Yoga, de perfecte sport om thuis te doen

Doe je nog niet aan yoga, dan is het zeker goed om ermee te beginnen. Er zijn tal van redenen waarom yoga goed is voor jou, zowel fysiek als mentaal. Lastig hoeft het ook niet te zijn. Je hoeft er namelijk niet per se de deur voor uit en de oefeningen kan je op je eigen niveau uitvoeren. De perfecte sport om thuis te doen dus!

Yoga heeft veel voordelen. Zo word je flexibeler, versterk je je spieren en botten, verbeter je je lichaamshouding en helpt het je afvallen. Maar yoga heeft ook mentale voordelen zoals minder stress, minder vermoeidheid, een betere focus, het maakt je gelukkiger en het helpt je ontspannen. Daarnaast heeft yoga ook nog positieve effecten op je immuunsysteem, bloedcirculatie en bloeddruk.

 
 

Lijkt het je leuk of goed om te beginnen met yoga, houd dan rekening met de volgende punten:

1. Zorg voor het juiste materiaal
Je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wilt, er zijn echter enkele spullen die wij zeer adviseren om aan te schaffen voordat je begint met yoga. Een goede yogamat mag niet missen. Deze helpt je namelijk bij de oefeningen doordat hij grip biedt. Daarnaast is de juiste kleding ook van groot belang. Bij de oefeningen is het fijn om een comfortabele outfit aan te hebben die je genoeg bewegingsvrijheid geeft maar waar je ook geen last hebt van knopen of ritsen of iets anders.

2. Bepaal je doel
Er zijn heel veel verschillende yogaoefeningen te vinden. Bepaal eerst wat jouw doel is voordat je oefeningen gaat uitzoeken. Wil je meerdere doelen bereiken door middel van yoga, wissel dan af in je oefeningen. Focus je bijvoorbeeld de ene keer op flexibiliteit en de volgende keer op het verbeteren van je slaap.

3. Maak een selectie oefeningen
Er zijn heel veel yoga-oefeningen te vinden op het internet en in boeken. Door jezelf in te lezen en de oefeningen uit te kiezen op basis van de doelen die je gesteld hebt, kan je jezelf een heel groot gedeelte aanleren. Vind je het lastiger om op basis van plaatjes oefeningen uit te voeren, dan zijn er ook genoeg video’s te vinden waarin jij door de oefeningen heen gepraat wordt.

4. Oordeel niet
Nee, niet alle oefeningen zullen meteen bij de eerste keer al vlekkeloos gaan. Maar je zult merken dat het, naar mate je de oefeningen vaker uitvoert, steeds beter gaat. Bij je eerste yoga sessie je been in je nek leggen lukt vrijwel niemand, maar door herhaling zal je wel steeds dichterbij je nek komen. Laat dit je echter niet ontmoedigen om ermee te stoppen. Juist als je doorgaat en die oordelen aan de kant schuift, zal je merken dat je de meeste progressie maakt.

5. Zorg voor een routine
Is het je eindelijk gelukt om je been in je nek te leggen, stop dan niet met de verwachting dat je het over een maand ook nog wel kan als je het niet regelmatig herhaalt. Door regelmatig je yoga-oefeningen te doen en een routine te creëren, maak je de meeste progressie waardoor je je doelen sneller haalt. Sommige mensen maken het zichzelf makkelijker door de oefeningen uit te smeren over de dag, ’s ochtends beginnen ze met een paar oefeningen voor flexibiliteit en ze eindigen de dag met wat oefeningen om rustig in je hoofd te worden en negativiteit uit je lichaam te laten stromen.

Start je met yoga, houd dan in gedachten dat je genoeg tijd inplant. Zodra je niet genoeg de tijd neemt, dan hebben de oefeningen niet de impact die ze wel kunnen hebben. Daarnaast lijkt yoga op het oog een rustiger sport, maar ook na je yogaoefeningen moet je je lichaam de rust en tijd gunnen om te herstellen.

Shop yogamateriaal en kleding Gerelateerde blogs Alle blogs