Het onderhouden van hardloopschoenen

Hardloopschoenen gaan gemiddeld 1000 kilometer mee voordat een groot deel van de demping verdwenen is en je ze moet vervangen om blessures te voorkomen. Onderhoud je jouw hardloopschoenen verkeerd, dan bestaat echter de kans dat de levensduur korter wordt. Het is dus van groot belang dat jij jouw hardloopschoenen goed onderhoud.

 
 

Het is lastig om in Nederland niet te lopen in de regen, maar de regen en natte ondergronden zijn niet goed voor jouw hardloopschoenen. In de regen en grond zitten namelijk verschillende zuren die chemisch reageren op jouw dempzool. Door deze chemische reactie wordt de dempzool sneller hard of gaat hij sneller rotten.

Schoonmaken en drogen

Heb je toch in de regen hard gelopen en zijn jouw hardloopschoenen vies geworden, maak ze dan schoon met koud water en een goede (afwas)borstel. Het is sterk aan te raden om eerst de veters en inlegzool uit de schoenen te halen voordat je alles schoonmaakt. Hiermee moet je gemakkelijk het ergste vuil van de schoenen en zolen kunnen verwijderen. Doop ze echter nooit onder in water en doe ze nooit in de wasmachine of wasdroger! Gebruik daarnaast ook nooit bleek of huishoudelijke schoonmaakmiddelen, kies voor milde producten die geschikt zijn om kleding schoon te maken. Door de huishoudelijke middelen worden de lijmlagen in de schoen dusdanig aangetast dat de levensduur nog meer afneemt.

Heb je de schoenen schoongemaakt of is schoonmaken helemaal niet nodig? Laat ze dan op kamertemperatuur drogen. Zet ze nooit in de schuur waar het koud en vochtig kan zijn, voor een verwarming of in de zon, hierdoor verkort je levensduur van de dempende zolen enorm en kan hij zijn vorm verliezen. Heb je natte schoenen? Prop ze dan zo snel mogelijk vol met krantenpapier of keukenpapier en wacht tot al het vocht is opgenomen. Zorg ervoor dat jouw schoenen weer helemaal droog zijn voordat je ze opnieuw gaat dragen.

Rust geven

Net als jouw spieren moet het rubber in jouw hardloopschoenen ook rusten om te zorgen dat ze langer meegaan. Het rubber heeft minstens een dag nodig om te herstellen, maar het is beter om het nog langer rust te geven. Het is daarom aan te bevelen om voldoende af te wisselen tussen jouw schoenen zodat ze allemaal lang mee gaan.

Luchten

Niet alleen de buitenkant van de hardloopschoenen moeten veel doorstaan, ook de binnenkant heeft veel te verduren. Ze kunnen nat worden door een plas of regen, maar ze hebben ook elke run weer te maken met zweet. Haal daarom regelmatig de zooltjes uit de schoenen en laat deze apart van de schoenen drogen en laat de schoenen regelmatig luchten.

Juiste sokken

Het is van groot belang om de juiste sokken te dragen tijdens het hardlopen. Niet alleen verminder je daardoor de kans op blaren, maar ook de binnenkant van de schoenen gaan langer mee. Bij het dragen van de verkeerde sokken zal de binnenkant namelijk sneller slijten dan bij goede hardloopsokken.

Het belangrijkste is om jouw hardloopschoenen te behandelen met liefde en aandacht, net als elk ander kwaliteitsartikel in jouw kledingkast.

Gerelateerde blogs Alle blogs