Verbeter je wandelvaardigheden met onze tips

Wandelen kan je doen door een stad, jouw omgeving of in het bos. Maar een flinke wandeling kan niet hetzelfde benaderd worden als een blokje om. Carlos, winnaar van Expeditie Robinson in 2017, kreeg van KBWN-wandeltrainer Bart Putman de beste tips waarmee het jou wel gaat lukken om die ene wandeling te maken of om een stukje verder te wandelen.

 
 

1. Zorg voor een geschikte opbouw
Ben je nog niet zo ervaren wandelaar, dan is het van groot belang dat je denkt aan hoe je het wandelen opbouwt. Zo moet je vooral rustig aan beginnen en niet te veel in één keer willen. Denk bijvoorbeeld aan tien minuten flink doorlopen en dan een paar minuten rustiger aan wandelen. Mocht je graag een aan de hand van een schema willen lopen, dan kan dat ook.

2. Kleding en schoenen
De juiste kleding en schoenen zijn van groot belang wanneer je gaat wandelen. Verkeerde kleding kan namelijk voor ongemak of blaren zorgen of je kan er onderkoeld door raken. Daarnaast helpen goede schoenen jou om gemakkelijker je wandeling uit te lopen.

Wandelschoenen zijn te krijgen in een laag en hoog model. Een lage wandelschoen is lichter en je kan er beter mee afwikkelen dan met een hoge wandelschoenen. Hoge modellen kies je vooral als je in de bergen gaat wandelen of wanneer je zwakke enkels hebt die je extra wilt ondersteunen tijdens je wandeling. Het strikken van hoge wandelschoenen is echter niet zo gemakkelijk als bij voorhand gedacht kan worden.

3. Blaren
Iedereen krijgt te maken met blaren, vooral voor beginnelingen is het lastig om te voorkomen dat je ze krijgt. Door goede, naadloze, ademende sokken die gemaakt zijn van goed materiaal kan je het krijgen van blaren wel zo veel mogelijk beperken. Mocht je dan toch een blaar hebben en hij moet snel herstellen, dan moet je hem door te prikken, goed ontsmetten en goed dichtplakken. Heb je langer de tijd, dan wordt vooral geadviseerd om er niets aan te doen en jouw lichaam het te laten herstellen. Er niets aan doen dus.

4. Voeding
Als je een lang stuk wandelt, is het niet onbelangrijk om drinken en eten mee te nemen. INTERSPORT verkoopt verschillende rugzakken waarmee je gemakkelijk een lange wandeltocht kan maken. Zorg ervoor dat je genoeg water mee hebt, je moet namelijk elk uur een halve liter drinken. Daarnaast is eten ook van belang. Denk hierbij aan een stuk fruit of een lekkere krentenbol.

5. In je eentje wandelen is ook leuk
Wandelen in je eentje lijkt op het oog misschien niet zo leuk als samen met anderen. Maar net zoals bij veel andere sporten, kan ook wandelen in je eentje heel leuk zijn. Zet bijvoorbeeld muziek of een luisterboek op, luister naar een podcast of geniet van de vogels en jouw omgeving.

Shop wandelproducten Gerelateerde blogs Alle blogs