Hoe haal je nog meer uit jouw fitness work-out?

Kwaliteit verslaat kwantiteit. Ook als het over jouw workout gaat. Lees hier hoe je je training nog waardevoller kunt maken en de gezondheidsvoordelen volledig kunt benutten om helemaal fit te worden. Je kunt jezelf makkelijk voor de gek houden met de gedachte dat langer sporten je meer oplevert, maar dat is niet altijd het geval. Kom erachter hoe je jouw training slimmer kunt indelen - en hoe je fitter en sneller wordt.

Kwaliteit verslaat kwantiteit elke keer - maximaliseer de voordelen van je trainingsroutine

Je traint enkele uren per week, dus daar moet je wel fitter en sterker van worden, toch? Niet perse. Als je langer traint in plaats van dat je ook slim over je training nadenkt, dan mis je de essentie van het trainen. Studies tonen aan dat de effectiviteit van je sportschooltraining veel groter wordt aan de hand van de kwaliteit van je routine, en niet alleen afhankelijk is van hoe lang je traint. Met een beetje focus en planning kun je veel meer uit je volledige lichaamstraining halen, zonder extra uren in de sportschool door te brengen.

Zorg dat de basis goed is

Slechte techniek tijdens je trainingsroutine betekent dat je mogelijk minder resultaat boekt. Sterker nog, je loopt het risico jezelf te verwonden.Om je spieren goed te laten werken en om spanning en beschadigingen te voorkomen, controleer je je techniek om ervoor te zorgen dat je de bewegingen correct uitvoert. Voor de meeste oefeningen laten soepele, gecontroleerde bewegingen je spieren harder werken en genereren ze maximale voordelen. Vastgrijpen, draaien of spannen kan onnodige stress op het lichaam veroorzaken en je vatbaar maken voor letsel. Gebruik geschikte gewichten, de juiste weerstand en creëer herhalingen in je fitnessroutine. Op zoek naar massa? Doe minder herhalingen met een hoger gewicht.

 
 
Verander regelmatig je trainingsroutine

Vermijd plateauing door om de paar weken je trainingsworkout te bekijken en opnieuw focus aan te brengen. Het lichaam past zich snel aan, dus vasthouden aan dezelfde routine zal in de loop van de tijd minder voordeel opleveren. Houd je resultaten op niveau door je weg naar jouw fitnessdoelen te bekijken en je trainingsschema regelmatig bij te werken.

Bedenk nieuwe uitdagingen. Probeer nieuwe bewegingen, verhoog je rep-telling of verhoog het gewicht om de impact van je oefeningen te vergroten. Gebruik verschillende apparaten om aan nieuwe spiergroepen te werken. Door veranderingen aan te brengen, blijf je je lichaam verrassen en werkt het harder, zonder dat je extra tijd in de sportschool door moet brengen.

Plan voor succes

Het plannen van je trainingsroutine kan een wezenlijk verschil maken voor de effectiviteit ervan. Voor een maximaal effect, heb je een multidimensionale benadering van fitness nodig om het risico op overtraining, verveling en verwonding te verminderen. Alternatieve cardio en krachttrainingen zorgen voor betere resultaten. Werk aan verschillende spiergroepen op verschillende dagen. Als je op dag 1 aan je onderlichaam werkt, maak je bovenlichaam dan het doelwit voor de volgende dag.

Zorg ervoor dat "harde" trainingsdagen worden afgewisseld met rustige sessies om een burn-out te voorkomen. En het gaat niet alleen om de training: goed gehydrateerd blijven en een goed voedingsplan volgen zijn ook essentieel om je lichaam efficiënt te laten werken.

HIIT - boost je training

Wil je je bestaande sportschooltraining in een fractie van tijd verbeteren? Voeg dan een intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) toe aan je huidige trainingsroutine. Op de loopband, de crosstrainer of de roeimachine kun je je conditie drastisch verbeteren met HIIT - zonder dat je extra tijd in de sportschool doorbrengt.

Door jezelf hard te pushen om korte periodes met hoge intensiteit te trainen, en vervolgens gedurende een korte periode in een langzamer tempo te herstellen, dwing je je lichaam tot een tekort aan zuurstof. Studies bewijzen dat deze vorm van training veel efficiënter en effectiever is dan langere, minder gerichte full body workout. Je uithoudingsvermogen verbetert veel sneller, en HIIT bevordert een efficiëntere vetverbranding en ontwikkeling van spierweefsel.

Begin met het opnemen van 10 of 12 herhalingen van HIIT in je bestaande sportschoolroutine: een sprint van 1 minuut, gevolgd door 2 minuten herstel in een langzamer tempo. Je zult snel de resultaten gaan zien. De beste resultaten boek je altijd met de kwaliteit, niet met de hoeveelheid van je sportschooltijd. Haal meer uit je training door slimmer te werken, niet langer!

Gerelateerde blogs Alle blogs