Blijf niet in de kou staan en ga voor een goede ski-jas

Als je gaat op wintersport gaat, is het van groot belang dat je een goede ski-jas hebt om droog en warm te blijven tijdens het skiën of snowboarden. Je hebt verschillende soorten ski-jassen, zowel goedkope als hele dure jassen. Het verschil zit hem vooral in de dikte van de jas en de hoogte van de waterdichtheidskolom. Bij onze wintersportspecialisten kun je je goed laten voorlichten zodat jij de goede ski-jas aanschaft.

De kenmerken voor een goede ski-jas zijn dat het jack wind- en waterdicht moet zijn. Hoe hoger de waterdichtheidskolom hoe meer wind- en waterdicht de jas is. Vooral als je een beginnende skiër bent is het verstandig om een goede wind- en waterdichte jas te kopen aangezien je waarschijnlijk vaak valt. Is jouw jas niet goed waterdicht? Dan kan de jas gaan doorlekken en krijg je het koud.

De waterkolom geeft aan in hoeverre het materiaal waterdicht is. Hierbij geldt dat hoe hoger het getal dat wordt weergegeven is, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal is en dus hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

Uitleg waterkolom:
0 mm: Niet waterdicht.
0 - 1.000 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht.
1.000 mm - 5.000 mm: Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
5.000 mm - 15.000 mm: Compleet waterdicht in de sneeuw/regen en bestand tegen veel vormen van druk van jouw lichaam. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.
15.000 mm - 30.000 mm: Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk.
Meer dan 30.000 mm: Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Naast waterdicht is het ook van belang dat de stof ademend is. Hierdoor wordt zweet afgevoerd, waardoor voorkomen wordt dat de binnenkant van de kleding vochtig wordt door het zweet en jij dus alsnog nat wordt.

In alle ski-jacks zit een sneeuwvanger. Wanneer je deze dicht maakt, kan er geen sneeuw onder je jas komen. Daarnaast hebben de ski-jassen ook een aansluitende mouw. Dat betekent dat je aan het einde van de mouw een soort handschoentje zit dat aansluit bij jouw wanten of handschoenen. Ook dit geeft extra zekerheid dat er geen sneeuw in de jas komt, zodat je niet koud en nat wordt.

De meeste ski-jacks bevatten een zakje op de linker mouw waar je je skipas in kwijt kan. Op alle skipistes zitten de poortjes voor de lift aan de linkerkant, zodat je gemakkelijk door je mouw voor het poortje te houden, het poortje kunt openen en kunt instappen in de skilift.

Shop ski-jassen Gerelateerde blogs Alle blogs