Hardlopen in het donker

Als de klok een uur is teruggezet worden de dagen steeds korter en voordat je thuis bent van je werk is het al weer donker. Laat dat geen reden zijn om ’s avonds niet te gaan hardlopen en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent.

 
 

Kwetsbaar

Veel hardlopers zijn niet bewust van hun kwetsbaarheid wanneer zij in het donker lopen. In het verkeer behoor je als hardloper tot de meest kwetsbare groep, je wordt bij een ongeluk niet beschermd door een helm of airbag. Omdat je als hardloper niet de snelste bent in het verkeer, krijg je veel te maken met voorbijkomende auto’s, scooters en fietsers waar je rekening mee moet houden. Door het verschil in snelheid wordt je als hardloper snel over het hoofd gezien, dit kan gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat je aan de juiste kant van de weg loopt, bijvoorbeeld op de linker weghelft waar jij het tegemoetkomend verkeer goed in de gaten kunt houden en op tijd kunt reageren mocht het nodig zijn. Op het fietspad kun je juist beter aan de rechterkant lopen, omdat er veel hardlopers en fietsers kunnen opduiken die niet verlicht zijn.

Opvallend

Zorg voor een opvallende outfit in het donker, hier zijn meerdere opties voor. Om te beginnen kan je reflecterende accessoires of hardloopschoenen dragen, het enige nadeel hiervan is dat je alleen zichtbaar bent wanneer er rechtstreeks licht op jou valt. Om er zeker van te zijn dat je altijd zichtbaar bent is het verstandig om een lampje te dragen, bijvoorbeeld op je arm, hoofd, borst of rug. Er zijn veel verschillende soorten lampjes verkrijgbaar. Draag een rood lampje aan de achterkant en een wit lampje aan de voorkant, zo maak je het je medeverkeer duidelijk waar en welke kant je op rent. Ook zijn er lampen waarmee je de weg waar je rent verlicht, dit kan handig kan zijn wanneer er geen of weinig straatverlichting in jouw buurt is. Draag felgekleurde hardloopkleding in het donker, witte of neonkleurig kleding maakt je al iets meer zichtbaar. Draag geen zwarte kleding, zwarte kleding absorbeert al het licht waardoor je heel moeilijk te zien bent voor het overige verkeer.

Tips

Naast het advies om goed op te letten door aan de goede kant van de weg te lopen en het dragen van de juiste reflecterende kleding en lampjes, zijn hier nog wat kleine tips zodat je veilig in het donker kunt gaan hardlopen:

Geen muziek: Als je muziek luistert met oortjes of een koptelefoon kan je alle geluiden en het verkeer om je heen niet horen, waardoor je minder alert bent op de gevaren. Als je niet zonder muziek kan hardlopen, draag dan de oordopjes van AfterShokz, bij deze oortjes hoor je het geluid via de Bone Conduction technologie waarbij de muziek via trillingen van je jukbeenderen naar je oren wordt gestuurd. Hierdoor kan je veilig muziek luisteren tijdens het hardlopen én het geluid in je omgeving goed horen.

Loop met een maatje: Loop bij voorkeur niet alleen, zoek een vriend(in) die met je meeloopt of naast je fietst. Laat anders iemand weten waar en hoelang je gaat lopen, neem ook je mobiel mee zodat je bereikbaar bent.

Route van tevoren uitstippelen: Kies van te voren de route uit die je wilt gaan lopen. Probeer de donkere bossen of afgelegen paadjes te vermijden en loop zo veel mogelijk in de goed verlichte gedeeltes.

Shop hardloopproducten Gerelateerde blogs Alle blogs