Zo blijf jij fit voor het marathon-seizoen!

We zitten midden in een vreemde crisis waarin iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven en hebben we een 1,5 meter economie. Alle evenementen zijn afgelast, winkels en horeca zijn gesloten en de straten in Nederland zijn uitgestorven. Ik denk dat niemand had gedacht dat we ooit in een dergelijke filmachtige situatie als deze zouden belanden. Door deze crisis zijn (bijna) alle marathons op de wereld afgelast of uitgesteld. Gelukkig mogen we nog wel hardlopen buiten! Hierdoor kan jij gewoon fit blijven voor het marathon-seizoen dat ooit zeker weer komt. Hoe? Dat lees je in deze blog van Wouter van Rossum, frontrunner van ASICS.

 
 

Plan een rustperiode in

Jullie hebben waarschijnlijk allemaal hard getraind naar een voorjaarsmarathon toe. Alles van je lichaam gevraagd, veel kilometers gemaakt en harde trainingen gedraaid. Je keek uit naar die éne voorjaarsmarathon en je lichaam werkte toe naar die ene dag. Helaas kon je niet je marathon lopen waar je zo van droomde omdat deze werd afgelast of uitgesteld. Ondanks dat je de marathon dan misschien niet hebt gelopen, je hebt wel veel van je lichaam gevraagd dus je lichaam heeft nu even rust nodig om dan vervolgens weer toe te kunnen werken naar een marathon in het najaar.

Mijn eerste tip aan jullie is dan ook: plan een rustperiode in, die heb je verdiend! Loop alleen even als je zin hebt, het is goed om ‘maar’ drie keer per week te lopen in plaats van de ‘normale’ vijf keer. Loop even rustige rondjes gedurende een maand (of twee?) en bouw daarna weer op door middel van een schema. Op deze manier rust je lichaam uit en kan je fysiek maar ook mentaal weer aan de bak met een nieuw marathon schema.

Alternatieve training

Tijdens deze rustige periode is het ook goed om wat alternatieve beweging te doen zoals fietsen en zwemmen. Zwemmen gaat helaas niet omdat ook alle zwembaden gesloten zijn door de Corona-crisis, maar je kan natuurlijk wel in het open water gaan zwemmen als je dat fijn vindt. Misschien heb je wel een racefiets thuis staan? Pak je fiets en geniet van een rondje. Zo ben je toch nog lekker in beweging en alternatieve beweging is goed voor het lichaam!

 
 

Begin op het juiste moment aan een nieuw marathon schema

Nadat je enige tijd rustig aan hebt gedaan is je lichaam weer opgeladen. Ik merk zelf dat ik na het lopen van mijn ‘eigen’ marathon heel erg de behoefte had aan een rustige periode en dat mijn lichaam even goed kon herstellen. Je kan immers niet altijd pieken...

Wanneer is het een slim moment om weer aan een nieuw marathon schema te beginnen? Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Zelf houd ik altijd een schema aan van ongeveer elf á twaalf weken en dit schema maak ik zelf. Het is een combinatie van baantrainingen, rustige rondjes, fartlek trainingen en duurlopen met daarin tempo blokken op marathon tempo.

Het is even afwachten hoe de crisis zich verder ontwikkeld en of we in het najaar alweer aan de start kunnen staan van een marathon. Mijn tip is om niet te vroeg met een marathon schema te beginnen. Het nadeel van te vroeg beginnen is dat je niet op het juiste moment (de daadwerkelijke marathon) kan pieken. Je wilt ten slotte op die ene dag, de dag van de marathon, het beste en mooiste resultaat leveren.

Hoe motiveer ik mijzelf om te blijven lopen?

Ik snap heel goed dat de motivatie om te blijven lopen soms heel lastig te vinden is. Waarom zou je blijven trainen als er de komende tijd toch geen een wedstrijd gelopen wordt? Mijn motivatie is dat ik voor mezelf loop. Je kan altijd nog zelf een snelle 5 km, 10 km, halve marathon of marathon lopen als er in het najaar ook geen wedstrijden zijn. Natuurlijk is dat niet hetzelfde, maar je kunt wel je vorm meten.

Verder vind ik het gewoon heerlijk om na een lange werkdag even de natuur of de straten van de stad in te gaan om even mijn hoofd leeg te rennen. En lekker blijven bewegen is goed voor je gezondheid. Er zijn tal van redenen om nog lekker te blijven lopen in deze crisistijden. Zorg bij het hardlopen dat je rustige paden zoekt en mensen de ruimte geeft om je te kunnen passeren.

 
 

De beste marathon schoen

Wat is nu de beste marathon schoen? Ook dit is voor iedereen verschillend. Ten eerste moet je een schoen hebben die bij je loopstijl past. Ben je een neutrale loper of overproneer je? Daarnaast heeft iedereen een andere favoriete marathon schoen. Als je bijvoorbeeld wat langer over een marathon doet, wat overigens helemaal niet erg is, is het verstandig om een schoen te nemen met goede stabiliteit, bijvoorbeeld de ASICS Nimbus 22. Wil je een wat snellere schoen voor de marathon? Dan kan je denken aan de ASICS Dynaflyte 4. Dit is een lichtere schoen die ervoor zorgt dat je een wat hoger tempo makkelijker kan volhouden.

Ik hoop dat jullie met deze tips en tricks de zomer door kunnen komen en hopelijk fit aan de start kunnen staan van jullie volgende marathon of andere wedstrijd!

Ben jij toe aan nieuwe hardloopschoenen? Lees dan onze blog over waar je op moet letten bij de aanschaf ervan of ga naar één van onze winkels voor advies.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs