Het kiezen van de juiste hardloopschoenen

Het dragen van de juiste schoenen tijdens het hardlopen is van groot belang. De juiste hardloopschoenen voorkomen blessures en zullen jouw prestaties verbeteren. Het kiezen van goede hardloopschoenen is echter niet zo gemakkelijk. Er moet namelijk op verschillende dingen worden gelet en de keuze is erg afhankelijk van jouw voeten en jouw persoonlijke voorkeur.

Ben jij al een hardloper en heb je nieuwe schoenen nodig? Dan kan je niet simpelweg een nieuw model van je oude hardloopschoenen kiezen. Er kunnen namelijk dingen veranderd zijn, al is het een detail, die een groot gevolg hebben voor jouw loopstijl.

Bij INTERSPORT helpen wij jouw graag bij het maken van de juiste keuze. Heb jij al eerder hard gelopen? Neem dan vooral jouw oude schoenen en de sokken waarmee je loopt mee naar de winkel. Deze kunnen namelijk goed helpen bij de keuze voor jouw nieuwe hardloopschoenen. Ook worden er in alle winkels een gratis 3D-voetenscan aangeboden waarmee het kiezen voor de juiste schoen makkelijker wordt.

 
 

Pronatie
De pronatie is de mate waarin jouw voet tijdens hardlopen naar binnen kantelt. Je kan te maken hebben met twee soorten pronatie: neutrale pronatie en overpronatie.

Neutrale pronatie: Bij een neutrale pronatie land je op de buitenzijde van de hiel en vervolgens zet je via een vloeiende beweging met je tweede teen weer af voor jouw volgende stap.

Overpronatie: Bij een overpronatie kantelt jouw enkel te ver naar binnen, waarbij ook jouw knie naar binnen draait. Veel lopers hebben hier last van, er valt echter wel iets aan te doen. Een versteviging in de tussenzool kan het kantelen verminderen. Heb jij hier last van? Dan is het zeker aan te raden om een hardloopschoen met zo'n versteviging in de tussenzool te kiezen, antipronatie schoenen, aangezien het hardlopen anders kan leiden tot een overbelasting van de spieren en pezen in het onderbeen en de knie.

In beide categorieën zit er echter ook nog een groot verschil tussen de schoenen. Dit heeft te maken met de stabiliteit en de demping die wordt geboden.

Maat
Ook is de juiste maat van groot belang. De verkeerde maat kan namelijk blaren, instabiliteit en in het ergste geval zelfs blessures als gevolg hebben. Houd er rekening mee dat jouw tenen de neus niet mogen aanraken. Wij adviseren dat er tussen je tenen en de neus 0,5 tot 1 cm ruimte moet zitten. Daarnaast mogen je hielen niet slippen wanneer je een stap zet met losse veters. Het is ook belangrijk om te letten op de breedte van de schoenen. Let je hier niet op, dan kan dat voor wrijving zorgen.

Type loper
Niet alle loopdisciplines kunnen worden gelopen met dezelfde schoenen. Daarom wordt er onderscheidt gemaakt in de discipline en ondergrond waar elke hardloopschoen voor geschikt is. Op de webshop van INTERSPORT maken we vooral onderscheidt tussen hardloopschoenen voor op de weg en trailschoenen, hardloopschoenen voor trainingen in bossen, in duinen en op het strand.

Loop jij wedstrijden of weet je niet precies welke schoenen je moet hebben voor de ondergrond waar jij op loopt? Kom dan gerust langs in één van de winkels voor advies. Wel is het aan te raden een apart paar wedstrijdschoenen te hebben. Loop jij op verschillende terreinen? Dan kan je overwegen om meerdere paren schoenen specifiek voor elke type ondergrond aan te schaffen.

Shop hardloopschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs