Training mythes voor vrouwen

De fitness wereld is een groeiende branche, waar steeds meer mensen een deel van uitmaken. Vrouwen hebben vaak een vertekend beeld van fitness, ze vinden het vele trainen en ‘’groot’’ worden intimiderend overkomen. Echter is deze angst helemaal niet nodig en kunnen vrouwen heel goed op hun eigen manier hun weg vinden in de sportschool. Wil jij ook de feiten weten? Wij zullen de grootste mythes over vrouwen-fitness ontkrachten en helpen jou graag nieuwe trainingsmethodes ontdekken.

 
 

Trainingsmythe 1: Van krachttraining word je bulky en krijg je mannelijke spiermassa

Dit is één van de bekendste mythes die de ronde doen als het gaat om fitness voor vrouwen. Het beoefenen van krachttraining zal er niet voor zorgen dat je bulky wordt. Sterker nog, het verkrijgen van mannelijke spiermassa zal een vrouw niet overkomen op de natuurlijke wijze. Dit komt simpelweg doordat vrouwen minder testosteron aanmaken dan mannen. Daarbij is het zo dat het creëren van veel massa gepaard gaat met de juiste voeding. Je zult een overschot moeten eten aan calorieën, waar je een bewuste keuze in zou moeten maken.

Trainingsmythe 2: Je moet veel cardio doen om af te vallen

Alleen het doen van cardio is niet de efficiëntste manier om af te vallen. Er is bewezen dat het doen aan/van krachttraining juist een goede manier is om vet te verliezen. Krachttraining leidt tot een hoog zuurstofgebruik tijdens het sporten en heeft na het sporten ook nog effect. Op het moment dat je lichaam meer zuurstof gaat gebruiken, leidt dit tot een hoger calorieverbruik en dit verhoogt de stofwisseling. Dit betekent dat er meer calorieën worden verbrand en er meer vet verloren gaat. Cardio is hierbij een goede toevoeging om je spierprestaties en je cardiovasculaire conditie te verbeteren. Een balans tussen deze twee trainingsmethodes is ideaal om te genieten van je training en het behalen van je doelen.

Trainingsmythe 3: Eten voor cardio

Voedsel is een belangrijke brandstof voor het lichaam om te kunnen functioneren en presteren. Het zorgt voor voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, voorziet het van energie gedurende de dag en trainingen en zorgt voor het nodige herstel na de training. Toch is het ook mogelijk om op een lege maag een cardiotraining te doen. Beide manieren hebben voordelen en nadelen. Het trainen op een lege maag kan vetverbranding sneller in werking zetten, doordat er niet eerst koolhydraten verbrand moeten worden. Echter moet je wel de ideale omstandigheden creëren, namelijk dat er geen voedsel in de afgelopen 6-10 uur is geconsumeerd en dat er wordt getraind op een trainingsintensiteit die niet je spierweefsel beschadigd. Mocht je hier niet voor kiezen en toch wat wilt eten, is het het beste om tussen 90 en 60 minuten voor je training een goede maaltijd te eten op basis van koolhydraten en eiwitten.

Trainingsmythe 4: Het gebruiken van machines is beter dan losse gewichten

Het doen van krachttraining kan op twee manieren, namelijk met machines of met losse gewichten. Beide manieren hebben hun voordelen. Het belangrijkste is dat jij je tijdens de training zelfverzekerd en veilig voelt. Het gebruiken van machines is een goede manier om de beweging te leren voor als je een beginner bent.

Ook zijn machines een betere keuze als het gaat om revalidatie van blessures. Dit komt omdat je bij gebruik van machines meer gecontroleerde bewegingen maakt, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om de juiste bewegingsvorm van de oefening. Het gebruiken van losse gewichten is echter zeer belangrijk bij krachttraining, omdat dit de krachttoename sneller bevorderd. Daarnaast vereist dit meer balans en coördinatie, waardoor hierbij meer spiergroepen worden getraind dan bij machines.

Het combineren van deze twee manieren van krachttraining is altijd goed voor het lichaam. Zeker als dit past binnen jou trainingsdoelen.

Shop training materiaal Gerelateerde blogs Alle blogs