Waar moet je op letten bij de aanschaf van keepershandschoenen?

Keepershandschoenen zijn er in veel verschillende soorten en maten met een groot verschil in prijzen. Uiteindelijk gaat het bij de aanschaf van een paar keepershandschoenen om jouw persoonlijke voorkeuren, jouw stijl van keepen en je budget. INTERSPORT zet de belangrijkste punten waar je bij de aanschaf op moet letten onder elkaar.

 
 

1. Type keepershandschoenen
Heb je keepershandschoenen nodig voor gebruik op natuurgras, op kunstgras of in de zaal? ‘Normale’, allround, handschoenen zijn voor gebruik op natuurgras. Wanneer je hiermee op kunstgras of in de zaal gaat keepen slijten ze sneller door de zachtere foamlaag.

Er zijn speciale handschoenen voor gebruik op kunstgras of in de zaal (hardground keepershandschoenen). Deze hebben een stevigere foamlaag waardoor ze minder snel slijten. Wel zijn ze stugger, hebben ze minder grip op de bal en hebben ze minder gevoel.

Daarnaast zijn er speciale handschoenen om in de regen mee te keepen. Bij normale handschoenen kan je dan namelijk grip verliezen. Deze aqua keepershandschoenen hebben ook bij nat weer een goede grip en kunnen ook bij droog weer gebruikt worden. Een nadeel is dat ze sneller slijten.

2. Bescherming
Verschillende keepershandschoenen beschikken over een fingersave. Dankzij plastic/kunststof sticks die verwerkt worden in de handschoenen wat leidt tot extra stevigheid. Hierdoor wordt de kans op vingerblessures verkleint. Een nadeel is wel dat ze minder soepel zijn en je bewegingsvrijheid beperken. Dit is ook een reden om geen keepershandschoenen met fingersave te gebruiken. Daarbij bieden keepershandschoenen zonder fingersave de mogelijkheid om je vingers te trainen, waar anders je vingers zwak kunnen blijven.

Voor beginnende keepers is het juist af te raden om keepershandschoenen met fingersave te gebruiken, omdat het vangen van de bal, wat de basis van keepen is, hierdoor lastig te leren is. Mocht jij als beginnende keeper wel fingersave in je keepershandschoen willen hebben, dan loop je het gevaar dat veel ballen wegspringen wanneer je ze wilt vangen.

3. Pasvorm
Er zijn vier verschillende soorten pasvormen bij keepershandschoenen.
Flathand Deze keepershandschoenen hebben de stiknaden aan de rand van de vingers zitten. Ze zijn comfortabel en hebben een redelijk groot vangoppervlak.
Rollfinger Het foam van de keepershandschoen is doorgetrokken tot aan de bovenkant van de hand, waardoor het voor driekwart rondom je vinger zit. Het stiknaad zit aan de binnenkant, waardoor je het voelt. Dankzij het grote, dikke latex oppervlakte heb je altijd een goede grip en veel demping. Belangrijk is om deze nooit te klein te kopen, omdat dan de kans bestaat dat het stiknaad scheurt bij het strekken van je hand.
Negative cut Deze keepershandschoenen zitten strakker om de hand en vingers maar geven desondanks toch een flexibel gevoel. Ze zorgen door de strakkere pasvorm er daarnaast voor dat je meer balgevoel en een natuurlijke grip hebt.
Hybride Deze keepershandschoenen zijn een combinatie van verschillende pasvormen. De pink en wijsvinger hebben eigenschappen van de rollfinger pasvorm, terwijl de midden- en ringvinger eigenschappen van een negative cut pasvorm hebben.

4. Maat
Het is belangrijk om goed op te meten welke maat keepershandschoenen je nodig hebt. Indien ze te klein zijn, bestaat de kans dat het foam of de stiknaden scheuren. Maar zijn ze te groot, dan schuift jouw hand in de keepershandschoenen waardoor je minder balgevoel hebt en de kans op blessures groter is. Daarnaast kunnen ook bij te grote handschoenen de naden uitscheuren.

Het opmeten van de maat van de keepershandschoenen doe je door een flexibel meetlint in de palm van je hand te leggen en dan net onder je knokkels langs om je hand heen te halen. Rond hierbij altijd naar boven af. Houd in gedachten dat de maten per merk kunnen verschillen.

Maat adidas 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Omtrek in cm's 13,7 13,7-15,5 15,5-17,5 17,5-19,7 19,7-21,6 21,6-24,1 24,1-26,7 26,7-29,2 29,2-31,8

Maat Nike 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Omtrek in cm's 8-8,5 8,5-9 9-9,5 9,5-10,6 10,6-11,1 11,1-11,6 11,6-12,1 12,1-12,6 12,6-13,1

Maat Stanno 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11
Omtrek in cm's 14 14,5 15 15,5 16 17,5 18 19 22 23 24 26 27 27,5 28,5

De ene keepershandschoen biedt meer grip maar slijt sneller en de ander heeft een langere levensduur maar minder grip. Wij bevelen aan om tijdens wedstrijden keepershandschoenen met een optimale grip te gebruiken en op trainingen een paar met een langere levensduur.

Shop keepershandschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs