4 van de gekste ultra-marathons

Ultra-marathons zijn de ultieme manier om zowel fysiek als mentaal je uithoudingsvermogen te testen. Ontdek in deze blog voor de meest extreme marathons ter wereld.

Het lopen van een marathon is een epische, atletische prestatie volgens de normen van de meeste mensen en vereist een ongelooflijke discipline. Toch is er een soort marathon dat nog zwaarder is dan de ‘normale’ marathon: de ultra-marathon. Dit is een hardloopevenement dat langer is dan de marathon afstand van 42 km. Uitgaande van de uitdagingen in sommige populaire hindernissenparcoursen, zoals de Tough Mudder, moeten ultra-marathondeelnemers dagenlang omgaan met extreme temperaturen, moeilijke hindernissen en verbijsterende hoogteverschillen.

Marathon des Sables

De ultramarathon des Sables vindt plaats in de Saharawoestijn. Deelnemers moeten 254 km in 6 dagen afleggen. Bestaande uit verschillende fasen, waarvan er een is dat de deelnemers 86,2 km op één dag moeten afleggen, moeten deelnemers hun eigen spullen dragen, behalve als ze door het water moeten lopen. Ze doen dit bij temperaturen tot 120 graden, ook tijdens zandstormen en heftige weersomstandigheden. Ongeveer 1.000 mensen doen elk jaar deel mee aan dit evenement.

Hardrock 100 Endurance Run

Deze ultra marathon wordt gehouden in het zuiden van Colorado en bestaat uit het lopen van een afstand van 162 km op een zeer ruig terrein. Het hoogteverschil over de hele run is ongeveer 20 km. Ziektes, temperaturen onder nul en weersverandering zijn onder andere de uitdagingen die je aan moet gaan als deelnemer. De maximaal toegestane tijd om de marathon te voltooien is 48 uur.

Spartathlon

Deze jaarlijkse race van 250 kilometer tussen Athene en Sparta duurt ongeveer 36 uur. Hierbij draait het allemaal om snelheid. Tijdens de race zijn er 75 checkpoints en je wordt gediskwalificeerd als je niet aan bepaalde tijdcriteria voldoet.

De Barkley Marathon

De Barkley Marathon wordt gehouden in het Frozen Head State Park, Tennessee, waarbij je kunt kiezen voor twee verschillende routes - waarbij de langste route een afstand heeft van 160 km. De race is beperkt tot een periode van 60 uur en vindt elk jaar plaats eind maart/begin april. Behalve water dat op twee punten beschikbaar is, is er verder geen hulp. Alsof dit nog niet moeilijk genoeg is, bevat deze marathon ook nog een helling van 120.000 voet (wat je kunt vergelijken met het beklimmen van de Mount Everest – en dat twee keer). Van de 800 mensen hebben slechts 15 mensen deze race voltooid. Dat zegt wel iets over de moeilijkheidsgraad van deze marathon.

Gerelateerde blogs Alle blogs