Voetballen onderhouden doe je zo

Voetballen worden voor het grootste gedeelte van het jaar wel gebruikt om mee te spelen, maar wanneer je ze niet gebruikt, is het belangrijk om op een paar dingen te letten zodat je ze langer kunt gebruiken.

 
 

Voor het eerste gebruik

Heb je een nieuwe voetbal gekocht? Schud hem dan voordat je hem voor het eerst gaat oppompen, hierdoor komt de binnenbal wat losser te zitten. Doe daarbij ook een paar druppeltjes water of ventielolie in het ventiel. Het is aan te raden om dit regelmatig te doen om de levensduur van het ventiel te verlengen. Ga je hem oppompen, steek de naald dan loodrecht in het ventiel.

Voetballen opbergen

Bewaar voetballen altijd in een warme ruimte, zeker wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. De optimale temperatuur om de ballen in op te bergen zijn 15-20 graden Celsius. Let er op dat ze niet bij een verwarming liggen.

Als je een voetbal langdurig niet gebruikt, is het bovendien aan te raden een klein beetje lucht uit de bal te laten lopen. Dit is bevorderlijk voor de levensduur van de binnenbal en de naden.

Voetballen schoonmaken

Ook is het verstandig om voetballen regelmatig schoon te maken. Zorg met wat lauw water en eventueel een sopje dat hij schoon is en droog ze vervolgens met een doek. Ook hier geldt dat je ze niet bij een verwarming moet laten drogen.

Daarnaast is het af te raden om olie, waterafstotende sprays, wax of vet te gebruiken bij het schoonmaken. Besteed extra aandacht aan het ventiel en de naden. Vuil gaat hier gemakkelijk rond of in zitten, waardoor de ballen sneller zacht kunnen worden en/of de naden hard kunnen worden.

Shop voetballen Gerelateerde blogs Alle blogs