Naast hebben van verschillende mythes op het gebied van fitness en krachttraining, zijn er ook op het gebied van voeding verschillende mythes. Hier worden ook deze punten ontkracht, zodat jij kan beginnen met een goed dieet bij het sporten.
Voedingsmythe 1: Van te veel eiwitten word je dik
Eiwitten, ook wel proteïne, vormen de basis van spierontwikkeling en speelt daarom een belangrijke rol in de herstelfase. Bij het verteren van eiwitten splitst het lichaam het op in veel verschillende aminozuren. Aminozuren zijn essentiële bouwstenen voor de opbouw van spier en de aanvoer van voedingsstoffen. Daarnaast zijn deze belangrijk voor een goed functioneren van het cardiovasculair systeem, oftewel je bloedcirculatie.
Vooral bij het doen aan krachttraining is het belangrijk je lichaam genoeg eiwitbouwstenen te geven. Door het sporten wordt je eiwitbehoefte verhoogd, voldoe je met je eiwitinname niet aan je behoefte zal je lichaam de geleverde eiwitten voor andere stofwisselingsprocessen gaan gebruiken en niet voor je spieren. Voldoende eiwitten zijn vooral belangrijk bij een calorietekort om je lichaamsvet te verminderen. Als je lichaam de belangrijke eiwitbouwstenen mist, zullen voornamelijk je spieren afbreken in plaats van je lichaamsvet.
Dit zijn mogelijke eiwitbronnen die je kan toevoegen aan je voeding: kalkoen, kip, kwark, noten, vis, noten, bonen en soja. Zorg dat je hierbij een gevarieerde eetpatroon heb. Mocht je het lastig vinden om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen, kies dan voor een alternatief zoals een eiwit shake.
Voedingsmythe 2: Ik kan niet meer dan drie maaltijden per dag eten, anders word ik dik
Vanuit huis is er aangeleerd dat je op een dag drie maaltijden eet, namelijk tijdens het ontbijt, lunch en avondeten. Echter zijn er sporters die tot wel zes maaltijden per dag eten. De vraag die hierbij wordt gesteld is het volgende: Hoe doen ze dat zonder dik te worden? Het antwoord op deze vraag is het caloriebalans. Sporters die spieropbouw als doel hebben, zullen een overschot eten aan calorieën, sporters die gewicht willen verliezen zullen een calorieëntekort willen hebben. Voor competities en wedstrijdsporten spelen de maaltijden en de aantallen hiervan een belangrijke rol. Als normale sportrouw draait het om de totale energiebalans die je nodig hebt en daar je maaltijden op afstemt. Het eten van meerdere maaltijden heeft het voordeel dat de fases van honger worden overgeslagen. Je voorziet je lichaam en spieren continu van voedingsstoffen, waardoor je stofwisseling actief blijft.
Voedingsmythe 3: Voedingssupplementen zijn niet voor vrouwen
Het is altijd goed om in jou voedingspatroon zo clean en eiwitrijk mogelijk te eten en onbewerkt voedsel te consumeren. Het is belangrijk om te letten op de juiste verhouding van eiwitten, koolhydraten en vetten, daarom is het aan te raden om een dag van tevoren je lunch klaar te maken. Echter komt het voor dat je te weinig tijd hebt om de juiste verhouding te vinden, dan is het gebruiken van voedingssupplementen geen slecht idee en kan dit bijdrage aan jouw doel. Naast het eten van groentes en fruit, kan een vitaminesupplement ook helpen om je dagelijkse behoefte van vitamines en mineralen te voldoen.
Voedingsmythe 4: Vruchtensap is het zelfde als een stuk fruit
Het drinken van vruchtensap is minder gezond dan het eten van een stuk fruit. De reden hiervan is dat tijdens het productieproces van vruchtensap veel gezonde nutriënten verloren gaan. Hierdoor mis je voedingsstoffen die een stuk fruit wel bevat. Een voorbeeld hiervan is een sinaasappel. Veel mensen drinken sinaasappelsap, maar missen daardoor de stof flavonoïde hesperidin. Deze is te vinden in de pulp en schil van de vrucht en heeft een positieve invloed op je bloeddruk en cholesterolwaarden. Een stuk fruit kan al snel tussen de 50 en 100 verschillende fytonutriënten bevatten die een positief invloed kan hebben op ontstekingen en je hart. Bij het drinken van vruchtensap krijg je minder tot geen van deze fytonutriënten binnen.