Wintersport múst-have: Een waterdichte skibroek

Als je op wintersport gaat, is het van groot belang dat je een goede skibroek hebt om droog en warm te blijven tijdens het skiën of snowboarden. Skibroeken zijn er in verschillende soorten. Wil je een broek met of zonder bretels? Met of zonder riem? Belangrijk is in ieder geval dat je goed kijkt naar de mate van water- en winddichtheid van de broeken. Bij onze wintersportspecialisten kun je je goed laten voorlichten zodat jij de goede skibroek aanschaft.

Vooral voor een broek is het belangrijk dat deze waterdicht is omdat deze veel in aanraking komt met sneeuw. Wanneer je droog en warm wilt blijven, kies je voor een broek met een hogere waterdichtheidskolom. Dit bepaalt wel mede de prijs van de skibroek. Een broek uit de basiscollectie zal minder waterdicht zijn dan een luxere skibroek.

De waterkolom geeft aan in hoeverre het materiaal waterdicht is. Hierbij geldt dat hoe hoger het getal dat wordt weergegeven is, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal is en dus hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

Uitleg waterkolom:
0 mm: Niet waterdicht.
0 - 1.000 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht.
1.000 mm - 5.000 mm: Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
5.000 mm - 15.000 mm: Compleet waterdicht in de sneeuw/regen en bestand tegen veel vormen van druk van jouw lichaam. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.
15.000 mm - 30.000 mm: Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk.
Meer dan 30.000 mm: Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Naast waterdicht is het ook van belang dat de stof ademend is. Hierdoor wordt zweet afgevoerd waardoor voorkomen wordt dat de binnenkant van de kleding vochtig wordt door het zweet en jij dus alsnog nat wordt.

Bij de betere skibroeken zit er een soort sneeuwvanger onderaan de binnenkant van de broekspijpen. Deze extra boorden in de broek sluiten nauw aan rond je benen waardoor de broek zeer goed aansluit op je skischoenen. Op die manier komt er geen sneeuw onder je broek wanneer je valt tijdens het skiën.

Daarnaast geeft een luxere skibroek meer comfort en heeft het een hoger ademend vermogen. Vaak zijn de knieën van de broek voorgevormd voor genoeg bewegingsvrijheid op de piste. De broek moet lekker zitten als je links en rechts bewegingen maakt en door je knieën gaat.

Een broek mag een beetje lang zijn, omdat deze over je skischoenen heen gedragen wordt. Het beste is daarom een skibroek te passen met skischoenen eronder.

Shop skibroeken Gerelateerde blogs Alle blogs