Eten, Drinken en Kleding: marathon voorbereiding

Het lopen van een marathon is een epische prestatie die een zorgvuldige voorbereiding vereist, zowel in termen van training als voeding. Na maanden van zwoegen en toewijding ben je klaar voor de grote dag. Maar sta je er wel bij stil wat je tijdens de marathon moet eten, drinken en aankleden? Voeding en hydratatie spelen een cruciale rol in je succes op de dag van de race. In deze blog zullen we dieper ingaan op de rol van eten en drinken tijdens een marathon, van energiegels tot hydratatiestrategieën, om ervoor te zorgen dat je je energiek en gehydrateerd voelt terwijl je die magische 42,195 kilometer aflegt.

Voeding tijdens je marathontraining

Wat je eet, heeft een enorme impact op je prestaties tijdens de marathontraining en de marathon zelf.

 1. Koolhydraten zijn je vriend: Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor hardlopers. Zorg ervoor dat je koolhydraatrijke maaltijden eet, zoals pasta, rijst, en granen. Tijdens lange runs kunnen energiegelletjes en sportdranken helpen om je koolhydratenvoorraad aan te vullen.
 2. Eiwitten voor spierherstel: Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, vooral na zware trainingen. Magere eiwitbronnen zoals kip, vis en bonen zijn uitstekend.
 3. Voldoende groenten en fruit: Groenten en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten. Ze helpen bij het voorkomen van ziekten en houden je immuunsysteem gezond tijdens zware training.
 4. Hydratatie is cruciaal: Blijf goed gehydrateerd. Drink voldoende water, vooral tijdens lange runs. Overweeg het gebruik van sportdranken om elektrolyten aan te vullen tijdens intense trainingen.

Wat te Dragen tijdens de marathon

De juiste kleding is essentieel om comfortabel te blijven tijdens de marathon.

 1. Hardloopschoenen: Investeer in kwaliteitsschoenen die passen bij jouw loopstijl. Het dragen van de juiste schoenen tijdens het hardlopen is van groot belang. De juiste hardloopschoenen voorkomen blessures en zullen jouw prestaties verbeteren. Het kiezen van goede hardloopschoenen is echter niet zo gemakkelijk. Er moet namelijk op verschillende dingen worden gelet en de keuze is erg afhankelijk van jouw voeten en jouw persoonlijke voorkeur. Kom dan gerust langs in één van de winkels voor advies over. het kiezen van de juist hardloopschoenen.
 2. Ademende kleding: Kies lichte, ademende kleding die vocht afvoert. Vermijd katoen, omdat dit zweet vasthoudt en schuren kan veroorzaken.
 3. Sokken: Kies naadloze, vochtafvoerende sokken om blaren te voorkomen.
 4. Zonnebril en Zonnebrandcrème: Bescherm jezelf tegen de zon met een zonnebril en zonnebrandcrème, vooral als je een marathon in de zomer loopt.
 5. Hoofddeksel: Een pet of hoofdband houdt zweet uit je ogen en beschermt tegen zonnestralen.
 6. Compressiekleding: Sommige lopers zweren bij compressiekleding, die spiertrillingen kan verminderen en herstel kan bevorderen.

Eten en drinken tijdens de Marathon

Tijdens een marathon is het van vitaal belang om op de juiste manier te eten en te drinken om je energieniveaus op peil te houden en uitdroging te voorkomen.

 1. Waterposten: Marathons hebben doorgaans waterposten langs het parcours. Neem regelmatig kleine slokjes water om gehydrateerd te blijven.
 2. Sportdranken: Naast water kun je sportdranken overwegen die elektrolyten bevatten. Dit helpt om verloren mineralen aan te vullen, vooral tijdens lange ritten.
 3. Drinkplan: Ontwikkel een drinkplan voor de marathon. Bepaal hoeveel je wilt drinken en op welke punten in de race je zult stoppen om te hydrateren.
 4. Testen tijdens de training: Probeer verschillende dranken en strategieën uit tijdens je langeafstandstrainingen om te bepalen wat het beste voor je werkt.
 5. Energiegels en snacks: Neem energiegelletjes, -staven of snacks mee die je tijdens de race kunt eten. Ze zijn handig en leveren snel energie. Tijdens de marathon is niet het moment om nieuwe voeding uit te proberen. Eet alleen voedsel dat je tijdens je training hebt getest.
 6. Regelmatige inname: Plan om regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Dit helpt je om gelijkmatige energieniveaus te behouden en voorkomt plotselinge energiedips.

Mentale Voorbereiding

 1. Visualisatie:Visualiseer jezelf terwijl je de marathon voltooit. Positieve visualisatie kan je zelfvertrouwen vergroten.
 2. Positieve affirmaties: Herhaal positieve affirmaties om jezelf te motiveren en negatieve gedachten te verdrijven.
 3. Mentale pauzes: Tijdens de race kunnen mentale pauzes helpen. Denk niet aan de hele afstand, maar focus op kortere segmenten.
 4. Geniet van het moment: Verlies niet de vreugde van het lopen uit het oog. Geniet van de reis en wees trots op je prestatie, zelfs als het zwaar wordt.

De voorbereiding van een marathon vereist niet alleen fysieke training, maar ook aandacht voor voeding, hydratatie en mentale kracht. Een grondige voorbereiding en het opvolgen van de juiste richtlijnen kunnen je helpen om je marathon te voltooien met kracht en voldoening. Onthoud dat het uiteindelijk draait om het bereiken van je persoonlijke doelen en het genieten van de reis.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs