READY, STEADY, GO!

Ben je er helemaal klaar voor? Of je nu gaat freeriden in Scandinavië, (après-)skiën in Oostenrijk, flaneren in Italië of skitouren in Zwitserland - een goede voorbereiding is essentieel. Loop daarom nog even deze wintersportchecklist na voordat je je volgeladen auto instapt.  1. Zorg voor een skihelm. Zeker voor kinderen is het belangrijk, maar ook voor volwassenen. Een skihelm vermindert de kans op hoofdletsel met 50%. In Oostenrijk is het zelfs verplicht in sommige gebieden voor kinderen t/m 15 jaar een helm te dragen. In Italië is het verplicht voor kinderen t/m 14 jaar.

2. Een skibril beschermt tegen zon, wind en kou. Zeker al het sneeuwt op de piste is het verstandig om een skibril te dragen, zodat je goed zicht hebt.

3. Als de zon schijnt neem dan altijd zonnebrandcrème mee. Kies voor er een op vetbasis. Dat voorkomt uitdroging van de huid. Het zonlicht in de bergen is tig keer zo sterk en wordt ook nog eens weerkaatst door het sneeuwwitte oppervlak. Bruinbakken in de bergen is dus niet helemaal zonder risico. Neem daarom zonnebrandcrème met een hoge factor mee.

4. Lippenbalsem is een must-have op de piste. Wanneer het heel koud is bescherm je lippen ermee tegen de kou. Daarnaast hebben je lippen ook veel te verduren wanneer de zon schijnt door de hoge uv-straling. Kies dan voor een lippenbalsem met zonprotectie.

5. Als je je koffer inpakt, zorg dan voor genoeg laagjes. De ene dag kan het zonnig zijn en de andere dag kan het sneeuwen. Zo kun je met verschillende laagjes aan skiën. Warme skisokken, goed isolerende handschoenen, thermo-ondergoed, een skipully, een water- en winddichte ski-jas en een broek zorgen ervoor dat jij het niet koud krijgt in de sneeuw. Tip: vul een thermoskan met thee voordat je de berg opgaat, dan heb je altijd een opwarmertje voor onderweg.

6. Zorg dat je ski's of snowboard in goede staat zijn en ga voordat je vertrekt langs bij één van de INTERSPORT wintersportspecialisten voor een onderhoudsbeurt van je ski's of snowboard

7. Vergeet natuurlijk niet je skischoenen en je skistokken mee te nemen.

8. Neem altijd een zonnebril mee op skivakantie. De uv-stralen in de bergen kunnen je ogen verbranden. Voorkom sneeuwblindheid door een goede sneeuw- en zonnebril met polariserende glazen aan te schaffen.

9. Neem een rugtas mee de piste op met je lunch of om tussendoor wat te eten mee voor extra energie. Bijvoorbeeld druivensuiker. Altijd handig voor extra energie als je bijvoorbeeld in de lift zit.

10. Vergeet de extra antivriesvloeistof, slotspray, winterbanden en sneeuwkettingen niet. In Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië zijn winterbanden verplicht. Alhoewel in Zwisterland, Frankrijk en Italë deze verplichting niet geldt, is het hoe dan ook niet verstandig om zonder winterbanden richting de Alpen te vertrekken. Met winterbanden alleen red je het niet altijd. Steile hellingen voor het hotel en een onverwachte sneeuwstorm onderweg vragen om sneeuwkettingen. Neem deze dus zeker mee in je kofferbak. 

11. In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig. Dit kun je aan de grens kopen, maar handiger is het om het vignet voorafgaand aan je reis bij de ANWB of online via tolltickets.com aan te schaffen. Dit scheelt gedoe aan de grens.

12. Wanneer je op wintersport gaat, liggen blessures op de loer. Een helikoptervlucht richting ziekenhuis loopt al snel in de duizenden euro's die je allemaal zelf moet betalen als je niet goed verzekerd bent. Check daarom van tevoren of je een goede wintersportdekking hebt, inclusief medische kosten in het buitenland. Zonder dekking van medische kosten vergoedt je verzekeraar alleen het in Nederland geldende tarief voor de desbetreffende behandeling. Ski je graag naast de piste? Vergeet dan niet om je aanvullend te verzekeren, veel verzekeraars vergoeden namelijk niets wanneer je tijdens het off-piste skiën een ongeluk krijgt. Wat veel mensen vergeten is dat een wintersportdekking ook de kosten dekt van gestolen, verloren of beschadigd (huur)materiaal.

13. Lawinepieper. Ga je vaak off piste skiën? Neem dan altijd een lawinepieper mee.

14. Neem voor na het skiën een muts en snowboots mee. Zo blijf je ook off-piste lekker warm

15. Verwen je spieren met verwarmende lotion of olie. Weg spierpijn!

Shop wintersportproducten Gerelateerde blogs Alle blogs