Wat is beter: ’s Ochtends of ’s avonds hardlopen?

Met een drukke werkdag is het inplannen van jouw hardloopmomentje soms erg lastig. De enige momenten die overblijven zijn eigenlijk ’s ochtends en ’s avonds. Maar wat is nu eigenlijk beter? De meningen erover zijn verschillend. De een vindt ’s ochtends hardlopen een stuk fijner en zweert erbij, de ander heeft dat juist bij ’s avonds hardlopen. INTERSPORT zocht het voor jou uit.

 
 

Ochtendrun

Vind je dat je normaal al vroeg op moet staan voor jouw werkdag? Dan is een ochtendrun misschien niets voor jou. Wij hebben goed nieuws voor jou. Als je maar vaak genoeg ’s ochtends een rondje gaat lopen, dan went het vanzelf.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat jouw werkdag een stuk effectiever is als je ’s ochtends gaat sporten. Het blijkt namelijk dat je tijdens sporten nieuwe ideeën opdoet en jouw planning verbetert. Bovendien heb je na een rondje hardlopen meer energie, voel je minder stress en lukt het beter om problemen op te lossen. Wie wil dat nu niet?

Uit onderzoek is tevens gebleken dat er een significant verschil is tussen de prestaties van duursporters ’s ochtends of ’s avonds. Dit heeft te maken met het chronotype, wat bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent. Zo presteren hardlopers die ’s ochtends sporten het beste vijf tot zes uur nadat ze wakker zijn geworden, avondmensen pas elf uur nadat ze wakker geworden zijn!

Voor jouw slaap is ’s ochtends sporten ook beter. Als je regelmatig ’s ochtends sport meteen nadat je wakker bent, zal je slaap zelfs verbeteren! Dit komt omdat je hersenen dan meteen in de juiste modus komen en dus beter beseffen wanneer je wakker bent én wanneer je weer moet gaan slapen. Ook zorgt ’s ochtends sporten voor een lagere bloeddruk, waardoor je ’s avonds een extra dip hebt en daardoor beter slaapt.

Ook voor mensen die willen afvallen is een ochtendrun een goede keuze. Doordat je eerder begint met bewegen (en zeker als je op een nuchtere maag gaat hardlopen), begint jouw vetverbranding ook sneller. Hierdoor verbrand je gedurende die dagen dus meer calorieën dan anders. Daarbij zijn mensen die ’s ochtends sporten ook minder geneigd om een calorierijk gerecht te eten aangezien je al goed en gezond begonnen bent aan de dag.

 
 

Avondrun

Ook ’s avonds gaan hardlopen heeft zijn voordelen. Zo kun je je beter ontspannen na een zware werkdag door de fysieke inspanning. Daarnaast reguleert het de eetlust, waardoor het ook zorgt voor een stabieler lichaamsgewicht en dat je beter kunt slapen.

Een ander voordeel van ’s avonds hardlopen is dat je naar alle waarschijnlijkheid meer uit jouw run kunt halen. Dit komt door de lichaamstemperatuur. Bij een hogere lichaamstemperatuur kun je een betere prestatie neerzetten doordat je spieren dan warmer zijn en je dus efficiënter beweegt. ’s Avonds hebben sporters over het algemeen een hogere lichaamstemperatuur dan ’s ochtends.

Dit wordt onderbouwt door een studie van het Clinical Research Center van de Universiteit van Chicago. Uit hun onderzoek kwam namelijk naar voren dat je ’s avonds meer kunt tillen (mocht je krachttraining combineren met hardlopen) maar ook cardio trainingen langer kunt volhouden. Dit komt omdat je spieren en longen ’s avonds op hun maximale kracht zitten.

Voor jouw slaap kan ’s avonds wel een klein probleem opleveren. Als je sport maak je namelijk adrenaline en andere hormonen aan waardoor je de slaap kunt verstoren. Om toch zonder problemen te kunnen slapen, is het verstandig om minimaal twee uur te wachten voordat je naar bed gaat. Hierdoor kun je de meeste slaapproblemen voorkomen als je ’s avonds sport.

Conclusie

Wat is beter, ’s ochtends of ’s avonds hardlopen? Een eenduidig antwoord is er niet. Het beste moment hangt vooral van jou als hardloper en jouw doelen af. Wil je afvallen of beter slapen? Ga dan ’s ochtends sporten. Wil je kracht opbouwen? Ga dan ’s avonds sporten.

Verder is het vooral afhankelijk van jou. Kijk naar jezelf en bepaald of je een ochtend- of avondmens bent en hoe jij normaal de dag doorkomt. Ook kun je als ochtendloper eens proberen een paar keer ’s avonds te gaan lopen en andersom. Hoe bevalt dat? Het wennen aan een ander moment duurt eventjes, maar mag geen reden zijn om niet iets te veranderen.

Of je nu kiest voor een ochtend- of avondrun, in beide gevallen is het belangrijk om je goed aan te kleden en rekening te houden met andere weggebruikers. Zeker in de wintermaanden is dit van groot belang, aangezien het dan vaker donker en kouder is tijdens jouw hardlooprondje. Lees hier ons advies om ook tijdens deze maanden veilig te gaan hardlopen.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs