BESCHERMING: DRAAG EEN SKIHELM!

Is het dragen van een skihelm verplicht?

Het dragen van een skihelm is nog nergens verplicht voor volwassenen. Toch adviseren wij om een goed passende helm te dragen. Of je nu een ervaren of beginnende skiër of snowboarder bent. Door een skihelm te dragen verminder je de kans op ernstig hoofdletsel aanzienlijk.

Voor kinderen is het in sommige landen wel verplicht om een helm te dragen. Het niet opvolgen van de regelgeving kan leiden tot fikse boetes en het kwijtraken van je skipas. En daarnaast is het natuurlijk gewoon erg verstandig om een skihelm te dragen, of het nu wel of niet verplicht is. Safety first. In onderstaande landen is het verplicht voor kinderen om een skihelm te dragen:

Land

 Skihelm verplicht kinderen

Opmerkingen

Italië

Ja, t/m 14 jaar

 

Kroatië

Ja, t/m 14 jaar

 

Slovenië

Ja, t/m 14 jaar

 

Oostenrijk

Ja, t/m 14 jaar

Regels verschillen per regio

Polen

Ja, t/m 16 jaar

 


Let op dat skischolen en liftbedrijven je (en je kinderen) wel kunnen verplichten om een helm te dragen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een skihelm?

Er zijn verschillende soorten helmen. Een basis helm is een wat zwaardere helm en bestaat uit 2 gedeelten. Duurdere helmen zijn lichter en zijn voorzien van meer ventilatie. De duurdere varianten bestaan uit 1 gedeelte waardoor de helm zeer comfortabel zit. Een zeer comfortabele helm heeft een licht gewicht en een dikke, zachte foam aan de binnenkant. Hierdoor voel je bijna niet dat je een helm op je hoofd hebt. Ventilatie is ook een belangrijk onderdeel bij een comfortabele helm. Als het warm weer is, kun je een schuifje open zetten op je helm, waardoor het lekker door kan luchten.

Je hebt helmen zonder en met vizier. Een vizier is vooral handig voor mensen die normaliter een bril dragen. Dan kun je jouw eigen bril dragen en het vizier ervoor plaatsen. Het is belangrijk dat een vizier goed op je neus en gezicht aansluit, om te voorkomen dat er wind inkomt, wat leidt tot een koud gezicht.

Een helm moet goed aansluiten op jouw hoofd en mag niet gaan schuiven. Op het moment dat de helm gaat schuiven kan deze voor je ogen komen, waardoor je geen zicht meer hebt. Daarnaast kan er ook koude wind onder de helm komen.

Wij raden aan om je skibril samen met je skihelm te passen of tegelijk te kopen. Dan weet je zeker dat ze samen gaan.

Veiligheidsnormen

Controleer bij de aanschaf van je nieuwe skihelm of de helm een sticker heeft met het juiste veiligheidslabel (CE 1077- of CE 1078). Dan voldoet de helm aan de Europese veiligheidseisen en ben je verzekerd van een veilige afdaling van de piste af.

Wanneer moet je je skihelm vervangen?

Ook al zit er nog geen krasje op je helm, na ongeveer 5 jaar is het tijd om je skihelm te vervangen. Dan is namelijk het schokabsorberende materiaal broos geworden, waardoor je helm zijn beschermende werking verliest. Ook wanneer je op je helm bent gevallen of wanneer je je helm hard hebt laten vallen is de veiligheid van je helm niet meer gegarandeerd. Neem hier dus geen risico’s mee!

Shop skihelmen Gerelateerde blogs Alle blogs