Bergwandelingen maken in Nederland is mogelijk

Liefhebbers van wandelingen maken door de bergen moeten vaak eerst een stuk reizen voordat ze van start kunnen. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië, dat zijn de landen in onze omgeving waar je heen moet om mooi bergwandelingen te maken. Maar wist je dat je helemaal niet de grens over hoeft? Bergwandelingen maken is ook mogelijk in ons ‘vlakke’ Nederland.

Bergen in Nederland, die zijn er toch niet? Nee, echte bergen vind je in ons land niet, maar er zijn genoeg hoogteverschillen te vinden om toch een bergwandeling gevoel te krijgen. Genoeg mogelijkheden dus om te trainen voor een echte bergwandeling in het buitenland en om te genieten van al het moois dat ons eigen land te bieden heeft.

Drie bergen in Nederland zijn hoger dan 300 meter NAP, met de Vaalserberg in Limburg als hoogste (323 meter). Zes bergen zijn tussen de 200 en 300 meter NAP. Hierna volgen er zestien tussen de 100 en 200 meter NAP en 29 tussen de 50 en 100 meter NAP. Desondanks is het hoogteverschil niet alles voor wandelaars, zo wordt er ook gekeken naar het hoogteverschil en het stijgingspercentage. Bij de Vaalserberg, bijvoorbeeld, wordt er 110 meter geklommen en is het stijgingspercentage 3,2%. De Doodeman is maar 165 hoog, maar het stijgingspercentage is wel 9,6%.

 
 

Routes

Ongeveer overal in het land zijn wel plekken te vinden om een bergwandeling te maken, ver reizen hoef je dus nooit! De hoogste bergen per provincie zijn in onderstaand overzicht te vinden.

Provincie  Hoogste berg
Limburg  Vaalserberg (Vaals) – 323 meter
Gelderland   Signaal Imbosch (Rheden) – 110 meter  
Overijssel   Tankenberg (Losser) – 85 meter
Noord-Holland   Schoorlse Nok (Bergen) – 51 meter
Zeeland  Groot-Valkenisse (Veere) – 49 meter
Friesland   Vuurboetsduin (Vlieland) – 45 meter
Zuid-Holland  Vlaggeduin (Katwijk) – 45 meter
Noord-Brabant   Venakkerbos (Bergeijk) – 44 meter
Drenthe   Haantjeduin (Emmen) – 26,5 meter
Groningen   Hasseberg (Vlagtwedde) – 14 meter
Flevoland   Urk (Urk) – 8 meter

Limburg
De hoogste plek in Limburg is de Vaalserberg met 322,5 meter NAP. De wandelroute begint in Vaals en is 12 kilometer lang, al is hij in te korten tot 7 kilometer. Mocht je een ander Limburgse berg willen bezoeken, denk dan eens aan de Cauberg, St-Jansberg, St-Pietersberg, Bemelerberg, Burg Wilhelmstein, d’n Observant en de Kiekberg.

Gelderland
De hoogte Gelderse berg is de Signaal Imbosch met 110 meter NAP. Een echte uitdaging is de nooit vlakke Zijpenberg van 106,2 meter NAO. Het beginpunt is Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden waarna er een 7 kilometer lange wandeling begint. Andere plekken zijn de Tafelberg, Hemelsche berg en Boerberg.

Overijssel
De Tankenberg is met zijn 85 meter NAP de hoogte berg in Overijssel. Vanaf De Lutte, een echt toeristendorp in de zomer, begint de 10 kilometer lange wandeling naar de top waar je uitzichten hebt over Salland en Duitsland. Andere mogelijkheden zijn de Woldberg, Lemerlerberg, Paasberg, Luttenberg en Archemerberg.

Utrecht
De Utrechtse Heuvelrug biedt veel mooie wandelingen, maar de 11 kilometer lange klim naar de top van de Amerongse Berg is een uitdaging op zich met veel hoogteverschillen. Ook aan te raden zijn de Grebbeberg, Darthuizerberg en Doornse Kaap.

Noord-Holland
Naast de Schoorlse Kok zijn er nog meer mooie wandeling te maken in Noord-Holland, denk bijvoorbeeld aan de Kruisberg, Trappenberg, Eukenberg, Rozenberg en Appelenberg en aan de duinen bij Bergen. Houd wel in gedachten dat het met mooi weer erg druk kan zijn.

Zuid-Holland
De Vlaggenduin is met 45 meter de hoogste berg (of duingebied) van Zuid-Holland, maar een wandeling door de overige duingebieden en de Vuilnisberg biedt ook zeker genoeg uitdaging.

Noord-Brabant
Venakkerbos, Bedafse Bergen en de Brabantse Wal zijn allemaal bergen die in Noord-Brabant te beklimmen zijn. Laatstgenoemde begint in Ossendrecht waarna de 11 kilometer lange wandeling begint. De Brabantse Wal zelf ligt op 21,4 meter NAP.

Drenthe
Drenthe heeft veel mooie natuurgebieden, maar voor een bergwandeling moet je toch echt bij Haantjeduin of de Bisschopsberg zijn.

Naast bovenstaande bergwandelingen, zijn er per streek ook veel langeafstandspaden te vinden die door heuvelachtig gebied trekken. Deze zijn wellicht iets minder zwaar, waardoor ze perfect zijn voor wandelaars die net beginnen of voor mensen die het rustiger aan willen of moeten doen.

Hebben wij een mooie of zware, Nederlandse bergwandeling gemist? Laat het ons dan weten via onze Social Mediakanalen.

Shop wandelproducten Gerelateerde blogs Alle blogs