Hardlopen in het donker

Als de klok een uur is teruggezet worden de dagen steeds korter en voordat je thuis bent van je werk is het al weer donker. Laat dat geen reden zijn om ’s avonds niet te gaan hardlopen en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Hardlopen in het donker kan zowel uitdagend als bevredigend zijn, maar veiligheid moet altijd voorop staan.

Tips voor veilig hardlopen in het donker

Veel hardlopers zijn niet bewust van hun kwetsbaarheid wanneer zij in het donker lopen. In het verkeer behoor je als hardloper tot de meest kwetsbare groep, je wordt bij een ongeluk niet beschermd door een helm of airbag. Omdat je als hardloper niet de snelste bent in het verkeer, krijg je veel te maken met voorbijkomende auto’s, scooters en fietsers waar je rekening mee moet houden. Door het verschil in snelheid wordt je als hardloper snel over het hoofd gezien, dit kan gevaarlijk zijn.

Zichtbaarheid

Zorg er voor dat je goed zichtbaar ben tijdens je hardloopsessie. Draag daarom een opvallende outfit in het donker. Hier zijn meerdere opties voor. Om te beginnen kan je reflecterende accessoires of hardloopschoenen dragen, het enige nadeel hiervan is dat je alleen zichtbaar bent wanneer er rechtstreeks licht op jou valt. Om er zeker van te zijn dat je altijd zichtbaar bent is het verstandig om een lampje te dragen, bijvoorbeeld op je arm, hoofd, borst of rug. Er zijn veel verschillende soorten lampjes verkrijgbaar. Draag een rood lampje aan de achterkant en een wit lampje aan de voorkant, zo maak je het je medeverkeer duidelijk waar en welke kant je op rent. Ook zijn er lampen waarmee je de weg waar je rent verlicht, dit kan handig kan zijn wanneer er geen of weinig straatverlichting in jouw buurt is. Draag felgekleurde hardloopkleding in het donker, witte of neonkleurig kleding maakt je al iets meer zichtbaar. Draag geen zwarte kleding, zwarte kleding absorbeert al het licht waardoor je heel moeilijk te zien bent voor het overige verkeer.

Loop tegen het verkeer in

Als je op de weg loopt, zorg er voor dat je aan de juiste kant van de weg loopt. Loop tegen het verkeer in, zodat je auto's en fietsers kunt zien aankomen. Dit geeft je de kans om te reageren op naderend verkeer. Op het fietspad kun je juist beter aan de rechterkant lopen, omdat er veel hardlopers en fietsers kunnen opduiken die niet verlicht zijn.

Houd je muziek volume laag

Als je muziek luistert met oortjes of een koptelefoon kan je alle geluiden en het verkeer om je heen niet horen, waardoor je minder alert bent op de gevaren. Als je niet zonder muziek kan hardlopen, draag dan de oordopjes van AfterShokz, bij deze oortjes hoor je het geluid via de Bone Conduction technologie waarbij de muziek via trillingen van je jukbeenderen naar je oren wordt gestuurd. Hierdoor kan je veilig muziek luisteren tijdens het hardlopen én het geluid in je omgeving goed horen.

Route van tevoren uitstippelen

Kies van te voren de route uit die je wilt gaan lopen. In het donker is het geen goed moment om nieuwe routes te verkennen. Loop op plekken waar je al bekend mee bent om te voorkomen dat je verdwaalt. Probeer de donkere bossen of afgelegen paadjes te vermijden en loop zo veel mogelijk in de goed verlichte gedeeltes.

Loop met een maatje

Loop bij voorkeur niet alleen, zoek een vriend(in) die met je meeloopt of naast je fietst. Laat anders iemand weten waar en hoelang je gaat lopen, neem ook je mobiel mee zodat je bereikbaar bent.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs