Het opbouwen van een lange en zware wandeltocht

Wandelen is mooi, leuk en gezond, zeker met mooi weer is het een goede activiteit. De kans op blessures is namelijk laag, je kunt het tot op hoge leeftijd doen, het verlaagt je stressniveau en bovendien is een lange wandeling goed voor de vetverbranding. Een lange wandeling maken is echter niet zo gemakkelijk. Een lange en zware wandeltocht moet namelijk opgebouwd worden. INTERSPORT zocht voor jou uit hoe je dat het beste doet en waar je aan moet denken.

 
 

Opbouwen
Begin rustig met kortere afstanden in plaats van meteen een lange wandeling te maken en doet dit meerdere keren per week. Hierbij is het mogelijk om aan de hand van een wandelschema te lopen. Doe daarnaast een goede warming-up vooraf en een cooling-down achteraf. Dit kan door op een langzamer tempo te beginnen en eindigen dan de rest van de wandeling. Vooraf is het echter ook van belang om goed de spieren te rekken en strekken. In deze eerste fase is het van belang dat je goed naar jouw lichaam luistert, dat je een tempo vindt waar je het makkelijkst op loopt en dat je een (wandel)conditie opbouwt.

Gaan de kortere afstanden jou goed af? Bereid de afstand dan langzaamaan uit. Hoe groot de stappen kunnen zijn, is afhankelijk van jouw conditie, leeftijd, aanleg en wandelervaring. Zorg er dus voor dat de stappen niet te groot zijn. Je kunt beter vaker de afstand vergroten, dan één keer de afstand te veel te vergroten. Zodra je de afstand gaat vergroten, zal je meer van jouw lichaam vragen.

Benodigdheden
Tijdens het wandelen is het van groot belang om goede en stevige wandelschoenen te dragen. Je krijgt namelijk minder snel last van jouw voeten en de kans op blessures neemt af. Daarnaast is ook de kledingkeuze van belang. Het beste is om met laagjes te werken, zo kan je jouw outfit aanpassen aan de temperatuur op dat moment. Bij de kledingkeuze moet er ook gedacht worden aan de sokken. Verkeerde sokken kunnen namelijk zorgen voor blaren. Naadloze en ademde sokken verkleinen de kans op blaren zo veel mogelijk.

Naast schoenen en kleding is het handig om een goede en comfortabele tas te hebben. Trek je er lang op uit? Kies dan voor een rugzak. Duurt de wandeling niet zo lang, dan kan je het wellicht al redden met een heuptas. Tijdens een wandeling is het namelijk belangrijk om genoeg te eten en drinken. Hoe langer je gaat wandelen, des te meer eten en drinken je nodig hebt. Daarnaast kan gedurende de dag de temperatuur flink verschillen, de overbodige laagjes kunnen dan ook in de rugzak opgeborgen worden.

Do’s en Don’ts
  • Ga niet te hard van start;
  • Overschat jezelf niet;
  • Wandel niet direct na een maaltijd. Laat het eten ongeveer één uur zakken voordat je gaat wandelen;
  • Luister naar je lichaam. Voel je je ziekjes of heb je ergens last van, ga dan niet wandelen;
  • Neem de tijd om te herstellen.

Shop wandelproducten Gerelateerde blogs Alle blogs