Hardlopen in de kou en met een vlokje sneeuw

Hardlopen is één van de bekendste sporten ter wereld die je in welke weersomstandigheden dan ook kunt beoefenen. Wel moet je er goed op letten dat je zowel als beginner en als fanatieke hardloper veilig jouw rondje kunt maken. In deze blog leggen we jou uit hoe je het beste voorbereidt de weg op kunt gaan in de koude wintermaanden.

  • Waar moet je op letten tijdens het hardlopen?
  • Welke kleding is verstandig om te dragen?
  • Tips en tops!
  •  
     

    Waar moet je op letten tijdens het hardlopen?

    Ook tijdens koude en gladde winterdagen is het belangrijk om de juiste hardloopschoenen aan te doen. Een glippertje is zo gemaakt en je wilt natuurlijk niet de komende maanden met een blessure thuis zitten.

    Trail hardloopschoenen
    Wanneer het wat gladder kan zijn, is het belangrijk om hardloopschoenen te dragen met veel profiel. Trail schoenen hebben grip op alle terreinen en bieden een royale demping om elke run geweldig te maken. Door extra stevigheid rondom jouw voeten wordt jouw veiligheid verhoogd, zodat je in een donkere, natte, gladde en koude omgeving nog steeds jouw rondje kunt maken.

    Beginnende hardloper
    Mocht je net willen beginnen met hardlopen, zorg er dan voor dat jouw schoenen de juiste pasvorm hebben. Tijdens de wintermaanden is het ook slim om schoenen te dragen die waterafstotend zijn om jouw voeten droog en comfortabel te houden. Mocht je nog vragen hebben hoe je moet beginnen aan hardlopen, dan hebben wij voor jou specifiek hierover een blog geschreven.

    Geen koude tenen
    Een mogelijke oplossing voor warme tenen en droge voeten is om schoenen één maat groter te kopen en daarbij twee paar sokken te dragen. De eerste sok kan een gewone sok zijn en de tweede een leerachtige motorrijsok.

    Welke kleding is verstandig om te dragen?

    Hardlopen met winterse temperaturen is net wat anders dan wanneer het zonnetje schijnt. Het is daarbij erg belangrijk, naarmate de temperatuur lager is, om je goed te beschermen tegen de wind en de kou. Je kunt het beste gebruik maken van meerdere lagen kleding.

    (Thermo)onderkleding
    Als eerste laag is (thermo)onderkleding met lange mouwen een goede optie. Deze kleding draag je direct op de huid, waardoor de transpiratiedamp snel afgevoerd kan worden naar de volgende kledinglaag, zodat je zelf droog blijft.

    Isolerende kleding
    Als tweede is het verstandig om een warmere isolerende kledinglaag te dragen. De top kan het transpiratievocht van binnen naar buiten goed doorlaten, maar kou en wind tegenhouden. Van binnen blijf je dus droog, zodat je niet kunt afkoelen.

    Wind- en waterdichte laag
    Eventueel is het dragen van een derde laag, een winddichte en waterafstotende laag, ook nog een optie. Let er wel op dat je ook bij deze laag de transpiratiedamp kwijt kunt raken. Hierdoor beperk je het warmteverlies bij koud weer en creëer je een verkoelend effect tijdens warm weer.

    Muts/Handschoenen
    Bij erg koud weer kan je het beste een muts of hoofdband dragen, omdat je maar liefst 40% energie verliest via jouw hoofd, net als het dragen van thermische handschoenen om jouw vingers te beschermen. Jouw hoofd en jouw vingers hoeven maar weinig werk te verrichten tijdens het hardlopen, dus deze zijn bijzonder kwetsbaar tijdens het hardlopen in de kou.

     
     

    Tips en tops

    Tips!

  • Besteed tijdens de winter meer tijd aan de warming-up en cooling-down ter voorkoming van blessures. Doe deze eventueel thuis, zodat als je buiten bent meteen kunt gaan hardlopen;
  • Gebruik kleding met reflecterende strepen of specifieke accessoires, zodat auto's en fietsers je zien in het donker. De accessoires in ons assortiment kunnen je daarbij helpen;
  • Probeer al fijngestampte sneeuw te ontwijken, dit is een stuk gladder dan een verse laag sneeuw;
  • Ga tijdens gladheid op het fietspad lopen als deze al gestrooid zijn. Blijf natuurlijk wel uitkijken!
  • Kies een parcours dat je kent als jouw linkerbroekzak of loop via een goed verlichte route, zodat je niet over een onverwacht stoepje struikelt
  • Zet jouw schoenen niet bij de verwarming, dat kan slecht voor het materiaal zijn. Mochten je schoenen toch nat geworden zijn, stop er dan makkelijk een prop (kranten)papier in. In een speciale blog vertellen we jou meer over hoe je het beste jouw hardloopschoenen kunt onderhouden.
  • Tops!

  • Kleine en korte stapjes zorgen ervoor dat je minder snel wegglijdt. Ook komt er minder spanning op jouw liezen te staan;
  • Smeer een laag vaseline op jouw lippen, zo blijven ze lekker zacht;
  • Loop met een loopmaatje. Zeker als beginnende hardloper is het vaak fijn om een maatje bij je te hebben die je door de donkere wintermaanden heen helpt. Een loopmaatje is ook handig mocht je een val maken;
  • Kies een tweede paar loopschoenen: mocht het ene paar nog vochtig zijn, dan kun je het andere paar aantrekken;
  • Beloon jezelf met een halfvolle chocolademelk als perfecte hersteldrank. Warm 'm op (laat die rum en slagroom maar wel staan) en hij is winter-proof!
  • Deel jouw heerlijke run! Maak een foto tijdens jouw run en post die op je Instagram of Facebook met de #INTERSPORT en #TheHeartOfSport, zodat je ook jouw perfecte hardloopervaring in de winter deelt met anderen!
  • Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs