10 ongelooflijke goede redenen om te gaan hardlopen

Hardlopen is goed voor lichaam, geest en ziel. Of je nu de resultaten van wetenschappelijk onderzoeken bekijkt of het vraagt aan een doorgewinterde hardloper, de conclusies zijn vergelijkbaar. De voordelen van hardlopen zijn een betere algehele gezondheid, verbeterde fitheid en een gelukkiger leven. Genoeg redenen dus waarom hardlopen goed voor jou is. Hier zijn 10 uitstekende redenen om van de bank af te komen en je fit te gaan voelen door te gaan hardlopen.

1. Betere conditie

Voor iedereen die zijn cardio-conditie en uithoudingsvermogen wil verbeteren is hardlopen een uitstekende oplossing. Haal je hartslag omhoog door minimaal 30 minuten met een middelmatige intensiteit te rennen en je zult al resultaten zien. Doordat je met hardlopen snel jouw conditie verbetert, wordt jouw hartspier sterker. Dit resulteert in mer capaciteit om zuurstof door jouw lichaam te pompen. Met andere woorden: Hardlopen is goed voor jouw hart en jouw bloedvaten. Dit blijkt ook uit het feit dat mensen die regelmatig hardlopen een aanzienlijk mindere kans om te overlijden aan een hart-aandoening dan mensen die niet hardlopen.

2. Efficiënte calorieverbranding

Hardlopen is een zeer efficiënte manier om af te vallen, vooral als je een gezond gewicht wilt behouden of als je gewichtsverlies wilt bereiken. Je zou wellicht denken dat door een hoger tempo te hanteren je ook meer afvalt, dat is echter niet het geval. Met een hogere tempo train je vooral jouw conditie. Je kunt veel beter regelmatig, enkele keren per week, op een stabiel maar wel uitdagend tempo gaan hardlopen. Houd echter wel in gedachten dat om af te vallen je er ook een gezond eetpatroon op na moet leven.

3. Versterk je onderlichaam, gewrichten en zelfs je core

Hardlopen is goed voor veel verschillende spieren en gewrichten. Uiteraard versterkt het al je beenspieren, van hamstrings, tot kuiten, tot quads, en ook je bilspieren. Je traint zelfs je core tijdens het hardlopen. En als je niet overtraind, bouwt het ook sterke gewrichten en botten op. Dit komt doordat hardlopen helpt met afvallen, maar je ook minder druk geeft op jouw gewrichten. Bovendien is gebleken dat hardlopen ontstekingsremmend werkt en hardlopers minder kans hebben op artrose dan niet-hardlopers. Zwakke gewrichten is dus geen excuus om niet te gaan hardlopen!

4. Het is eenvoudig en intuïtief

Het mooie van hardlopen is dat je het niet hoeft te leren en dat het geen ingewikkelde apparatuur vereist. Het enige wat je nodig hebt, zijn comfortabele sportkleding en goed passende hardloopschoenen. Hier komt echter wel wat bij kijken. Niet iedereen kan elke hardloopschoen dragen. Dit heeft te maken met jouw manier van hardlopen en de stand van jouw voeten. Ga daarom langs bij een INTERSPORT-winkel voor hulp bij de aanschaf van hardloopschoenen en/of lees deze blog.

5. Je kunt het overal en altijd doen

Een heel groot voordeel van hardlopen is dat jet overal en altijd kunt doen. Ben je op vakantie? Dan neem je toch gewoon jouw hardloopspullen mee en ga je hardlopend de omgeving verkennen? Ook kun je zelf bepalen hoe laat en waar je gaat hardlopen. 's Ochtends, 's avonds of overdag, het kan allemaal doordat je niet afhankelijk bent van anderen. Ook het weer hoeft geen spelbreker te zijn. Is het heel warm, koud of regenachtig? Let dan wel op jouw outfit, maar met de juiste kleding en accessoires kun je het hele jaar door hardlopen.

6. Goed voor je humeur

Lopers weten dat een krachtige run ze onmiddellijk opgewekter laat voelen en gelukkiger maakt. Het effect staat officieel bekend als de “Runner’s High‘‘. Runner's high is een gevoel waardoor je heel blij wordt en zelfs door zou willen gaan. Dit ontstaat door het stofje endorfine, wat vrij komt wanneer je sport. Hardlopen is dus een uitstekende mogelijkheid om je weer opgewekt te laten voelen als je wat minder in jouw vel zit of om lekker mee wakker te worden zodat je klaar bent voor de dag die komen gaat.

7. Minder stress

Na een lange, drukke dag is hardlopen de ultieme activiteit om stress te verminderen. Tijdens het rennen kun je namelijk heel goed je hoofd even leeg maken en alles vergeten wat er die dag is gebeurd. Ook een ochtendrun is goed voor minder stress. Het is namelijk gebleken dat 's ochtends hardlopen ervoor zorgt dat eerder wakker bent, meer ideeën opdoet, oplossingsgerichter bent gedurende die dag en overdag een stuk productiever bent. Op elk moment van de dag zal hardlopen je dus rustiger laten voelen en je hoofd leeg maken.

8. Verkleind de kans op kanker

Gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens dat ononderbroken lichaamsbeweging kan helpen om de kans op kanker te verkleinen, met hardlopen verminder je zelfs de kans op 13 verschillende soorten kanker. Wetenschappers zijn er nog niet achter waarom dit precies zo is, maar ze vermoeden dat verminderde niveaus van hormonen zoals oestrogeen en insuline bij hardlopers een rol spelen. Een andere theorie stelt dat adrenaline, dat vrijkomt tijdens het rennen, de productie van natuurlijke killer-immuuncellen stimuleert. De standaard aanbeveling om te bewegen is ongeveer 2,5 uur middelmatige lichaamsbeweging per week voor volwassenen. Hardlopen is de ideale manier om aan deze vereiste te voldoen.

9. Beter slapen

Er is niets beter dan fit wakker worden na een goede nachtrust. Regelmatig een rondje hardlopen heeft een positief effect op jouw nachtrust. Als je 's ochtends gaat lopen, dan is het lichaam eerder wakker en weet daardoor beter wanneer hij weer rust nodig heeft. Bovendien krijg je dan ook eerder een dipje. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat jij een betere nachtrust ervaart.

10. Voel je een superster

Zodra de voordelen van hardlopen beginnen op te lopen, waaronder een verbeterde gemoedstoestand, optimisme en energieniveau, plus een betere conditie en een strakker lichaam, zul je je met de dag zelfverzekerder en beter voelen. Hier komt ook bij dat je heel snel al progressie maakt en elke keer dat jij een nieuw doel behaalt, zul je je nog beter voelen.

De magie van hardlopen is dat het verbazingwekkend efficiënt en eenvoudig is. Je hoeft het niet te overdenken. Ga gewoon naar buiten en begin met rennen. Raadpleeg eventueel wel jouw arts of een expert voordat je met een trainingsprogramma begint.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs