Wil je beginnen met hardlopen maar weet je niet hoe je moet beginnen of ben je net begonnen maar weet je niet hoe je verder wilt? Hoe je het ook aanpakt, denk er altijd aan om het hardlopen rustig op te bouwen en dat je het opbouwen op je eigen tempo doet.
Voordat je begint met hardlopen, is het van belang om een goede uitrusting te hebben. Niet alle sportschoenen zijn geschikt om op te hardlopen. Bij INTERSPORT helpen wij jouw graag om de juiste hardloopschoenen aan te schaffen. Daarnaast kan ook de verkeerde kleding problemen opleveren, zo kunnen verkeerde sokken voor blaren zorgen en kan je, als je te koel gekleed bent, onderkoeld raken. Zorg dus ook voor goede kleding voordat je gaat beginnen.
Het opbouwen kan het makkelijkst gedaan worden aan de hand van een trainingsschema. Er zijn veel verschillende trainingsschema’s te krijgen, wij adviseren echter om in overleg te gaan met een specialist, want iedereen ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Het stellen van een doel helpt je om bezig te blijven omdat het je motiveert om te blijven lopen.
In het begin kunnen de trainingen twintig à dertig minuten duren waarbij je telkens een paar minuten hardlopen afwisselt met stukken wandelen, een houvast is om na vijf minuten hardlopen één minuut te wandelen. Het wandelen geeft jouw lichaam de tijd om zich te herstellen, maar stimuleer ook je hart en longen en maakt je lichaam sterker. Het kan handig zijn om hiervoor een sporthorloge aan te schaffen, aangezien sporthorloges helpen om op tijd te wisselen van hardlopen naar wandelen of andersom.
Naarmate jouw kracht en conditie verbeteren, kan je langzaamaan de stukken hardlopen gaan uitbreiden en de stukken wandelen korter maken. Houd je wel altijd aan het opgesteld trainingsschema om je progressie niet in de weg te zitten, te grote sprongen kunnen namelijk ook tegen je gaan werken.
Zodra het lukt om een langer stuk hard te lopen zonder tussendoor te wandelen, houd dan een comfortabel tempo aan. Een goed tempo is een tempo waarbij je ondertussen ook gewoon kunt praten. Is dit niet mogelijk, dan loop je te hard. Wanneer deze afstand je gemakkelijk afgaat, kan je ervoor kiezen om op een hoger tempo proberen te lopen of om een langere afstand te gaan lopen.
Bij je trainingsschema moet je er van uitgaan dat na elke training drie of vier dagen rust neemt. In deze tijd kan je lichaam herstellen, waardoor je sneller vooruitgang boekt en de kans op blessures afneemt. Voel je je niet helemaal fit, sla dan liever een training over. Ga je toch lopen, dan neemt de kans op blessures toe. Denk er daarnaast ook altijd aan om voor je training je lichaam goed warm te maken, bijvoorbeeld door op een rustiger tempo te gaan lopen. Aan het einde van je training is het verstandig om op een rustiger tempo uit te lopen.