Waar moet je op letten als je begint met hardlopen?

Hardlopen is één van de bekendste sporten ter wereld en steeds meer mensen willen gaan beginnen. Ook wanneer je een sport zoekt om fit te blijven tijdens de zomer- en winterstop, biedt hardlopen een goede uitkomst. In deze blog leggen wij je uit waarom hardlopen goed is en waar je op moet letten als je gaat beginnen met hardlopen.

 • Waarom moet jij beginnen met hardlopen?
 • Wat heb je nodig om te hardlopen?
 • Hoe bouw je het hardlopen op?
 •  
   

  Waarom moet jij beginnen met hardlopen?

  Mensen die hardlopen blijven gemiddeld drie tot zes jaar langer leven, zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hardlopen heeft nog veel meer voordelen!

  Wanneer je regelmatig gaat hardlopen, krijg je niet alleen een betere conditie maar ook een beter geheugen. Uit een onderzoek gedaan in 2014 blijkt dat mensen die meer dan 24 kilometer per week hardlopen, ongeveer 40% minder kans hebben om te overleiden aan Alzheimer.

  Hardlopers ontwikkelen ook een sterker hart en hebben gemiddeld 30 procent minder kans op een hartaandoening in een periode van 15 jaar dan mensen die niet hardlopen. Daarnaast versterkt hardlopen de bloedvaten waardoor bloedvaten van oudere atleten net zo werken als mensen de helft van hun leeftijd, zo blijkt uit een onderzoek die met oudere atleten is gedaan.

  Verder is uit onderzoeken gebleken dat je na zes jaar trainen 12% minder kans hebt op het ontwikkelen van diabetes 2 dan mensen die niet hardlopen. Als je al diabetes type 2 hebt, kun je door hardlopen ervoor zorgen dat je beter in staat bent om jouw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en je bent ook minder vatbaar voor hart- en nieraandoeningen en longontstekingen.

  Daarnaast helpt hardlopen de kans op het ontwikkelen van artrose te verkleinen doordat je meer beweegt, gewicht verliest en je jouw kraakbeen versterkt. Maar door regelmatig te gaan hardlopen, verminder je ook het risico op het krijgen van 13 verschillende soorten kanker.

  Verder zorgt het hardlopen ervoor dat je langer ‘jong’ blijft. Volgens het European Heart Journal heeft hardlopen een positieve invloed om de productie van het enzym genaamd telomerase. Dit enzym gaat het verouderingsproces tegen.

   
   

  Wat heb je nodig om te hardlopen?

  Om te hardlopen heb je niet heel veel nodig. Met een paar goede hardloopschoenen en sportkleding kom je al een heel eind.

  Hardloopschoenen
  Jouw hardloopschoenen zijn het allerbelangrijkste onderdeel van jouw outfit. Omdat jouw voeten en benen enorm veel te verduren krijgen tijdens het hardlopen, bij elk stap die je zet, leunt er ongeveer drie keer jouw lichaamsgewicht op je voet, is het belangrijk dat je goede hardloopschoenen draagt.

  Belangrijke aspecten bij de aanschaf van hardloopschoenen zijn de pasvorm, de pronatie, de drop, het materiaal en het gewicht. Omdat het zo belangrijk is om de goede hardloopschoenen te dragen, hebben wij voor jouw specifiek hierover een blog geschreven, maar je kunt ook altijd langs komen bij een INTERSPORT-winkel voor hulp of een loopanalyse.

  Hardloopkleding
  Wanneer je gaat hardlopen, is de soort sportkleding ook een aandachtspunt van aandacht. Bij sportkleding is het belangrijk dat het goed ventileert en niet schuurt zodat je altijd warm genoeg blijft en zowel irritatieplekken als blaren voorkomt.

  De meeste sportkleding vandaag de dag is gemaakt van katoen of polyester of een combinatie daarvan. Katoen neemt vocht op, is ademend en voelt zacht aan, maar kan ook gaan krimpen en kreuken. Polyester is vochtregulerend, sneldrogend en krimpt niet, maar het is wel een synthetische vezel waardoor het niet goed is voor het milieu, daarom wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van gerecycled polyester.

  Tegenwoordig wordt ook het natuurlijke materiaal hennep steeds meer gebruikt om sportkleding te maken. Hennep is een duurzame stof die zacht aanvoelt, minder snel slijt dan katoen en polyester en minder snel geurtjes opneemt, maar het is wel duurder dan katoen en polyester.

  Hoe bouw je het hardlopen op?

  Of je nu een sporter bent of niet, het is belangrijk om het hardlopen rustig op te bouwen. Begin met een goede warming-up, met warme spieren verklein je namelijk de kans op blessures. Bouw daarnaast jouw run rustig op en loop vooral op jouw eigen tempo. Wij adviseren om aan de hand van trainingsschema’s te gaan hardlopen en eventueel een expert te raadplegen.

  Een sporthorloge kan je helpen bij het opbouwen van het hardlopen, omdat die veel dingen over jouw run, zoals de tijd en afstand bijhoudt. Dit kan je run bevorderen waardoor je het hardlopen langer kunt volhouden.

  Wil je meer weten over hoe je het hardlopen moet opbouwen, lees dan deze blog.

  Welkom bij de running club!

  Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs