De zomertijd gaat in, maak je klaar voor een ochtendrun met onze tips

's Ochtends hardlopen is perfect wanneer de zomertijd geldt. Je zult hiervoor eerder op moeten staan dan normaal, want zowel mentaal als lichamelijk een aanpassing is die even zal duren, maar door veel herhaling pas je je vanzelf aan. Uiteindelijk lijdt dit wel tot een langere dag waarin je productiever bent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je tijdens een ochtendrun nieuwe ideeën opdoet en dat je planning verbetert. Maar je bent ook frisser en klaar om aan de dag te beginnen dan je collega’s. Daarnaast helpt ’s ochtends hardlopen om meer energie te krijgen, voel je minder stress en ben je sneller in staat om problemen op te lossen.

Hier blijft het echter niet bij. Door voor het ontbijt te gaan hardlopen, begint je vetverbranding vroeger en verbrand je sneller calorieën. Daarbij merken velen dat er later op die dag ook minder snel een calorierijk gerecht wordt gegeten omdat je al zo goed en gezond aan de dag begonnen bent. Er zijn echter wel enkele dingen waar je op moet letten voordat jij kan beginnen met het genieten van de ochtend.

 
 

Voeding
Het is mogelijk om voorafgaand aan je ochtendrun iets te eten, maar beperk je dan tot een kleine oppepper, zoals een banaan, omdat je ’s ochtends met een lage bloedsuikerspiegel opstaat. Begin pas vijftien tot twintig minuten na je snack met hardlopen. Daarnaast is het aan te raden om iets te drinken. Beperk je hierbij niet tot water, ook koffie en thee zijn mogelijk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat cafeïne helpt om je prestatie te verbeteren. Onthoud wel dat dit niet je ontbijt is, eet nog wel wat zodra je terug bent om je tekort aan vocht en voedingsstoffen aan te vullen.

Eerste kilometers
’s Ochtends zijn je spieren stijver en duurt het langer voordat de doorbloeding van je spieren omgang komt. Begin daarom met een langere warming-up dan normaal om de kans op blessures te verkleinen. Wandelen bijvoorbeeld de eerste vijf minuten en verhoog dan langzaamaan het tempo.

Je kan jouw lichaam vergelijken met een auto in de winter, bij een auto duurt het namelijk ook langer voordat hij op gang is. Begin daarom op een rustig tempo met rennen en verhoog de snelheid beetje bij beetje. Het is ook mogelijk om de eerste paar kilometer twee minuten hardlopen af te wisselen met één minuut stevig wandelen.

Niet te hoog doel
Later op de dag is het makkelijker om een verdere afstand te lopen omdat je dan al meerdere maaltijden hebt gehad en je lichaam en geest actief zijn geweest. ’s Ochtends heb je nog geen brandstof en ben je lichamelijk en mentaal nog niet helemaal wakker. Stel daarom lagere doelen dan bij een middag- of avondrun.

Kleding
’s Ochtends is het koeler dan later op de dag, denk er daarom aan om warmere kleding aan te trekken. Daarbij moet er ook aan gedacht worden dat niet iedereen op de weg al zo fit is als jij, zorg er dus voor dat jij goed zichtbaar bent zodat anderen jou minder snel over het hoofd zien.

Daarnaast kan het zijn dat jij liever voor een lichtgewicht hardloopschoen kiest. De nieuwe ASICS Gel-Cumulus 21 Knit hardloopschoenen zou dan een goede keuze zijn. De schoen weegt maar 299 gram. Deze schoen is speciaal ontworpen met FLYTEFOAM™ Propel technologie, waardoor jouw voeten de juiste demping wordt geboden en beschikt over GEL™ technologie in de voor- en achtervoet waardoor schokken optimaal worden opgevangen. Hierdoor kan jij ook ’s ochtends comfortabel jouw rondjes lopen en heb jij de rest van de dag minder last van de vroege inspanning.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs