• Spaar 4% op alle aankopen
  • Gratis retourneren
  • Gratis afhalen in de winkel

Welke voetbalschoen is geschikt voor welk type ondergrond

Verschillende ondergronden

Er zijn verschillende ondergronden waar je op kunt voetballen en dus ook verschillende soorten voetbalschoenen die daarvoor geschikt zijn. Verschillende ondergronden zijn:

  • Normaal gras
  • Kunstgras
  • Zachte ondergrond (regenachtige grasvelden)

Voor elke ondergrond zijn er verschillende soorten noppen onder de schoenen. Normale noppen die ingedeeld zijn in:

  • AG Artifical Ground = kunstgras
  • FG Firm Ground = normaal gras
  • SG Soft Ground = zachte ondergronden

AG en FG schoenen zijn beide geschikt voor kunstgras. Met SG schoenen mag je niet op kunstgras voetballen. SG zijn lange puntige noppen; zogenaamde pinnen. Met deze “pinnen” sta je stevig vast op het kunstgrasveld. Als je dan probeert te draaien, blijft je voet staan en is er grote kans op knie en enkel blessures.

Voetbalschoenen hebben een zool die geplakt is op het bovenwerk. Het zijn twee verschillende delen die aan elkaar vastgelijmd zijn. FXG of AG die hebben vaak een hoger afgesloten rand tussen de zool en het bovenwerk zelf. Daardoor kan de warmte van het kunstgras minder makkelijk bij de lijmlaag. Kunstgras wordt namelijk snel warm en dat kan slecht zijn voor de schoenen.

Iedereen is natuurlijk vrij om zelf te kiezen voor voetbalschoenen die alleen geschikt zijn voor kunstgras (AG) of voetbalschoenen die geschikt zijn voor kunstgras en normaal gras (FG). Met FG schoenen kun je prima voetballen op kunstgras, maar met AG schoenen is het niet verstandig om op gewoon gras te voetballen, want je hebt minder grip.

De noppen van de kunstgras schoenen zijn lager en hebben meer noppen dan de FG schoenen. Door deze noppenstructuur zak je wat minder diep in het kunstgras en het idee daarvan is dat je beter en makkelijker kunt draaien, waardoor de kans op blessures minder wordt. Maar door deze noppenstructuur heb je wel minder grip. Het is net wat jouw persoonlijke voorkeur heeft.

Als je al eerder voetbalschoenen gekocht hebt die lekker zitten, dan adviseren wij toch om alsnog in de winkel de nieuwe schoenen te passen. Je voeten kunnen veranderen, maar ook de modellen wijzigen. De grote voetbalmerken voeren telkens wijzigingen door aan de voetbalschoenen. Het belangrijkste als je nieuwe voetbalschoenen koopt, is om de schoenen te passen en ze niet aanschaft op basis van kleur of een voetbalspeler.

Shop voetbalschoenen Gerelateerde blogs