Waar moet je op letten bij scheenbeschermers?

Bij een contactsport zoals voetbal is het fijn als je jouw scheenbenen kunt beschermen tegen trappen van anderen om hiermee blessures en pijn te voorkomen. Daarvoor zijn scheenbeschermers de ideale oplossing, daarnaast is het verplicht om ze te dragen tijdens voetbalwedstrijden. Maar hoe bepaal je welke scheenbeschermers je moet kopen?

De ideale scheenbeschermers zijn comfortabel, beschermen jouw scheenbenen en eventueel jouw enkels, blijven zitten tijdens het spelen en hinderen niet.

 
 

Soorten

Je hebt verschillende soorten scheenbeschermers. Deze verschillen in de sluiting, of ze wel of geen sok hebben en de pasvorm. Over het algemeen kunnen de scheenbeschermers in de volgende vier categorieën verdeeld worden.

Traditionele scheenbeschermers met sok Zijn breder dan andere scheenbeschermers, hebben een geïntegreerd voetstuk voor de bescherming van jouw enkels en een klittenbandsluiting. Ze blijven goed zitten en bieden meer bescherming dan anderen, maar ze ogen wat log en zijn niet heel licht.
Scheenbeschermers met klittenbandsluiting Lijken op de traditionele scheenbeschermers maar hebben geen sok. Ze hebben zowel boven als onder een klittenbandsluiting. De kans dat ze gaan schuiven is groter.
Scheenbeschermers met een losse compressiekous Deze scheenbeschermers zijn vaak gemaakt van hoogwaardig, licht materiaal (zoals carbon), waardoor ze lichter en duurder zijn. Je voelt ze bijna niet en zijn perfect als je voetbalschoenen met een sokje hebt. Door dit sokje kan je de scheenbeschermers ook extra vast zetten. Je hebt bij deze scheenbeschermers geen enkelbescherming en ze zijn korter waardoor ze minder bescherming bieden.
Clip-on scheenbeschermers De minst voorkomende scheenbeschermers op voetbalvelden. Ze zijn voorgevormd waardoor je ze gemakkelijk op jouw scheenbenen klikt. Daarnaast beschermen ze ook deels de zij- en achterkant van jouw onderbenen. Ze hebben minder draagcomfort dan de andere soorten.

Vroeger hadden scheenbeschermers met een klittenbandsluiting als nadeel dat ze op den duur vaak steeds verder uitrekten en dat daardoor de scheenbeschermers steeds minder goed bleven zitten. Tegenwoordig is de band van de klittenbandsluiting elastisch, waardoor je hier veel minder last van hebt.

Binnen bovengenoemde soorten scheenbeschermers, kun je ook nog onderscheid maken in het materiaal waar ze van gemaakt zijn.

Carbon fiber De lichtste en sterkste scheenbeschermers die ook nog eens flexibel zijn. Ze gaan lang mee, maar zijn ook duurder.
Glasvezel Flexibele maar redelijke zware scheenbeschermers.
Polyurethaan Zware en stugge scheenbeschermers.
Schuimrubber Lichte scheenbeschermers die een beperkte bescherming bieden.
PVC (plastic) Bieden een beperkte bescherming.

Maat

De juiste maat is van groot belang bij scheenbeschermers. Zijn ze te klein, dan kunnen de scheenbenen nog steeds geraakt worden. Zijn ze te groot, dan gaan ze schuiven en in de weg zitten. Daarom is het van groot belang dat je goed meet als je online scheenbeschermers bestelt, of dat je ze goed past als je naar de winkel gaat.

Als stijlregel kan gebruikt worden dat een scheenbeschermer van net boven een buigpunt van de enkel tot net onder de knie moet lopen.

Maattabel Nike Lengte (CM)
Jeugd S 120-130
Jeugd M 130-140
Jeugd L 140-150
Volwassen XS 140-150
Volwassen S 150-160
Volwassen M 160-170
Volwassen L 170-180
Volwassen XL 180-200

Maattabel adidas Lengte (CM)
XS 120-140
S 140-160
M 160-175
L 175-185
XL 185-195
XXL >195

Maattabel Stanno Lengte (CM)
XS 110-130
S 130-150
M 150-170
L 170-190

Maattabel Protouch Lengte (CM)
XXS tot 100
XS 100-120
S 120-140
M 140-160
L 160-180
XL 180-200

Positie

De positie op het veld is van groot belang bij de mate van bescherming die je nodig hebt. Iemand die meer schoppen kan verwachten, heeft meer bescherming nodig dan iemand die nauwelijks in contact komt met anderen op het veld.

Keepers Minder zware scheenbeschermers die een lichte bescherming bieden.
Verdedigers Sterke scheenbeschermers met enkelbeschermers die tegen een stootje kunnen.
Middenvelders Flexibele scheenbeschermers. Voor middenvelders die veel in de verdediging komen, is een enkelbeschermer ook aan te raden.
Aanvallers Kleine maar sterke scheenbeschermers.

Schuiven voorkomen

Een veelvoorkomend probleem bij scheenbeschermers is dat ze gaan schuiven. Vroeger werd vooral gebruik gemaakt van sporttape. Deze optie laat echter veel lijmresten achter op de sokken, maar het tape kan ook losser gaan zitten.

Gelukkig zijn er alternatieven. Zo heb je sokophouders die zowel voetbalsokken als scheenbeschermers op hun plek kunnen houden. Deze optie laat geen resten achter. Daarnaast kunnen sokophouders in een wasmachine gewassen worden, blijven ze goed zitten en zijn ze gemakkelijk te verstellen. Een andere optie zijn compressiekousen met een apart vak. In dat vak kunnen scheenbeschermers gestopt worden. Doordat de scheenbeschermers in een vak gaan, verschuiven ze niet. Deze optie is echter wel duurder dan de anderen. Het is ook mogelijk om losse sleeves te kopen, hierbij moet je wel opletten dat je een sleeve koopt waar jouw scheenbeschermers in passen.

Prijs

Tot slot kan de prijs een rol spelen bij de aanschaf van scheenbeschermers. In de verschillende categorieën zijn genoeg scheenbeschermers te vinden in verschillende prijscategorieën, waardoor je altijd wel iets kunt vinden.

Over het algemeen geld dat scheenbeschermers met een klittenbandsluiting goedkoper zijn dan met een sleeve. Daarnaast kan de prijs ook hoger of lager zijn door het materiaal dat gebruikt is in de scheenbeschermer en/of de sleeve. Zo is een scheenbeschermer van carbon fiber duurder dan een scheenbeschermer die gemaakt is van een andere materiaal.

Scheenbeschermers moeten prettig aanvoelen, goed zitten en genoeg bescherming bieden. Pas ze daarom altijd goed en vraag eventueel om advies. Bij INTERSPORT helpen wij jou graag bij het vinden van de juiste scheenbeschermers.

Shop scheenbeschermers Gerelateerde blogs Alle blogs