10 tips voor wandelen met koud weer

Je hoeft echt niet alleen maar op ski’s of een snowboard te staan om te genieten van het winterberglandschap. Tussen de knusse dorpen, imposante witte toppen en besneeuwde dennenbossen lopen vaak tal van wandelwegen om prachtige wandelingen te maken. Maar hoe geniet je daarvan zonder last te krijgen van koude voeten en bevroren vingers?

Als je gaat winterwandelen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kun je ongestoord genieten van een schitterend landschap zonder dat je last krijg van de kou. Met het dragen van de juiste kleding, schoenen en handschoenen voorkom je dat koude vingers en tenen de overhand krijgen en het plezier van een mooie winterwandeling wegnemen. We verzamelden daarom 10 tips!

 1. Check vooraf de weersvoorspellingen om de juiste kleding te kiezen. Waait het? Trek dan een winddichte jas aan. Kies bijvoorbeeld voor een warme softshell jacket en draag daaroverheen een wind- en waterdichte hardshell. Zo krijgt de kou geen kans.
 2. Draag een wandelbroek of skibroek. Hier kun je je goed in bewegen, en het houdt je ook nog eens warm.
 3. Trek lekker zittende thermokleding aan. Thermoshirts- en legging zorgen ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en dat je minder snel onderkoeld raakt.
 4. Zet een lekkere warme muts of een hoofdband op, zodat je oren bedekt zijn.
 5. Belangrijk is dat je niet gaat zweten, want dat vergroot juiste de kans op onderkoeling. Draag meerdere laagjes, zodat je eventueel wat uit kunt trekken mocht het te warm worden. Fleecevesten houden je goed warm en zijn bovendien ademend.
 6. Trek geen extra dikke sokken aan en draag ook niet meerdere paren over elkaar heen. Als je goede wandelsokken draagt, houden die je voeten warm en zijn dubbele lagen niet nodig.
 7. Begin je wandeling rustig, zodat je spieren de kans krijgen om op te warmen.
 8. Drink genoeg tussendoor. Neem warme thee, koffie of chocolademelk mee in een leuke thermosfles en neem af en toe een slok om warm te blijven.
 9. Is het glad? Bevestig anti-slip zooltjes onder je schoenen of mak gebruik van wandelstokken om je grip te vergroten. Ook als het niet glad is loopt dit een stuk makkelijker!
 10. Om warm te blijven is het van belang dat naast genoeg drinken, je ook voldoende eet. Neem wat energierepen mee om te nemen tijdens een pauze, terwijl je van het indrukwekkende winterlandschap geniet.

 11. Gerelateerde blogs Alle blogs