Hoe kies je de juiste ski?

Er zijn veel verschillende soorten en maten ski's te verkrijgen. Maar welke is nou de juiste voor jouw wintersportvakantie? De juiste ski hangt af van wat je niveau en voorkeuren zijn. Bij onze wintersportspecialisten kun je je goed laten voorlichten over je keuze. De keuze van de ski hangt af van je niveau. Beginners hebben vaak de voorkeur voor soepele ski’s, aangezien ze daar makkelijk mee kunnen draaien. Daarnaast zitten bij deze ski’s vaak een kap op de ski’s die van staalkant naar staalkant loopt en de kern van de ski beschermt. Mocht je al ervarener zijn, dan geef je wellicht de voorkeur aan een stuggere ski met eventueel een sidewall onder de binding. Wees kritisch in jezelf beoordelen om ongelukken te voorkomen.

De keuze hangt daarnaast ook af van op welk terrein je gaat skiën. De sneeuw op de piste is namelijk heel anders dan wanneer je off-piste gaat. De breedte, flexibiliteit en vorm van een ski bepaalt voor welk terrein hij geschikt is.

Verschillende ski's
Piste ski Een vrij korte en smalle ski voor gebruik op de piste. Met deze ski ben je erg wendbaar en beweeg je je snel over de piste.
Toerski Een lichte ski met speciale bindingen waarmee je door middel van een stijgvel de berg omhoog kunt lopen.
Allmountain Geschikt voor alle terreinen. Doordat de ski iets breder is en een langere neus heeft dan de piste ski, sta je stabieler in de sneeuw en heb je meer draagkracht op diepe- of poedersneeuw.

Hoe lang moet je ski zijn?

Ook de lengte van de ski speelt een rol in je keuze. Normaliter is een lengte tussen kin en voorhoofd goed, maar het hangt ook af van het terrein, je skidiscipline en ervaring. Vraag voor de juiste lengte onze wintersportspecialisten voor advies.

De uiteindelijke keuze wordt gemaakt op basis van persoonlijke voorkeuren. Zo hebben ski’s verschillende breedtes. Zo zijn er sinds enkele jaren carve ski’s op de markt. Deze ski’s zijn aan de uiteinden breder dan in het midden waardoor makkelijker een bocht ingestuurd kan worden. Daarnaast zijn er ook verschillen in radius en stijfheid tussen de verschillende ski’s en moet er bepaald worden of je de voorkeur geeft aan een middenstuk van de ski die meer naar binnen (camber) of buiten (rocker) gebold is, wat voor bindingen je wilt en hoe deze afgesteld moeten worden.

Shop ski's Gerelateerde blogs Alle blogs