Benodigde kleding voor een wandeling

In welke wandelkleding je het liefst loopt is afhankelijk van het seizoen en je persoonlijke voorkeur. Als je alleen in de zomer wandelt met hoge temperaturen loop je niet met veel kleding, maar als je ook wandelt in lagere temperaturen is het drielagensysteem ideaal voor jou.

Het drielagensysteem is een heel bekend systeem binnen de outdoor branche. Het bestaat uit de volgende drie lagen:

  • De onderlaag
  • De tussenlaag
  • De buitenlaag

De onderlaag
De onderlaag bestaat uit shirts en thermobroeken. Deze moeten vochtregulerend zijn. Daarom raden wij het af om tijdens wandelingen shirts van katoen te dragen. Deze worden sneller nat en drogen ook erg langzaam. Katoenen shirts zijn meer geschikt om in de avond of op rustdagen te dragen. Voor wandelingen is een shirt van polyester of polypropyleen beter geschikt omdat deze het vocht niet vasthoud en de warmte juist wel.

De tussenlaag

Onder de tussenlaag verstaan we vesten en sweaters, maar ook broeken. Vooral fleece vesten zijn onder de wandelaars erg populair. De tussenlaag zorgt ervoor dat je warmte vasthoudt tussen de onder- en tussenlaag. Daarnaast is de tussenlaag ook belangrijk voor het reguleren van vocht. Bij warm weer of regen is het niet fijn om te wandelen in een spijkerbroek. In dit geval zijn wandelbroeken uitstekend, omdat ze waterafstotend of sneldrogend zijn. Veel broeken zijn voorzien van afritsbare broekspijpen. Als je in een korte broek gaat wandelen adviseren wij om ook een lange broek mee te nemen, omdat het weer snel kan omslaan.

De buitenlaag

De buitenlaag is bedoeld om je te beschermen tegen heftige weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Het is belangrijk dat de buitenlaag zowel waterdicht als ademend is. Vrijwel alle jacks zijn winddicht. Vaak zijn de ritssluitingen afgedekt met een winddichte stof.

Als je het niet fijn vind om in regenkleding te lopen is een regenponcho een goed alternatief. Een regenponcho is licht van gewicht en ventileert beter dan regenkleding. De zijkanten van een regenponcho zijn open waardoor het lekker door kan luchten. Als het koud is of als er een sterke wind staat is een regenponcho echter niet aan te raden, omdat een regenponcho niet warm is. Ze zijn daarom vooral geschikt bij zomerse temperaturen.

Shop wandelkleding Gerelateerde blogs Alle blogs