Maaltijd voorbereiding basis voor hardlopers: 3 stappen naar succes

Zelfs als je het beste trainingsplan volgt, zal het niet effectief zijn wanneer je je lichaam niet op de juiste manier van brandstof voorziet. Ontdek het beste voedsel voor hardlopers en leg de basis voor het bereiken van je beste prestaties.

Gelukkig hoeft het vinden van het dieet van de ideale hardloper niet ingewikkeld te zijn. Het enige dat je nodig hebt, is een goed begrip van enkele basisprincipes, die je vervolgens kunt aanpassen aan je persoonlijke vereisten. Volg deze stappen om een maaltijdvoorbereiding eenvoudig te maken.

Stap 1. Focus op voedingsmiddelen

Het eten van gezond voedsel betekent dat het geen toegevoegde suikers, zout en/of conserveermiddelen bevat. Denk daarbij aan groenten, fruit, volle granen, noten en mager vlees. De beste voedingsmiddelen voor hardlopers hebben een hoge nutriëntendichtheid en omvatten eieren, bananen, bosbessen, walnoten, zalm, avocado's, spinazie en haver, om er maar een paar te benoemen. Bovengenoemde voedselelementen moeten de bouwstenen zijn van al je maaltijden en snacks.

Stap 2. Balanceer je voedingsgroepen

Je lichaam heeft de juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten nodig om optimaal te kunnen presteren. Koolhydraten zorgen voor energie, eiwitten helpen bij het opbouwen en repareren van spieren, terwijl gezonde vetten je lichaam helpen om in het algemeen beter te werken (bijvoorbeeld bij de opname van vitamines). Dus hoeveel van elk heb je nodig? Dit varieert afhankelijk van de intensiteit van je training. Over het algemeen geldt dat hoe intensiever je training is, hoe hoger je koolhydraatinname zou moeten zijn. Dit is met name het geval bij een trainingsdieet voor een marathon, bijvoorbeeld. Verspreid je eiwitinname gedurende de dag om verzadigd te blijven.

Stap 3. Plan vooruit

Zodra je deze basisbegrippen begrijpt, kun je maaltijden maken die je leuk en lekker vindt. Zet je gerechten in de koelkast en experimenteer. Door vooruit te plannen, kun je voorkomen dat je een energiereep grijpt zodra de honger toeslaat. Maaltijdvoorbereiding hoeft echter niet uitgebreid te zijn. Enkele uitstekende snelle gerechten in het dieet van een hardloper omvatten smoothies, volkoren muffins (die je in de vriezer kunt bewaren), of magere yoghurt met fruit erin. Bereid iets veelzijdigs zoals bruine rijst of quinoa. Bewaar het in de koelkast zodat je het toe kunt voegen aan je salade of eet het met gebakken kipfilet voor de lunch of het diner.

Het dieet van een voedingsrijke runner zorgt ervoor dat je lichaam altijd de energie heeft die het nodig heeft. Vergeet natuurlijk niet om te hydrateren. En ten slotte, luister naar de aanwijzingen van je lichaam en wees flexibel. Als je je in het algemeen goed voelt, ben je op de goede weg. Als iets niet werkt voor jouw lichaam, blijf dan experimenteren met eten totdat je iets vindt wat voor jou werkt.

Gerelateerde blogs Alle blogs