Wie de skischoen past, trekt hem aan

De beste ski is nutteloos als de schoen waarmee je skiet niet perfect past. Logisch: het zijn de schoenen die de kracht van je benen direct overbrengt op de ski’s. Dus hoe beter de schoenen passen, hoe nauwkeuriger je kunt sturen. En dat is een basisvoorwaarde voor elke mooie skidag.

Met de verkeerde skischoenen verlies je de controle over je ski’s. De schoenen brengen de kracht van de benen namelijk direct over op de latten. Maar hoe vind je het ideale model met de juiste steun? Er zijn drie wegen die naar de perfecte skischoen leiden: steun, geen drukpunten én goede skisokken.

Het is vooral belangrijk dat de middenvoet en de hiel goed zitten. Als de steun aan de zijkant niet goed is of de hiel naar boven glijdt, moet je absoluut een andere skischoen hebben. De gespen van de schoenen mogen na het sluiten geen drukpunten veroorzaken, maar de schoen moet toch perfect passen. Daarnaast wordt het aangeraden altijd in de ochtend of middag te passen. Omdat de bloedvaten zich overdag verwijden, zijn je voeten ’s avonds wel een halve maat groter dan in de morgen. Tot slot moet je skischoenen altijd passen met de sokken waarin je ook skiet. Let op: kies hierbij altijd voor functionele sokken.

Een skischoen kun je het beste in de winkel passen. Als je recht in een skischoen staat dan mag je net de voorkant aanraken. Wanneer je in de skihouding gaat staan, gaan je tenen nog iets naar achteren en zouden ze normaal gesproken los moeten komen van de voorkant. Op dit moment moet je je tenen goed kunnen bewegen. Wij raden aan om je skischoenen altijd te passen met goede skisokken. Als je in de winkel skischoenen gaat passen, neem dan ook je eigen skisokken mee, zodat je kunt voelen of de schoenen goed zitten met jouw sokken.

Skischoenen hebben een opbouw in de stugheid van de schoen en de luxe van de binnen- en buitenschoen. Hoe stugger de skischoen, hoe directer de overbreng van de skischoen naar de ski’s is. Je hebt schoenen van een flex 60 of een flex 130.

Flex betekent de hardheid van de skischoen. Hoe lager de flex hoe soepeler de skischoen is. Als je begint met skiën dan is een soepeler schoen wat prettiger, een lagere flex dus. In een soepelere schoen kun je beter bewegen, ook zitten ze comfortabeler. Een hele stugge skischoen, met hoge flex dus, zit wat meer strakker om je voet heen maar geeft wel veel meer gevoel mee met het skiën. Goedkopere modellen skischoenen bevatten een basis binnenschoen. Daarom is het belangrijk dat je de skischoenen in de winkel past. In de meeste INTERSPORT-winkels is namelijk een föhn aanwezig. Met een föhn verwarmen ze de binnenschoen. De schoen wordt dan als het ware iets kleiner en daarna stap je met je voet erin. Dan zit de schoen helemaal goed om je voet heen.

Bij de duurdere modellen hebben luxere binnenschoenen die zich nog sneller en mooier om je voeten vormen. Daarnaast is de binnenschoen ook vaak gemaakt van iets zachter materiaal. Hoe beter de binnenschoen zich naar jouw voet vormt, hoe lekkerder deze zit.

Er zijn net zoveel soorten voeten als skiërs. Om die reden heeft INTERSPORT bootfitting – skischoenen op maat maken – verheven van voetnoot tot topprioriteit.

Bootfitting
Bij verschillende skischoenen is het mogelijk om de buitenschoen te verwarmen en deze zo naar je voet te vormen, ook wel bootfitting genaamd. Dankzij de moderne bootfitting technologie staat niets een comfortabele afdaling meer in de weg. Er wordt rekening gehouden met alle bijzondere kenmerken van een voet en de sportiviteit wordt met een perfect passende skischoen enorm verbeterd. Bij onze wintersportspecialisten geven Intersport-experts jou graag advies en zorgen ervoor dat de schoen vakkundig aan je voet wordt aangepast. Neem de tijd om jouw ideale skischoen te vinden. Want de juiste skischoen is een belangrijke langetermijninvestering! Voor meer informatie over bootfitting en hoe het precies in zijn werk gaat, bezoek dan deze pagina Voor meer informatie over bootfitting en hoe precies in zijn werk gaat, bezoek dan deze pagina.

Zooltjes

In skischoenen zitten basiszooltjes. Gebruik je zelf zooltjes in jouw normale schoenen dan adviseren wij ook om zooltjes in jouw skischoenen te plaatsen. Een zooltje kan ondersteuning bieden aan jouw voeten in de skischoen. Je staat de hele dag op je voeten en dan is het belangrijk dat je goede ondersteuning hebt en die kun je vinden in zooltjes.

Huren versus kopen
Skischoenen zijn erg belangrijk en daarom adviseren wij je om zelf skischoenen aan te schaffen. Zeker omdat alle voeten verschillend zijn, en je in de INTERSPORT-winkel je skischoen helemaal kan laten afstellen op jouw voeten. Bij het huren van schoenen, moet je het meestal doen met standaard skischoenen waarbij er geen rekening wordt gehouden met jouw voeten, zoals bijvoorbeeld een bredere voet, hogere wreef of een knobbeltje op de voet. Uiteindelijk is het ook goedkoper om je eigen skischoenen aan te schaffen wanneer je elk jaar gaat skiën. Een eigen skischoen sluiter beter en mooier om je voet en dat betekent dat je comfortabeler skiet en meer gevoel heb met skiën.

Pasvormgarantie

INTERSPORT vindt dat niemand de piste op moet gaan met een skischoen die niet perfect past. Pasvormgarantie betekent dat je je skischoenen na het eerste gebruik meteen kunt omruilen als iets niet perfect past. En niet één keer, maar net zo lang totdat je jouw superschoen gevonden hebt. Ons motto: wij blijven proberen tot de schoen perfect past! De pasvormgarantie is geldig binnen 14 dagen na het eerste gebruik tot maximaal twee maanden vanaf de aankoopdatum. Je kunt het product ruilen voor een gelijkwaardig product bij de winkel van aankoop na overleg van het aankoopbewijs.

Shop skischoenen Gerelateerde blogs Alle blogs