De voorbereiding op het wintersportseizoen

Het wordt weer kouder weer en de dagen bevatten steeds minder lichturen, dat betekent dat het wintersportseizoen weer steeds dichterbij komt. Maar wat heb je eigenlijk nodig voor wintersport en hoe bereid je je goed voor?

Ski/snowboard

Om te beginnen moet je weten wat je tijdens de wintersport wil gaan doen. Wil je gaan skiën of snowboarden? Voor beginners is het te adviseren om te gaan skiën, aangezien dat een stuk makkelijker aan te leren is dan snowboarden.

Wanneer je hebt bepaald of je wilt gaan skiën of snowboarden, moet je besluiten of je latten/een board gaat aanschaffen of dat je ze wilt huren. Ski’s/een snowboard zijn niet heel goedkoop om aan te schaffen. Ga je maar één keer of een paar keer skiën, dan is het wellicht beter om ze te huren. Ga jij met regelmaat op wintersport? Dan is het misschien wel beter om ze aan te schaffen.

Laat je goed informeren voordat je ski’s of een snowboard aanschaft, dit kan door langs te komen bij INTERSPORT. Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze zodat jij met plezier op wintersport gaat. Let op: Ga jij skiën, dan heb je niet alleen ski’s, maar ook skistokken nodig!

Onderhouden ski’s/snowboard
Heb jij al ski’s of een snowboard in huis? Dan is het verstandig om voor de wintersport ze een onderhoudsbeurt te geven. Door een goede specialist jouw latten of board een onderhoudsbeurt te geven, kun jij beter glijden en draaien én heb je meer grip en controle. Daarnaast zorgt een onderhoudsbeurt er ook voor dat ze langer meegaan, wel zo fijn. Ook dit kun je laten doen bij een wintersportspecialist van INTERSPORT.

Ski-attributen

Om helemaal klaar te zijn voor jouw wintersport, moet je ook een skihelm, skibril en skischoenen hebben. Net zoals bij de ski’s/snowboard kun je deze ook huren, maar als jij het zelf fijner vindt of je gaat regelmatig op wintersport, dan is kopen een betere optie.

Skihelm
Een skihelm beschermt jouw hoofd tegen de kou en bij valpartijen. Zeker voor beginners mag een skihelm dus niet ontbreken, maar ook voor gevorderden is een helm een aanrader. In Oostenrijk, Italië, Kroatië, Slovenië en Polen is het zelfs verplicht voor kinderen om een helm te dragen tijdens het skiën.

Een helm moet goed aansluiten op jouw hoofd en mag niet gaan schuiven. Op het moment dat de helm gaat schuiven kan deze voor je ogen komen, waardoor je geen zicht meer hebt. Daarnaast kan er ook koude wind onder de helm komen.

Er zijn skihelmen met vizier (de skibril zit aan de helm vast) maar ook helmen zonder skibril. Dan moet je de bril los kopen. Het is net wat jij het fijnste vindt.

Skischoenen
Een skischoen die goed bij jouw voet past zorgt ervoor dat jij comfortabeler en met meer gevoel kunt gaan skiën. Het is daarom belangrijk dat hij goed aangemeten wordt, ga hiervoor dus ook altijd naar een winkel waar een specialist jou kan helpen. Daarnaast heb je veel verschillen tussen de skischoenen, zoals de stugheid en hardheid, waardoor de juiste skischoenen aanschaffen erg lastig kan zijn.

Sommige INTERSPORT-winkels bieden bootfitting aan. Er wordt dan een afdruk van jouw voet gemaakt en op basis hiervan krijg jij een skischoen die perfect afgesteld is op jouw voet. Neem altijd van te voren contact op met jouw INTERSPORT-winkel om te controleren of zij bootfitting aanbieden.

Skibril
Een skibril zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op de piste. Skibrillen zijn verkrijgbaar met verschillende lenzen. Bij een standaard bril zit een basis lens. Iets duurdere brillen hebben een gepolariseerde lens waardoor je de hobbels en kuilen veel beter kunt zien. De duurste brillen hebben een meekleurende lens die zich aanpast aan de weersomstandigheden, waardoor je veel meer zicht hebt bij zowel zonneschijn als wanneer het sneeuwt.

Daarnaast heb je ook verschillen in de breedte van de brillen. Hierdoor kunnen mensen met een bril kiezen voor een bredere skibril zodat ze hun bril op kunnen houden.

 
 

Kleding

Tijdens het skiën is het van groot belang dat je de juiste kleding draagt. Bij lage temperaturen en/of als je vaak valt, moet je het namelijk niet koud gaan krijgen, want dan kun je ziek worden. Dit kan je voorkomen door de juiste kleding te dragen. Ga hierbij uit van het drie-lagen systeem.

Basislaag
De basislaag omvat jouw ondergoed en thermo ondergoed. Net zoals bij alle sporten is het prettig als je een onderbroek en indien nodig een beha draagt waarin je goed kunt bewegen en die niet gaat schuren of lang nat blijft. Daarnaast zorgt het thermo ondergoed ervoor dat de lichaamswarmte niet ontsnapt zodat je warm blijft.

Isolatielaag
De tweede laag bestaat uit een skipully of een fleecevest zodat de koud niet door kan dringen op jouw huid. Hierdoor blijf je langer warm.

Buitenlaag
Ski-jassen en skibroeken behoren tot de buitenlaag. Deze moet waterdicht zijn zodat het niet uitmaakt als je aan het begin van de dag een paar keer valt, je komt dan namelijk niet doorweekt beneden. Kijk bij de aanschaf van een een jas of broek altijd naar wat de waterkolom is. Dit geeft aan of de kleding waterafstotend is of waterdicht is.

Accessoires

Alleen kleding is niet genoeg om te voorkomen dat je het koud krijgt of nat wordt. Neem daarom altijd goede skihandschoenen, een sjaal/buff en een muts voor buiten de piste mee.

Skihandschoenen
Goede handschoenen zijn waterdicht en winddicht. Ga dus niet met een dunne, fleece handschoen op stap, want als die nat worden dan krijg je meteen koude handen. Handschoenen met dik materiaal zorgen er bovendien voor dat jij prettig jouw ski’s kunt dragen aangezien je de scherpe kanten dan niet voelt, en jouw handschoenen zullen daardoor minder snel slijten. Het is daarnaast ook fijn als ze ademend zijn zodat je geen zweethanden krijgt.

Skisokken
Ook is het sterk aan te raden om skisokken aan te schaffen. Skisokken houden jouw voeten warm en droog. Ze zijn bovendien een stuk langer dan een gewone sok waardoor ook een groot deel van jouw onderbeen warm blijft op de piste. Het is daarnaast prettig als de sokken anatomisch gevormd zijn zodat ze goed passen.

Tips:

Om een dag op de piste en jouw wintersport goed te beginnen, hebben wij nog een paar tips voor jou:

  • Laat de ski’s, skischoenen, skibril, skihelm, kleding en accessoires goed drogen na het skiën. Doe dit echter nooit bij een verwarming. Hierdoor kan het materiaal uitdrogen en in leren handschoenen kunnen tevens scheurtjes ontstaan. Dit wil je natuurlijk niet. Door ski’s goed te laten drogen wordt roest voorkomen en blijven de zijkanten langer scherp. Door skischoenen goed te laten drogen voorkom je onaangename geurtjes. Doe wel altijd de gespen dicht zodat de schoen hun vorm behoudt. Haal eventueel elke dag na het skien de binnenschoen eruit zodat die ook kan drogen;
  • Maak een skibril schoon met een microvezeldoekje;
  • Ga je vaker in het seizoen skiën? Berg dan tussendoor de spullen goed op. Er zijn speciale ski- en skischoentassen verkrijgbaar. Deze tassen beschermen jouw ski’s en skischoenen tegen krassen en vocht;
  • Check al jouw materiaal regelmatig en vervang ze op tijd om ongelukken te voorkomen;
  • Was je skikleding regelmatig zodat ze goed blijven ademen. Let hierbij wel op de wasvoorschriften. Het is daarnaast mogelijk om de kleding na het wassen en skihandschoenen te impregneren zodat het waterdicht wordt en blijft;
  • Als je een stukje moet rijden naar de piste, maak dan een checklist voor 's ochtends. Niets is zo vervelend als wanneer je aankomt bij de piste en je mist een stok of je bent jouw handschoenen vergeten.
  • Shop wintersportproducten Gerelateerde blogs Alle blogs