabiliteit te garanderen.

Korfbal

Bij korfbal maak je veel explosieve acties zoals springen en sprinten, maar ook veel soorten bewegingen. Vaak vinden de acties plaats in een duelvorm, waardoor een hogere schoen meer zekerheid kan geven indien er lichamelijk contact optreedt. Daarnaast zorgen hogere modellen voor meer stabiliteit bij de verschillende bewegingen.

Basketbal

Basketbal is een sport met erg veel lichamelijk contact, daarom is stabiliteit van groot belang. Hierdoor zijn schoenen nodig die hoger zijn. Daarnaast wordt er veel gesprongen, waardoor de zolen vaak wat dikker zijn om genoeg demping te bieden. Hele dikke zolen zijn af te raden, omdat de schoenen daardoor minder flexibel worden.

Badminton/squash

Zowel badminton als squash zijn snelle indoorsporten met veel sprongen, korte sprints en uitvalspassen. Hieruit komt voort dat de knie- en enkelgewrichten veel belast worden. Met de juiste schoenen kan de kracht worden opgevangen. Zoek dus naar een schoen met voldoende demping en stabiliteit, die toch flexibel genoeg is.

Gymschoenen

Heb je gymschoenen nodig voor je kind voor school? Dan zijn er heel veel mogelijkheden. Beoefent jouw kind al een zaalsport? Dan kunnen die schoenen gewoon gedragen worden. Heb je nieuwe schoenen nodig, let er dan op dat de zolen niet afgeven en dat jouw kind er goed op kan lopen. Tijdens het gymmen worden veel verschillende sporten gedaan, wat wel in gedachten moet worden gehouden. Voetballen met balletschoenen is misschien niet zo’n handig idee. Kinderen zijn vaak vrij flexibel en hebben niet zo snel last van blessures, waardoor er niet per sé op de demping en stabiliteit gelet hoeft te worden.

Shop zaalschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs