Tips voor hardlopen buiten of op de loopband

Wanneer buiten rennen geen optie is, is het dan de moeite waard om op de loopband te lopen? Veel hardlopers zijn het erover eens: je kunt het opwindende gevoel dat je buiten in de frisse lucht bent, niet verslaan. Soms zorgt het weer of andere factoren ervoor dat – zelfs voor de meest toegewijde atleten – buiten rennen geen optie is. Aan de andere kant zijn er mensen die houden van de betrouwbaarheid van de loopband. Of het nu een noodzaak is of als je altijd al een fan bent geweest, het goede nieuws is dat een training van een looptrainer nuttig en effectief kan zijn, vooral als je een paar belangrijke dingen in gedachten houdt.

De voordelen van buiten hardlopen

Hardlopen buiten heeft voor de meeste mensen meer de voorkeur dan trainen op een loopband. De argumenten voor buiten hardlopen zijn moeilijk te overtreffen:

• Het is psychologisch verheffend. Tijd doorbrengen buiten heeft een bewezen stemming bevorderend effect (wat ook erg motiverend is).
• Het stimuleert verschillende spieren en is uitdagender. Je kunt zowel bergop als bergaf lopen. Hardlopen op een gevarieerd terrein bouwt meer spieren op en ontwikkelt balans en coördinatie.
• Het verbrandt meer calorieën als gevolg van windweerstand (tenminste vergeleken met hardlopen op loopbanden zonder helling.) Hieronder kan je er meer over lezen.

Loopbanden hebben ook voordelen

Hoewel hardlopen in de buitenlucht veel te bieden heeft, zijn er ook redenen om te kiezen voor een loopbandtraining. Loopband lopen is gunstig omdat:

• Het weer je niet kan weerhouden om te lopen.
• Je uit verschillende programma’s kunt kiezen en zo je voortgang kunt volgen.
• Er minder impact is op je gewrichten.

Hoe krijg je een geweldige loopbandtraining?

Wanneer je de loopband gebruikt, kun je als volgt zorgen voor een goede workout:

• Stel de helling in op minimaal 1%. Dit helpt de omstandigheden buitenshuis na te bootsen, zodat je meer calorieën kunt verbranden.
• Denk aan snelheid. Of je nu binnen of buiten rent, effectiviteit komt neer op een simpel feit: hoe harder je werkt, hoe meer calorieën je verbrandt.
• Maak loopbanden je speedtrainingstool. Een loopband is een handige manier om je te concentreren op snelheidsintervallen. Experimenteer met de vooraf ingestelde opties of probeer verschillende snelheden en hellingen uit. Maar probeer bovenal jezelf uit te dagen.

Hardlopen heeft zoveel voordelen als het gaat om je gezondheid, het belangrijkste daarbij is om een lopend trainingsplan te hebben dat je motiveert. Het cultiveren van beide trainingsgewoontes - loopband en buiten hardlopen - geeft je de ultieme flexibiliteit, variëteit en fitnessvoordelen op lange termijn.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs