Hoe vind je jouw perfecte schoen?

Het dragen van de juiste schoenen is de sleutel voor een effectieve training. Het juiste schoeisel verbetert het comfort en de prestaties - en helpt je blessures te voorkomen. Maar met de enorme hoeveelheid gespecialiseerde en allround trainingsschoenen die worden aangeboden, kan het moeilijk zijn om de juiste te vinden. Hier zijn enkele nuttige tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Allereerst is een correcte pasvorm essentieel. Sportschoenen die te klein, te smal of te groot zijn, maken trainingen ongemakkelijk en kunnen leiden tot blaren en blessures. Kies schoenen die ervoor zorgen dat je voeten zich comfortabel, veilig en ondersteund voelen. Een tip die vaak over het hoofd wordt gezien is: draag tijdens het passen van je nieuwe sportschoenen de sportsokken die je draagt tijdens het sporten.

Probeer sportschoenen uit door rond te lopen en je voeten te bewegen in de schoenen, om de pasvorm te controleren. Er moet voldoende ruimte zijn om je tenen comfortabel te kunnen bewegen, maar je voeten moeten goed ondersteund zijn. Probeer ook een paar trainingsbewegingen om te zien hoe de sportschoenen aanvoelen. Elk merk is anders, dus probeer verschillende schoenmerken om je persoonlijke favoriet te vinden.

Ten tweede, krijg je de juiste ondersteuning en bescherming van je schoen? Je sportschoenen moeten je voeten demping en ondersteuning bieden, of je nu lessen, cardio- of krachttraining doet. Veel allround sportschoenen zullen je door een reeks verschillende trainingen en activiteiten heen helpen, maar als je bijvoorbeeld al bestaande problemen hebt of extra zijdelingse ondersteuning en/of schokabsorptie nodig hebt, is het verstandig om een meer gespecialiseerde schoen te kopen die je helpt ongemak en blessures te voorkomen. Wees niet bang om deskundig advies te vragen als je denkt dit nodig te hebben.

Moet ik gaan voor een goede allround schoen of een gespecialiseerde schoen?

Of je kiest voor een veelzijdige allround schoen of een gespecialiseerde schoen hangt af van een aantal factoren.

Allereerst is je trainingsprogramma belangrijk. Als algemene regel geldt dat als je geniet van een breed scala aan activiteiten met een lage tot gemiddelde intensiteit, een hoogwaardige allround schoen voldoende is. Als je regelmatig high-impact sporten speelt, zoals tennis, is het zinvol om gespecialiseerd schoeisel te kiezen voor betere schokabsorptie en om blessures te voorkomen.

Als je gepassioneerd bent over een bepaalde activiteit, wil je misschien investeren in speciaal ontworpen schoenen om het meeste uit jouw trainingen en jezelf te halen. Yoga-schoenen zijn bijvoorbeeld minimalistisch, hebben een ultra-flexibel bovenwerk en antislipzolen voor de veiligheid.

En natuurlijk is er het probleem van de kosten. Als je een beperkt budget hebt, is een allround schoen van goede kwaliteit die je voor verschillende trainingen kunt gebruiken misschien de beste keuze. Als je genoeg te besteden hebt en schoenen wilt die afgestemd zijn op activiteit, zijn gespecialiseerde schoenen ontworpen om je te helpen het meeste uit jouw gekozen training te halen.

Een geweldige training begint met de juiste sportschoenen. Maak een verstandige keuze om je prestaties te verbeteren en het risico op blessures te verminderen.

Shop trainingsschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs