De mooiste en bijzonderste hardlooproutes in Nederland

Door een mooie of bijzondere hardlooproute kun je extra gemotiveerd worden voor je run of juist extra doorzettingsvermogen krijgen om de run af te maken, je weet immers nooit wat er te wachten staat. Gelukkig hebben we in Nederland genoeg mooie en bijzondere routes die je kunt lopen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Een rondje door het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk biedt je de gelegenheid om ook veel dieren te spotten. Er zijn namelijk veel vogels, vossen en damherten te vinden. Daarnaast is het er lekker rustig omdat er geen auto’s, brommers, scooters en fietsen zijn toegestaan. Hardlopen en wandelen is wel toegestaan en doordat je ook van de paden af mag, is zelfs trailrunning een mogelijkheid. Het is een beschermd natuurgebied waarvoor je €1,50 entreegeld moet betalen, maar dat is het zeker waard!

Sallandse Heuvelrug

Vanaf het startpunt kun je een rondje maken van drie tot tien kilometer, genoeg mogelijkheden dus om alle prachtige heides en oude bossen te ontdekken. Daarnaast is er ook een grafheuvel van voor de laatste IJstijd te vinden. Kun jij hem vinden?

Vliegbasis Soesterberg

Altijd al willen hardlopen op een landingsbaan? Dat kan op Vliegbasis Soesterberg. De landingsbaan is drie kilometer lang en ligt midden in de natuur: Mooi uitzicht gegarandeerd! Heb je het na een paar kilometer wel gehad met de landingsbaan, dan kan je zo de natuur in. Niet alleen hardlopers zijn fan van deze plek, het is ook een populaire broedplaats. Daarom is de vliegbasis alleen geopend tussen 16 augustus en 14 maart.

Nationaal Park de Veluwezoom (Posbank)

In augustus en begin september is het sterk aan te raden om in Nationaal Park de Veluwezoom een rondje de gaan lopen, dan staan de heide in bloei en kleurt alles paars, bovendien is mooi uitzicht gegarandeerd. Vanaf het bezoekerscentrum in Rheden vertrekken verschillende routes en Natuurmonumenten heeft zelfs een speciale hardlooproute uitgezet. Daarnaast zijn er ook genoeg ‘onofficiële’ hardlooproutes. Genoeg keuze dus! Hou er voorafgaand aan je run wel rekening mee dat je te maken krijgt met veel hoogte verschillen, overschat jezelf dus niet.

 
 

Rotterdam

Rotterdam heeft één van de mooiste skylines van Nederland. Ontdekt deze skyline en de mooiste plekken van de stad met één van de routes die de Gemeente Rotterdam heeft uitgezet. De routes variëren van 3,5 kilometer tot 21 kilometer, zijn te herkennen aan markeringen op de stoep, lopen over verschillende bruggen en beginnen allemaal bij het Marathonmonument aan de voet van de Erasmusbrug. Extra handig: Langs de route zijn openbare waterpunten te vinden.

Den Haag

Een rondje van 10 kilometer in een erg rustige omgeving, zo rustig zelfs dat je eerder fjordenpaarden of Gallowayrunderen tegenkomt dan mensen. Daarnaast kan je in de verte ook de Pier van Scheveningen zien liggen.

Groesbeek

Train net zoals veel topatleten in het heuvellandschap onder Nijmegen. Dit gebied biedt veel hoogteverschillen, waardoor het een goede training is. Niet voor niets kom je met de Zevenheuvelenloop en de Nijmeegse Vierdaagse door dit gebied.

De Biesbosch

Tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant in is het unieke natuurgebied De Biesbosch te vinden. Voor de helft bestaat dit gebied uit water, de andere helft is land. Een erg mooie omgeving om in te hardlopen. Onthoud wel: Verdwalen is hier erg gemakkelijk!

Kennemerduinen

Het duinlandschap bij Bloemendaal behoort tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn honderden soorten vogels en een tiental verschillende soorten vlinders te vinden. Daarnaast vind je er ook veel verschillende planten. Een erg mooie omgeving om een rondje te gaan hardlopen dus.

Hoorn

Begin in de historische binnenstad van Hoorn en loop de dijk op voor deze mooie route. Tijdens je run hun je constant ver kijken en heb je typisch Nederlandse uitzichten: Weilanden, schapen en molens. Je komt langs het Markermeer waar, zodra er maar genoeg wind is, veel kitesurfers te vinden zijn. Je hebt zelfs de kans om een mooie zonsopgang of -ondergang te zien!

Hebben we een mooie of bijzondere route gemist? Laat het ons dan weten via onze Social Mediakanalen!

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs