Fascia: wat het is, waarom het belangrijk is en Fascia trainingstips voor hardlopers

Het is je misschien opgevallen dat het woord 'fascia' steeds vaker gebruikt wordt in de wereld van hardlopers. Het is een onderwerp dat tegenwoordig moeilijk te negeren is. Lees verder om erachter te komen wat fascia is, waarom het belangrijk is en hoe je als hardloper fasciatraining in de praktijk kunt gebruiken.

Wat is fascia?

Simpel gezegd is fascia een web van bindweefsel in het lichaam. Het vervlecht, verbindt en lijnt de spieren, botten, pezen, cellen, zenuwen, organen en vloeistoffen. Het houdt menselijk lichaam bij elkaar. Het is een systeem van het lichaam dat invloed heeft op elk ander systeem en het grote belang ervan is pas onlangs erkend door de wetenschappelijke gemeenschap. Er zijn vier basisfuncties van fascia:

• Lichamelijke conditie

• Communicatie

• Ondersteuning

Waarom is fascia training belangrijk?

Opwarmoefeningen maken de fascia los en ontspannen. Dit voorkomt fasciale beperking, die leidt tot minder beweeglijkheid in de spieren en kan leiden tot pijn en verwonding. Door fascia elastisch en mobiel te houden, voorkom je blessures en haal je het beste resultaat uit je training door de natuurlijke elasticiteit en kracht van het lichaam te herstellen.

Welke fasciale oefeningen kan ik integreren in mijn loopschema?

Nu je een idee hebt van wat fascia allemaal inhoudt, kun je sommige oefeningen integreren in je eigen loopschema. Hier zijn enkele tips om mee te beginnen:

• Huidrollen van extremiteiten of tijdens het rekken zal het fascia laten werken.

• Springen op verschillende delen van de voet zijn zeer nuttig voor hardlopers.

• Spiraalvormige bewegingen: rotaties van de gewrichten, waaronder armen, heupen, enkels, polsen, nek, vingers en tenen.

• Als je jouw favoriete rekoefening langere tijd vasthoudt terwijl je inademt, kan je diepe fasciale lagen in het lichaam bereiken.

• Rollen: Voorwerpen zoals foam rollers, tennisballen of fascia ballen zijn geweldige hulpmiddelen voor het creëren van myofasciale bevrijding. Je kunt ook belangrijke fascia in het lichaam masseren door op je rug te rollen zonder ondersteuning.

• Zelfmassage: het masseren van de voetzolen (evenals andere gebieden) is een bijzonder belangrijk element van fasciatraining voor hardlopers. Bovendien voelt het heerlijk!

Tip van een expert: probeer deze oefeningen op blote voeten uit te voeren voor de grootste impact.

Door de fascia-gerichte training 2-3 keer per week in je loopschema te integreren, stimuleer je de fascia en voorkom je blessures. Wat houdt je nog tegen?

Gerelateerde blogs Alle blogs